Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Isten a sorsban, véletlenben és karmában

2017. április 20. 3:00
Rába Géza, az Isten tudja… című könyv szerzője a nagy világvallások képviselőivel beszélgetett szerda délután az Eötvös Károly Megyei Könyvtárban Istenről.

Rába Géza ritkán látott asztaltársaságot gyűjtött maga köré: a nagy világvallások képviselői az ember Istenről alkotott képeinek csaknem teljes spektrumát megjelenítették.

  • Cser Zoltán – buddhista tanító
  • Madhupati dász – vaisnava (Krisna-hívő) lelkész
  • Nagypál Szabolcs – római katolikus teológus
  • Fináli Gábor – rabbi
  • Sulok Zoltán Szabolcs – muszlim hitoktató

A témakört – Istent – ezúttal a sors, a karma témájához kapcsolódva járták körül. Ha valaki ártatlanul esik áldozatául egy erőszakos cselekménynek, abban milyen szerepe van a sorsnak, a véletlennek, vagy mennyire van más keze a dologban?

Fináli Gábor és Rába GézaFináli Gábor és Rába Géza

A zsidók ilyenkor gyászba borulnak – mondta Fináli Gábor. Jób könyvének sommája, hogy nem tudjuk felmérni Isten akaratát, de semmiképp nem fordulhatunk váddal felé. A legtöbb ilyen katasztrófát emberi hanyagság, mohóság, gyarlóság okozza. „Szabad akarattal teremtettek minket a Földre, mi tesszük ezt egymással” – hangsúlyozta. Hozzátette: a zsidó teológia szerint a gyász maga a kérdőjel, nem az a részünk, hogy ezt felülbíráljuk, el kell bírni viselni, ami az osztályrészünk. Az embernek van szabad akarata, minden más program szerint működik, pályán halad. A szabad akarat a bibliai vallás alapja, sorsunk nincs bezárva egy lekulcsolt rendszerbe, nem a csillagok vagy a karmánk irányítanak minket. Hatással vannak ránk? Igen, de nem irányítanak.

Cser Zoltán és Nagypál SzabolcsCser Zoltán és Nagypál Szabolcs

A keresztény teológiában is vizsgálják, hogy milyen szerepe van Istennek a szenvedésben – magyarázta Nagypál Szabolcs. A vallás nem tud mindenre választ adni, nem Istent kell felelőssé tenni: szabadságot adott a világnak, különösen az embernek, aki jót és rosszat egyaránt rászabadít a világra. Keresztényként különösen felelőtlenség lenne Istent kérdőre vonni, hiszen Krisztus történetén keresztül Isten velünk együtt szenvedett. A kereszténységet nem az foglalkoztatja, hogy a sorsszerűség mennyire hat az életünkre, hanem hogy az üdvözülés-elkárhozás kérdésében mekkora szerepe van Istennek, vagyis a keresztény teológiát az eleve elrendelés kérdésköre érdekli inkább. Az, hogy Isten szabad akaratot adott nekünk, az egy önkorlátozás a részéről, hiszen olyan területet biztosít nekünk, ahova bár be tudna avatkozni, de nem fog. Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy Isten magára hagyta az emberiséget, a világot: a kulcsfogalom a gondviselés.

A buddhizmus szerint az élet értelme az értelmes élet, ennek egyik része, hogy minden mulandó, minden változik – vettette fel Cser Zoltán. Olyan dolgokhoz társítunk negatív érzelmeket, amik mindenképpen be fognak következni. A buddhizmus szerint nem az a tragédia, hogy mind meg fogunk halni, hanem az, hogy soha nincs vége. A tudat nem tud megszűnni, a materialisták hiába gondolják úgy, hogy a testtel együtt a tudat is semmivé lesz, de a kettő nem egytermészetű. Ha viszont nem tudunk megszűnni létezni, akkor az a kérdés, hogy milyen minőségben élünk? A karma úgy működik, mintha lefekvés előtt feldobnék egy követ, és amikor reggel felébredek, akkor esne vissza rám, de ekkor már nem emlékeznék rá, hogy én dobtam fel. Nem a dolgok értelmét kell keresni, hanem tovább kell lépni, értelmes módon kell tovább élni. Eleve elrendelés nincs, de van ok-okozati összefüggés.

Madhupati dász és Sulok Zoltán SzabolcsMadhupati dász és Sulok Zoltán Szabolcs

Az iszlám szerint nincsenek véletlenek – jelentette ki Sulok Zoltán Szabolcs. Isten felügyeli a világegyetemet, minden úgy történik, ahogy ő akarja. Sokszor az emberek nem mérik fel Isten hatalmát, ha tragédia történik, mindenki azt kérdezi, hogy mivel érdemeltük meg a balsorsot, amikor viszont szerencse ér minket, senki nem kutatja, hogy azt mivel érdemeltük ki. Életünket Isten elrendelése szerint éljük, ezen a rendszeren belül mozgunk a szabad akaratunkkal. Az ember utat választ magának, és arra kell törekednie, hogy Isten eszköze legyen a jó dolgokban. Az okok és következmények kutatása nem az emberre tartozik, nem tudjuk, hogy Isten mit írt elő, nekünk az a feladatunk, hogy a jó utat válasszuk. Szabad akarat nélkül nem lenne értelme a Paradicsomnak se a Pokolnak, hiszen Isten hogyan büntetne meg valakit azért, amire az embernek nincs ráhatása. Isten senkit nem kötelez arra, hogy erőszakot alkalmazzon, de ha szabad akaratából megteszi, akkor vállalnia kell a felelősséget és a büntetést azért, amit elkövet. Életünk próbatételek sorozata, és az a fontos, hogy mi a szabad akaratunkból miként szerepelünk ezeken a próbatételeken.

A természet fontos törvénye, hogy amikor szenvedést okozok egy másik élőlénynek, azt nekem is el kell majd viselnem – ez a karma törvényének egy szűkebb értelmezése – magyarázta Madhupati dász. A tragédiák áldozatait a korábbi cselekedeteik visszahatása éri el, semmi nem történik ok nélkül, akik a véletlenben hisznek, azok egy nagyon irracionális dologban hisznek. A rossz körből való kiszállás igazán az élet értelme, mégpedig úgy, hogy Istenhez folyamodunk menedékért. Mi magunk írjuk az életünk drámáját, de hogy a korábbi életünk következményei melyik életünkben hatnak ránk, azt nem tudhatjuk.

Azt gondolhatnánk, hogy amikor ennyire különböző vallású emberek ülnek egy asztalhoz, ott tapinthatóvá válik majd a feszültség, szerdán azonban egyáltalán nem ez történt. A résztvevők nemcsak elfogadóan, nyitottan beszélgettek, de gondolatokat kölcsönöztek egymástól, erősítették egymást. Jó lenne ezt eltanulni tőlük.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.