Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Nagypéntek: Krisztus kereszthalálára emlékezünk

2017. április 13. 14:32 // Forrás: Wikipedia
A teológusok és a történészek közül azonban sokan úgy vélekednek, hogy az időpont nem pontos, egy biztos: a keresztre feszítés Poncius Pilátus kormányzása idején történt.

Amellett, hogy immár hivatalosan is munkaszüneti nappá vált a nagypéntek, nem csak ezt ünnepeljük, hanem Jézus keresztre feszítéséről is megemlékezünk.

Nagypéntek a nagycsütörtök utáni nap, lényegében a húsvéti ünnepkör központi eleme, Jézus halálának napja, ekkor kezdődik a feltámadására való várakozás is.

Az időpont idén április 14-ére esik, azonban a teológusok és a történészek közül többen vitatják, hogy Jézus halála nem akkor történt, amikor megemlékezünk róla.

Az evangéliumok és a korabeli források szerint Jézus egy áprilisi pénteken halt meg, amikor a Dél Keresztje csillagkép látható volt Jeruzsálem déli részén. A csillagászok szerint azonban ez nem volt lehetséges a Nap és a Hold precessziója miatt.

Precesszió: "A csillagászatban a precesszió kifejezés alatt a földtengely – a Nap és a Hold forgatónyomatékának hatására bekövetkező – elmozdulását értjük. A jelenség hatását számos ókori nép, mint pl. a sumerek, az egyiptomiak, majd az amerikai földrészen az olmékok és a maják is megfigyelték és ismerték, és az ókori görögök is tudtak létezéséről"- wikipédia.

Számítások alapján az időpont valószínűleg 33. április 3. volt. Ezen a napon részleges holdfogyatkozást is megfigyeltek.

A pontos dátum kiszámítását az evangéliumok közti vélt eltérések nehezítik. A zsidók szerint Nisan hónap 15-e, péntek, volt az időpont, míg mások arról írnak, hogy Jézus utolsó vacsorája keddre vagy szerdára eshetett, tehát a halála vagy szerdán vagy csütörtökön következett be.

Tény, hogy a keresztre feszítés Poncius Pilátus kormányzása idején történt, valamikor 26 és 36 között. Ebben az időszakban csak 27-ben, 30-ban, 33-ban és 36-ban esett péntekre a Nisan 14-e, vagyis az a nap, amikor zsidók szerint Jézus meghalt, Lukács evangéliuma szintén ezt a tényt erősíti meg. A pontos időpont meghatározását tovább nehezíti, Tiberius császár uralkodásának kezdetét is többen máshonnan számolják, mivel János evangéliuma három különböző húsvétot említ meg Jézus nyilvános élete során. Emiatt a keresztre feszítés idejét Kr. u. 33-ra kell tenni.

Ám az, hogy a zsidók időszámításukat a Nap és a Hold járására alapozták, dátumaikat holdfázisokban fejezték ki, és a mai naptárakat csak a Kr. u. 5. században kezdték el számításokra alapozni, a korábbi dátumokat, és hogy azok a hét melyik napjára estek, Jézus pontos halálát meghatározni csaknem lehetetlen.

A lényeg talán nem is ez, hanem inkább a hagyaték, és az, miként emlékezik meg a keresztény világ.

Katolikusoknál elmarad a szentmise nagypénteken, hisz ezen a napon maga Jézus volt az, aki bemutatta az áldozatot. A pap ilyenkor vértanúságot a szimbolizálva mindig piros ruhát visel. Az igeliturgia során Jézus szenvedéstörténetét, a passiót éneklik el, majd hagyományosan a templomba hozzák a keresztet, hogy a hívők kifejezhessék tiszteletüket, hálájukat és imádatukat.

A Veszprémi Főegyházmegyében 9 órától tartanak szertartásokat. 9 órától keresztút indul a Boldog Gizella Szeminárium kispapjaival a Szent Mihály-bazilikában, 15 órakor pedig nagypénteki szertartást, ünnepi liturgiát tartanak.

Címlapfotó: getrealchurch.org

Ge. Á.
további cikkek
Ferenc pápa a mai világban megalázott Krisztusokról írt a nagypénteki meditációkban Ferenc pápa a mai világban megalázott Krisztusokról írt a nagypénteki meditációkban Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta. 2024. március 29. 16:57 Ferenc pápa tizenkét női rabnak mosta meg a lábfejét Ferenc pápa tizenkét női rabnak mosta meg a lábfejét Ferenc pápa tizenkét rabnak mosta meg a lábfejét az utolsó vacsorát idéző szertartáson a római Rebibbia büntetés-végrehajtási intézet női szárnyán csütörtökön. Közben Veszprémben krizmaszentelési szentmise vezette be a szent háromnap ünneplését. 2024. március 29. 10:20 Elismeréseket adtak át az ünnepi állománygyűlésen Elismeréseket adtak át az ünnepi állománygyűlésen Csütörtökön a nemzeti ünnep alkalmából rendezték meg az állománygyűlést, melynek helyszínéül az Agóra színházterme szolgált. A rendezvényen számos elismerést adtak át. A Légierő és a veszprémi Erkel Ferenc Városi Fúvószenekar közösen örvendeztették a nagyérdeműt. 2024. március 15. 14:33 Felgyúlt az első adventi gyertya Felgyúlt az első adventi gyertya Szombat este a szentmise után meggyújtották az adventi koszorú első gyertyáját a Szent Mihály Főszékesegyházban. A gyertyagyújtás után egy rendkívül hangulatos komolyzenei koncert következett, melyre igencsak komoly volt az érdeklődés. 2023. december 2. 22:48

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.