Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Magyarország gazdasága fenntartható pályán

2017. március 28. 14:12
A Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara ismét megrendezte a már hagyományos gazdasági fórumát kedd délelőtt

A Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara hagyományos, minden évben megrendezett gazdasági fórumára neves, elismert szakembereket hívnak minden alkalommal, akik a jelenlegi gazdasági helyzetet ismertetik az eseményen résztvevő érdeklődőkkel. A rendezvény lehetőséget ad arra is, hogy az előadások után a vállalkozók problémájáról, tapasztalataikról beszélgessenek.

Ez alkalommal a meghívott vendégek közt szerepelt és előadott dr. Inotai András, a Magyar Tudományos Akadémia Világgazdasági Intézet kutatóprofesszora valamint dr. Zúgó Liliána gazdasági elemző, az Európai Bizottság magyarországi képviseletében.

Dr. Markovszky György elnök, Veszprém Megyei Kereskedelmi és IparkamaraDr. Markovszky György elnök, Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

Dr. Markovszky György, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke elmondta, hogy színvonalas előadásokkal készültek a mai napra is, ahol arról a gazdaságról kaphatunk tájékoztatót, amiben mi is jelenleg élünk. Ez a fórum lehetőség egy közösség erősödésére, hiszen ahogy a gazdaság is egy autonóm módon működő közösség, amiben egymásra vagyunk utalva, úgy ez az esemény is segítséget és követendő példát tud nyújtani a vállalkozóknak. Egy gazdasági közösségnek olyan értékek mellett kell kiállnia, melyek a működésükhöz, a családunk jövőjének jólétéhez nélkülözhetetlenek.

Dr. Inota András, kutatóprofesszor, Magyar Tudományos AkadémiaDr. Inota András, kutatóprofesszor, Magyar Tudományos Akadémia

Dr. Inota András A magyar gazdaság helyzete és kitörési lehetőségei címmel tartott előadásában elmondta, hogy jelenleg számos gazdasági stratégiai kérdésről lehet beszélni Magyarország és az Európai Unió viszonylatában. Két fontos kérdés rejlik ebben a témában. Az egyik, hogy hogyan áll Magyarország teljesítménye Közép-Európával összehasonlítva, illetve, hogy hogyan tartható fenn a folyamatos fejlődés?

Az előrejelzések szerint Magyarország gazdasága fenntartható pályán van. Gazdaságunk export- és importfüggő. A társadalmi termékek rendkívül pozitív irányba mozdulnak el, de a növekedés még így is lassú. Tekintélyes lemaradásban vagyunk az Európai Unió új országaihoz képest. 2015-ben sikerült az országnak a 2008-as év szintjét elérni.

A gazdasági növekedés elemei közé sorolandó a fogyasztás, a beruházás és az export. A fogyasztás az elmúlt néhány évben jelentősen nőtt. A külföldön dolgozó magyarok hazautalásai is a fogyasztáshoz kapcsolhatók, és nem a beruházásokhoz. Ez problémát jelent, de nem csak nálunk, hanem a többi érintett országban is. A fogyasztással ellentétben a beruházásokkal sokkal nagyobb probléma van, hiszen 20%-kal csökkentek az értékek. Ez a deficit a mai napig jelen van. A beruházások értéke függ a rendelkezésre álló pénztől, amit az Európai Uniótól kapunk. A vállalatok alacsony tevékenysége, ami a bizonytalan intézményi környezettől és a kilátástalan jövőtől alakul ki, is hozzájárul a beruházásokkal való problémához.

Az igazi probléma mégiscsak a felerősödött vagyoni különbségekből eredeztethető. Ehhez kapcsolódik a foglalkoztatás problémaköre. A munkanélküliek száma még soha nem volt ilyen alacsony, mint napjainkban. Szám szerint 500.000 magyar dolgozik külföldön és emellett nagy számmal vannak jelen a közfoglalkoztatottak is. Ezek nem magyarázhatóak a bérkülönbséggel, súlyosabb okai vannak. Dr. Inota András szerint a közmunka akkor működne jól, ha képzés is kapcsolódna hozzá.

A délelőtt további részében Dr. Zúgó Liliána hazánk uniós gazdaságban betöltött szerepéről tartott előadást, majd kérdés-válaszok formájában folytatódott a gazdasági fórum.

Krónusz-Riskó Annamária
Domján Attila
további cikkek
Korszerű CNC esztergával is gazdagodott a Balaton Bútor Korszerű CNC esztergával is gazdagodott a Balaton Bútor Sikeres projektet zárt a Balaton Bútor kft.: európai uniós támogatással fejlesztették eszközparkjukat és a munkavállalók tudását is. ma 10:19 Befektetőként tért vissza a Pannon Egyetemre az egykori hallgató Pannon Egyetem Befektetőként tért vissza a Pannon Egyetemre az egykori hallgató Az egyetem a tudást, a cégek pedig a piaci tapasztalatukat és saját tőkéjüket teszik bele abba az az együttműködésbe, ami mindkét félnek előnyös a nap végén. A Pannon Egyetem most egy olyan befektetőcéggel írt alá együttműködési megállapodást, aminek alapítója annak idején Veszprémben végzett, most pedig befektetőként tér vissza az alumni intézménybe. 2024. április 2. 14:52 Város és vállalkozások, együtt, egymásért Város és vállalkozások, együtt, egymásért Három ínséges év után idén már konszolidálódni látszik a hazai gazdaság helyzete, amit a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) is szeretne felpörgetni azzal, hogy több területen és folyamatos jelleggel nyújt segítséget a hazai vállalkozóknak. Csütörtök este a VOSZ Veszprém vármegyei szervezete tartotta meg aktuális taggyűlését és fórumát, ahol az is elhangzott, milyen szimbiózis van az önkormányzat és a helyi vállalkozók között. 2024. március 22. 10:37 A tavalyit meghaladó forgalomra számít a húsfeldolgozók többsége húsvétkor A tavalyit meghaladó forgalomra számít a húsfeldolgozók többsége húsvétkor Az idei húsvéti szezon előtt nem volt jelentős alapanyag-áremelkedés, ezért a húsfeldolgozók legalább a tavalyihoz hasonló forgalomra számítanak, többségük 5-15 százalékos növekedést is vár az idei ünnepi időszakban, a kisebb üzemeknél a húsvéti forgalom elérheti az éves mennyiség 30 százalékát is - írta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Húsiparosok Szövetsége szerdai közös közleményében, amelyben azt ajánlották a fogyasztóknak, hogy keressék a hazai termékeket, hiszen a magyar eredet a minőség garanciája. 2024. március 20. 12:07

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.