Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C

Szobrot állítanak Szent Mihálynak

2017. április 28. 2:00
Az Óváros téren emelnek szobrot a bazilika védőszentjének szeptemberben.

A Szent Mihályt ábrázoló szobor felállításának javaslatával Nagy Károly apátkanonok fordult az önkormányzathoz a Szent Mihály Főplébánia képviseletében. Az egészalakos szobor tervezését, kivitelezését és felállítását a kezdeményező egyházközség elvégezteti, a költségek biztosítására gyűjtést indítottak.

A Szent Mihály-szobor magalkotására Madarassy István szobrászművészt kérték fel. Szent Mihály az érsekségnek, a Veszprémi Bazilikának, a történelmi városmagnak, Veszprémnek is védőszentje. Egyike a hét arkangyalnak, Ő a mennyei hadak vezére és győztes harcosa. A művész a Szent Mihály-ikonográfiának azt az ismert, gyakran ábrázolt pillanatát ragadta meg, amelyben az arkangyal az Isten ellen fellázadt gonoszt legyőzte, majd letaszította a Földre.

A kompozíció anyaga bronz és kő. Az alakok egy kb. 100 cm magas, szabálytalan alakú kövön helyezkednek el. A bronz lemezből álló figurák magassága 230cm. A kompozíció szerves részét képező, Földet szimbolizáló kő egy talapzatra kerül, a térből ilymódon maga is kiemelkedik.

Az alkotás felállításának költségei a megrendelőt, a Veszprémi Szent Mihály Főplébániát terhelik. A szobor szakmai műbírálatának költségét és a területet az önkormányzat biztosítja. A szükséges műemlékvédelmi engedélyezési eljárás folyamatban van. A szobor felállítását Szent Mihály szeptember 29-i névünnepéhez kapcsolódva, a 2017. évi Szent Mihály-napi búcsú időszakára tervezik.

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. ma 15:09 ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből kultúra ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.   tegnap 21:36 #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János programajánló #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János A #jóéjtpuszi-kötet verseit hallhatjuk május 15-én Veszprémben. A Hangvillában fellép Lackfi János József Attila-díjas költő és Szirtes Edina Mókus Erkel Ferenc-díjas énekesnő, zeneszerző. 2024. március 26. 15:20 Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Veszprémi Érsekség Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Volt idő, amikor több mint száz kolostor működött a Veszprémi egyházmegyében. De IX. Pius pápa is kapott itt termelt somlói bort. A budapesti Mátyás-templom előtti Szentháromság-szobor pedig szintén Veszprémhez köthető. Az érsekség legújabb, hiánypótló kiadványa az egyházmegye ezeréves történetét mutatja be olvasmányosan, Gizellától napjainkig. 2024. március 26. 11:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.