Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
4°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
4°C

Szellem a gépben

2017. április 9. 22:06
A kilencvenes évek kultuszfilmje volt a Ghost in the shell című anime, amiből élő szereplős filmet készítettek Scarlett Johansson főszereplésével. Nem rossz, de nagyon más, mint a legendás eredeti.

A Ghost in the shell 1995-ben azért vált egy generáció számára meghatározó filmes élménnyé, mert az egész anime egy nehezen emészthető filozófiai értekezés volt az életről, a létezésről, a kettő közötti szűk határról. És amikor azt mondom, hogy nehezen emészthető, azt nem a rajzfilm hátrányaként, hanem előnyeként említem, olyan értelemben, ahogy egy vallás tanításai a létezésről nehezen emészthetők – éppen a mélységük miatt. A 2017-es film sokkal-sokkal popcorn-barátabb, de még így is több, mint egy random akciófilm.

Az eredeti Ghost in the shell popkulturális hatását mutatja az is, hogy a Mátrix alkotói 1999-ben tulajdonképpen egy az egyben lenyúlták az anime látványvilágát a fekete háttéren pörgő zöld számoktól kezdve a tarkóba szerelt USB-csatlakozóig. Az új film nem tud ilyen maradandót alkotni vizualitás terén, a világa kicsit a Szárnyas fejvadász nyúlásának tűnik.

Az anime és az új film története sok ponton egyezik, sőt, jó néhány jelentet kockáról kockára leforgattak, a fő konfliktus azonban eltér. Közös, hogy a főhősünk Motoko, akinek az agyát egy robottestbe ültették – és ez már önmagában felvet rengeteg érdekes kérdést. Például, hogy mi tesz minket emberré – biológiai értelemben? Ha kapok egy térdprotézist, vagy van két csavar az alkaromban, attól még nyilván senki nem fogja megkérdőjelezni, hogy ember vagyok, de vajon ha már csak az agyam eredeti, akkor még embernek számítok? És ha nem, akkor hol van a határ az ember és nem ember között?

Míg az anime arra keresi a választ, hogy egy szellemet, személyiséget, entitást milyen feltételek mellett tekinthetünk biológiai értelemben élőlénynek, az új film azzal a gondolattal játszik el, hogy mi lesz a szellemmel, ha semmi nem marad a testből, amiben létrejött. A mozifilm itt egy buddhista tanmesébe vált át: Kuzo karaktere metaforája annak, ahogy a szellem végigmegy a szamszárán, több életet él, és egyikből a másikba tulajdonképpen semmit nem visz magával, se a testét, se az emlékeit, csak a szellemét, hogy aztán a végén feltöltse magát a hálózatba, elérje a nirvánát.

Amikor a vetítés után megkérdezték tőlem: hogy tetszett, amit láttam, nem tudtam rá válaszolni. Az új Ghost in the shellből hiányzik az anime filmnyelvi értelemben vett egyedisége és filozófiai értelemben vett mélysége, de még így is sokkal értékesebbnek tartom, mint bármelyik másik amerikai produkciót, amit mostanában a veszprémi multiplex műsorán találhatunk.

Kapcsolódó korábbi írásaim:

Felkészül:

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Gyorsan szögezzük le, hogy azoknak az információknak, amik a cikkben szerepelnek nagyrésze csak teoretikus, ahogy a logikai eszmefuttatás is, aminek a végén eljutunk addig, hogy az egyik legnagyobb magyarnak kikiáltott történelmi személyünk talán nem is volt akkora magyar. A belé vetett hit viszont megkérdőjelezhetetlen, amit óvni kell. De minden áron? 2024. március 17. 22:51 Digitális bordélyház – prostituáltnak lenni menő? Dóri Digitális bordélyház – prostituáltnak lenni menő? A Oxford English Dictionary először 1894-ben listázta a „feminizmus” szót, de az első szervezett feminista hullámot a 20. század elejére datálják. Nagyrészt mondhatjuk, hogy elhivatott nők csoportjai kivívták mára sorstársaik számára a jogot a szavazáshoz, meg a vezetéshez mondjuk, meg olyan általános dolgokhoz, hogy eldönthetem egyedül is, hogy férjhez megyek-e és lesz-e gyerekem például.   2024. március 10. 21:16 Az ikerség lélektana egy ikertől Eszter Az ikerség lélektana egy ikertől Soha nem tudtam, milyen lehet nem ikernek lenni, kezdetben még távolról sem ismerhettem ezt az érzést, hiszen az idősebb testvéreim is ikrek. Két ikerpár, boldog gyerekkor. 2024. március 3. 20:56 Óvatosan a pszichologizálással! Meli Óvatosan a pszichologizálással! Az internet tele van pszichológiai tartalmakkal, és ez legalább annyira rossz, mint amennyire jó. 2024. február 26. 0:54

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.