Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C

Szolgálat mindenek felett

2017. április 14. 13:19
A balatoni régióban elsőként alakul Rotary Club. A humanitárius szolgálatot végző klub célja, hogy a helyi közösség számára is fontos értékeket teremtsenek.

„Bármit elérhetsz az életben, amit csak akarsz, ha eleget segítesz másoknak abban, hogy ők is elérjék amit akarnak.”

Ez az egyik jelmondata a 166 országban több mint 1,2 millió taggal működő Rotary világszervezetnek, amely a barátság ápolásán keresztül kívánja terjeszteni a megértés és a jó szándék eszméjét. A klub tagjai különböző foglalkozású emberek, azonban mind egytől egyig készek vállalni a humanitárius szolgálatot, és ennek megfelelően szakmai és magánéletükben is magas etikai alapelveknek felelnek meg.

Mivel az egyes klubok önállóan – de nem vetélytársakként – működnek, mindegyik más profillal rendelkezik. Alapvetően az arculat is minden évben egy kicsit másabb, a soros elnök tisztjét ugyanis évente változó személy tölti be. A régióban elsőként megalakuló Balatonfüred-Veszprém Rotary Club elnöki feladatait most Hartmann Péter fogja ellátni, aki társaival csütörtöki alakuló ülésük előtt ismertette a klub céljait.

A világszervezet alkotmánya szerint legfőbb céljuk az önzetlen segítőkészség meghonosítása, ami meglátásuk szerint a mai világban, amikor az én elsődlegessége terjed, még fontosabb. A Rotaryban az én helyett a mi jelszavát hirdetik, erre utal mottójuk is: Service above self.

Ennek megfelelően segítették elő például az ifjúsági csere mozgalmat is, ahol az egy éves program során hátrányos helyzetű fiatalokat helyeznek el a klubtagok családjainál, hogy jobban megismerhessék egymás kultúráját. De megemlíthetjük legnagyobb eredményüket, a poliovírus okozta fertőző gyermekbénulás szinte teljes felszámolását, amelyre 2015-ben 425 millió dollárt költöttek, állandó katasztrófaenyhítő alapjuk révén pedig azonnali segítséget tudnak nyújtani a károsultaknak.

Beltz Zoltán, Hartmann PéterBeltz Zoltán, Hartmann Péter

Fontos ugyanakkor tisztázni, hogy a Rotary Club nem jótékonysági szervezet: a jótékonyság csak egy szeletét teszi ki tevékenységüknek – mondta el Balogh György, aki korábban Szegeden volt elnök. A Rotary Clubot eredendően Paul Harris ügyvéd és társai alapították Chicagoban 1905-ben, amikor mindennapos volt, hogy az üzletemberek az utcán, fegyverrel rendezzék le a nézeteltéréseiket. A klub alapítói viszont azt mondták: lehet tisztességesen és becsületesen is élni, és a béke megteremtésére törekedtek.

Magyarországon aztán 1925-ben jött létre az első klub, ma pedig már – az átmeneti eltűnés után – 50 klubot tartanak számon. Legnagyobb hazai eredményük a Gift of life, azaz az Ajándékozz életet akció, ahol a szívrendellenességgel született gyerekeknek segítenek. A környező országokban ugyanis nincs lehetőség műtétre, orvos barátok segítségével azonban idehaza sikerült már kb. 30 esetet felderíteni, és ezzel 30 életet visszaadni.

Hartmann Péter, Balogh GyörgyHartmann Péter, Balogh György

A Rotary tekintélyét mutatja egyébként az is, hogy ez az egyetlen civil szervezet, amelyet az ENSZ a köreibe fogad, és amelynek állandó tanácskozási joga van a világszervezetnél.

A Balatonfüred-Veszprém Rotary Club ebbe a szervezetbe ágyazódik be, a jelenlegi 20 tag legfőbb célja pedig, hogy a helyi közösség számára is komoly értékeket közvetítsen, átadjanak abból a jóból, amit maguk is kaptak. Első akciójuk a Bárczi iskolához kötődik, amelynek belső falára április 30 – május 1. között vidám karakterű mesefigurákat fognak festeni, ezzel hozzájárulva a gyermekek jókedvének megteremtéséhez.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. ma 10:58 Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' A Pápa melletti Kúp település határába is telepítettek egy légvédelmi egységet, amiből összesen tizenegy darabot vásárolt a Magyar Honvédség Izraeltől. A vaskupola néven is ismert haditechnikai rendszer volt az, ami megvédte a zsidó államot attól, hogy tavaly még nagyobb pusztítást végezzen a Hamás terrorszervezet. ma 8:09 Az emberek lelke éberkómába esett véleménycikk Az emberek lelke éberkómába esett A magyar közélet minőségét nem azzal tette tönkre leginkább a politika, hogy szomszédok már nem beszélnek egymással, vagy hogy családi ebédek torkolnak üvöltöző veszekedésbe. Sokkal nagyobb baj, hogy az emberek lelke éberkómába esett. Ennek pedig jó példája, hogy tízezrek tapsolnak egy minden jel szerint nárcisztikus, abuzáló embernek a színpadon. Véleménycikk arról, amikor az érzelmi intelligenciát takaréklángra csavarja a politikai erekció. ma 9:54 A felelős állattartás az ünnepek idején is fontos A felelős állattartás az ünnepek idején is fontos A húsvéti időszakban számos család gondolja úgy, hogy élő nyúllal lepi meg a gyermekeket, ugyanakkor fontos mérlegelni, hogy állatot tartani hosszú távú elköteleződést jelent. tegnap 10:36

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.