Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Az utolsó vacsora napja

2017. április 12. 16:54
Ferenc Pápa Palinóba látogat, a Veszprémi Főegyházmegye papsága olajszentelési szentmisét tart a Szent Mihály-bazilikában. Ma van nagycsütörtök.

Nagycsütörtök (idén április 13.) a keresztény hagyomány szerint az utolsó vacsora napja, amikor Jézus a Gecsemáné kertben búcsút vett tanítványaitól és felkészült az áldozatra. Jézus ugyanezen az estén mutatta be az első szentmisét.

A történet szerint Jézus erre a napra hívta össze tanítványait, hogy utoljára lakomázzanak együtt, mielőtt keresztre feszítik. A názáreti érkezése előtt tanítványai azon tanakodtak egy jeruzsálemi ház emeletén, hogy ki hol áll az általuk vélt ranglétrán. Jézus egyszer csak betoppant, majd szó nélkül mosni kezdte a döbbent férfiak lábát. Köztük a hangadó, Péter vette először a bátorságot, hogy megszólaljon: „Az én lábamat ugyan meg nem mosod!” Jézus erre így felelt: „Ti mesternek és úrnak szólítotok. Ha így van, vegyetek példát, tegyetek ti is így!”

Ez volt szeretete jelének megnyilvánulása. A példamutatást hirtelen megértették, melyről az utókor a mai napig megemlékezik.

Nagycsütörtöki lábmosás. Ismeretlen dél-német festő, XVII. sz. (A papság megalapítása)

Idén ezen a napon Ferenc pápa a palinói fegyházba látogat, hogy szentmisét mutasson be, valamint elvégezze a lábmosási szertartást. A Veszprémi Főegyházmegye papsága 10 órakor olajszentelési szentmisét tart a Szent Mihály-bazilikában a főegyházmegye papságával, 19 órakor pedig szentmise lesz az utolsó vacsora emlékére.

Húsvéti szokások

A Nagyhét ünnepeinek sorában a nagycsütörtök a gyász napja, a hagyomány szerint nagycsütörtöktől egészen szombati feltámadásig elhallgatnak a templomok harangjai, úgy tartják, „a harangok Rómába mentek”, ott gyászolják Krisztust, az újbóli megszólalásukig sok helyen kereplőket használtak az emberek, melynek gonosz űző erőt is tulajdonítottak. A tojás ajándékozása is innen ered, hiszen csütörtökönként a gyerekek a falvakat járták körbe, hogy mindenhonnan kiűzzék az ártó szellemeket. A felnőttek ezt jutalmazták tojással.

Faluhelyekhez köthető még a rosszat jelképező bábuk elégetése is, a lányok keresztjárást végeztek, majd „rózsavizet” vettek a környékbeli folyókból vagy patakokból és másnap, nagypénteken abban mosakodtak meg.

A virrasztás szintén elterjed nagycsütörtöki szokás. Jézus elfogása előtt tanítványaival az Olajfák hegyén virrasztott. Ennek emlékére a kálváriákon vagy út széli kereszteknél vagy más szent helyeken imádkoznak az emberek, hogy emlékezzenek a kétezer évvel ezelőtti eseményekre.

Címlapfotó: AFP / L'Osservatore Romano

Ge. Á.
további cikkek
Ferenc pápa a mai világban megalázott Krisztusokról írt a nagypénteki meditációkban Ferenc pápa a mai világban megalázott Krisztusokról írt a nagypénteki meditációkban Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta. 2024. március 29. 16:57 Ferenc pápa tizenkét női rabnak mosta meg a lábfejét Ferenc pápa tizenkét női rabnak mosta meg a lábfejét Ferenc pápa tizenkét rabnak mosta meg a lábfejét az utolsó vacsorát idéző szertartáson a római Rebibbia büntetés-végrehajtási intézet női szárnyán csütörtökön. Közben Veszprémben krizmaszentelési szentmise vezette be a szent háromnap ünneplését. 2024. március 29. 10:20 Elismeréseket adtak át az ünnepi állománygyűlésen Elismeréseket adtak át az ünnepi állománygyűlésen Csütörtökön a nemzeti ünnep alkalmából rendezték meg az állománygyűlést, melynek helyszínéül az Agóra színházterme szolgált. A rendezvényen számos elismerést adtak át. A Légierő és a veszprémi Erkel Ferenc Városi Fúvószenekar közösen örvendeztették a nagyérdeműt. 2024. március 15. 14:33 Felgyúlt az első adventi gyertya Felgyúlt az első adventi gyertya Szombat este a szentmise után meggyújtották az adventi koszorú első gyertyáját a Szent Mihály Főszékesegyházban. A gyertyagyújtás után egy rendkívül hangulatos komolyzenei koncert következett, melyre igencsak komoly volt az érdeklődés. 2023. december 2. 22:48

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.