Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C

Fiatal doktoranduszok is bemutatkoznak a műszaki Kémiai Napokon

2017. április 25. 15:24
Április 25. és 27. között zajlik a Műszaki Kémia Napok elnevezésű, évente megrendezésre kerülő konferenciasorozat a Pannon Egyetemen.

A kedd délelőtti megnyitón Abonyi János veszprémi egyetemi tanár, a Tudományos Bizottság elnöke köszöntötte a résztvevőket. Elmondta: a különböző egyetemekről, az iparból és akadémiai szférából érkezett szakemberek több mint 90 tudományos kutatási eredményt, és írást „hoztak magukkal.” Az intenzív három nap alatt érdemes lesz figyelni arra a 49 fiatal doktoranduszra, akik közül néhányan bemutatják majd kutatási eredményeiket.

Némedi Lajos alpolgármester szintén beszédet mondott, melyben kifejtette, Veszprém városa büszke arra, hogy már közel ötvenedik alkalommal adhat otthont Műszaki Kémiai Napoknak. „A városban különösen nagy jelentősége van a kémiai tudományos konferenciának, hisz a Pannon Egyetem bölcsője valamikor a kémiai tudományokban ringott, ez nagy jelentőséget ad a jövőnek is” –mondta.

Gelencsér András, a PE rektora szerint az egyetem a mai napig a kémiai hagyományokból táplálkozik. A konferencia a közel 50 év alatt megváltozott, már nem csak kémiai előadásokat hallhatnak az érdeklődők, interdiszciplináris programmá vált. Beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy a Pannon Egyetem a pályázatok elnyerését tekintve a 2.-3. legjobb felsőoktatási intézmény az országban, mely a kémiai szakmák tudományos munkásságának is köszönhető.

Szalai István, a rendezvény házigazdája köszöntőjében a Műszaki Kémiai Napokról és a kémia helyzetéről beszélt. „Amíg a kémiai alaptudományok területén az utóbbi 50 év lendületes fejlődést hozott, addig az alkalmazott kémia a rendszerváltás és a kétezres évek alatt megtorpant. Ez a rosszul értelmezett környezetvédelmi tudományproblémákra vezethető vissza. Napjainkban a gazdaság fejlődése a kormányzat támogatása miatt egyre több vegyipari céget alapítanak, reméljük, hogy ez a fellendülés visszahat az alkalmazott kémiai tudományok fejlődésére is”- fogalmazott.

Az idei konferencia témakörei a vegyészmérnöki és biomérnöki tudományok hagyományos területein kívül felölelik a funkcionális nano- és mikroszerkezetű anyagok kutatását, a bioanalitikát és a bionanotechnológiát is. Mindezek mellett a fenntartható mobilitás, olajipar, petrolkémia valamint folyamatrendszerek tervezése, - irányítása és rendszermérnökség témakörökben is tartanak többnyelvű előadásokat.

Ge. Á.
további cikkek
Tanuló galériát adtak át a Humántudományi Karon Tanuló galériát adtak át a Humántudományi Karon Kedd délelőtt az N épület első emeletén hivatalosan is átadták a tanuló galériát, amely a HTK új kiállító- és közösségi tere. 2024. március 26. 22:37 'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' 'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' Hatalmas az érdeklődés a Pannon Egyetem Humántudományi Kar szakjai iránt, olyannyira, hogy az ősztől induló pszichológia alapképzést több mint százan jelölték meg első helyen. Ennél is népszerűbb az óvodapedagógia alapképzés, s mindemellett nemrég a terület- és városfejlesztés mesterszakot is sikerült engedélyeztetni az Oktatási Hivatallal. Navracsics Judit, a HTK dékánja úgy fogalmazott: örül a váratlan sikernek, ami azért annyira mégsem váratlan, hiszen évekig dolgoztak azon, hogy a fiatalok ilyen széles spektrumú képzéskínálatból választhassanak. 2024. március 23. 21:21 Méltó ünnepély a Báthory Iskola 45. évfordulója alkalmából Méltó ünnepély a Báthory Iskola 45. évfordulója alkalmából Csütörtök este az Agóra színháztermében ünnepelték a Báthory István Általános Iskola negyvenötödik születésnapját, ahol az intézmény korábbi igazgatói, tanárai, diákjai is részt vettek. 2024. március 22. 14:01 75 éves jubileumát ünnepli az Ipari 75 éves jubileumát ünnepli az Ipari Fennállásának 75. évfordulóját ünnepli az Ipari Technikum, a sokszínű jubileumi rendezvényekre a szerdai gálaműsorral tették fel a koronát. 2024. március 21. 14:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.