Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C

Javította a közbiztonságot a rendőrök köztéri jelenléte

2017. április 27. 11:00
A Közgyűlés előtt számolt be a Veszprémi Rendőrkapitányság elmúlt évi tevékenységéről dr. Ipsits Csaba rendőrkapitány.

Beszámolójából kiderült, hogy tavaly Veszprém területén 9,8 százalékkal emelkedett a regisztrált bűncselekmények száma (1520) 2015-höz képest, a közterületen elkövetett bűncselekmények száma (254) ugyanakkor hasonló mértékű csökkenést mutat.

A kiemelten kezelt bűncselekmények számában csökkenést (-8,9%) tapasztalhatunk. A kiemelten kezelt bűncselekmények tekintetében – a rendőrkapitányság illetékességi területén elkövetett összes ilyen bűncselekményt figyelembe véve – a nyomozás eredményességi mutató 52,7%, amely 6 százalékpontos emelkedést jelent a 2015. évi 46,7%-hoz képest.

dr. Ipsits Csaba veszprémi rendőrkapitány (archív)dr. Ipsits Csaba veszprémi rendőrkapitány (archív)

A lakosság szubjektív biztonságérzetét leginkább befolyásoló bűncselekmények száma így alakult az elmúlt évben:

  • emberölés kísérlete: 1
  • testi sértés: 120 (+18,8%), ebből 38 súlyos
  • lopás: 374 (-18,2%)
  • lakásbetörés: 53 (-24,3%)
  • személygépkocsi lopások: 5
  • gépjármű feltörések: 14
  • rongálás: 51 (-25%)
  • rablás: 10
  • kifosztás: 8 (-55,5%)
  • zsarolás: 7

A garázdaság bűncselekmények száma jelentős mértékben, 92,68%-kal emelkedett 2016. évben, 41-ről 79-re, amely adat a 2010-2016. évek közötti időszakot figyelembe véve magasnak tekinthető.

Ami a közlekedésbiztonságot illeti, továbbra is a legtöbb balesethez vezető szabályszegés a sebesség nem megfelelő alkalmazása - relatív sebességtúllépés - és az elsőbbségadási kötelezettség elmulasztása.

A rendőrség közterületi jelenlétével kapcsolatban a rendőrkapitány úgy fogalmazott: „az intézkedéseink célirányosak, ugyanakkor törvényesek, szakszerűek és arányosak voltak. A működési területünkön az összes bűncselekmény vonatkozásában a közterületen elkövetett jogsértések száma évek óta jelentősen csökkenő tendenciát mutat.”

Fontos a közterületi jelenlét (archív)Fontos a közterületi jelenlét (archív)

„A közterületi jelenlét fokozására - kiemelt figyelmet fordítva a frekventált időszakokra - minden péntek és szombat éjszaka fokozott ellenőrzéseket rendeltünk el a szórakozóhelyek, valamint azok közvetlen környezetének ellenőrzésére. Az ellenőrzéseket több esetben más társhatóságok bevonásával hajtottuk végre, mely a szórakozóhelyek jogszabályoknak megfelelő működésére terjedt ki. A társhatóságok számos szabálysértést észleltek, továbbá kezdeményeztek eljárást a szórakozóhely üzemeltetőjével szemben. A fokozott ellenőrzések végrehajtása során a polgárőrség állománya is nagy segítséget jelentett számunkra.”

A rendőrkapitányság kiemelt figyelmet fordított a prevencióra is. Aktív programokkal rendelkeznek az áldozattá válás megelőzéséért, foglalkoznak drogprevencióval, baleset-megelőzéssel, iskolai prevencióval, együttműködnek az önkormányzatokkal, intézményekkel, civil szervezetekkel, egyházakkal, polgárőr egyesületekkel.

A beszámolóhoz a képviselők is hozzászóltak, kérdeztek.

Katanics Sándor (Demokraták Veszprémért) dicsérte a redőrség munkáját, aminek színvonalát az ezzel kapcsolatos közvéleménykutatások is bizonyítják: a veszprémi polgárok pozitívabban ítélik meg a rendőri tevékenységet, mint az elmúlt években. A képviselő kritizálta ugyanakkor az Aréna környékén a kézilabdameccsek idején tapasztalható parkolási helyzetet. Ezzel, és a Balaton Bútorgyár területén történt tűzesettel kapcsolatban érdeklődött.

Baumgartner Lajos (Fidesz-KDNP) a Veszprémi Egyetemi Napok kapcsán érdkelődödött arról, volt-e eddig probléma a rendezvény miatt?

Halmay György (Fidesz-KDNP) köszönetet mondott a rendőrségnek a Dózsavárosban történt illegális szemétlerakással szembeni gyors intézkedésért.

Forgóné Kelemen Judit (Jobbik) a kamerarendszerrel kapcsolatban érdeklődött: van-e lehetőség a rendszer bővítésére, és milyen hatékonysággal működnek a kamerák? A belvárosban közterületen koldulókkal kapcsolatban arra volt kíváncsi a képviselő, mit lehet tenni a helyzet megszüntetésére?

Czaun János (Fidesz-KDNP) is arról számolt be, hogy a rendőrség gyorsan reagál a bejelentésekre, illetve dicsérte a rendőrségnek a polgárőrséggel való példás együttműködését és a körzeti megbízottak munkáját.

Némethné Károlyi Jolán (Fidesz-KDNP) arról számolt be, hogy a Haszkovó úti lakótelepen nagyot nőtt a lakosok biztonságérzete, megszűntek azok a zaklatások, amit a hajléktalanok követtek el az itt élők kárára.

Takács László (Fidesz-KDNP) szerint a számok önmagukért beszélnek, kiemelkedő a nyomozati eredményesség. A képviselő a társadalom nevében elnézést kért a rendőrségtől a budapesti tüntetéseken történt attrocitások miatt.

Stigelmaier Józsefné (Fidesz-KDNP) köszönetet mondott a rendőrség minden dolgozójnak az áldozatos munkáért.

Ipsits Csaba rendőrkapitány a kérdésekre válaszolva elmondta, hogy a koldulást nem tűrik el, ez szabálysértés, ha pedig gyerek is velük van, akkor felmerül a kiskorú veszélyeztetésének gyanúja is. A kamerákkal kapcsolatban kijelentette: a kameráknak nem a számán, hanem a minőségén kell javítani, hogy a felvétel könnyen visszakereshető, rögzíthető legyen. Az egyetemi napokkal kapcsolatban elmondta: semmiféle bűncselekmény, garázdaság eddig nem történt. Az Aréna környéki parkolással kapcsolatban megjegyezte: a kiemelt események idején több mint száz rendőr van a helyszínen,a parkoló nem bírja el a forgalmat, ezért a rendőrök toleránsak a parkolással kapcsolatban, nem büntetni, hanem figyelmeztetni próbálnak. A bútorgyári tűzesettel hajléktalanokat gyanusítanak, egyelőre a tűzvizsgálói szakértői véleményre várnak.

Ma reggel indult el ötvenfős kontingensünk a déli határszakaszra határvédelmi feladatokra, ennek ellenére stabil a feladatok ellátása a megyében - jelentette ki a képviselői kérdésekre válaszolva dr. Tarcsa Csaba megyei rendőrfőkapitány, aki azt is jelezte, hogy a közeljövőben a vizes világbajnokság idején kiemelt rendőri jelenléttel biztosítják majd a közbiztonságot.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.