Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A jó öreg szendvicskritika

2017. március 27. 1:07
Főleg cégvezetők és főnökök alkalmazzák, de magánéletben is hasznos lehet az úgynevezett szendvicskritika. Nem nagy kunszt, mégis számos sérüléstől kímélhetjük meg a másikat.

Kelet-Európában, így Magyarországon is elég nagy kultúrája van a saját magunk lenyomásának. Nem csak magunkkal szeretjük elhitetni, hogy mire nem vagyunk képesek, vagy ezt, vagy azt nem megtenni, hanem a másikat is előszeretettel vizsgáljuk, elemezzük.

A kritika nem rossz. Bár rutinszerűen társítunk mellé mindenféle negatív gondolatot, érdemes néha odafigyelni rá, és nem elengedni a fülünk mellett. Ez persze nehéz akkor, ha olyan stílusban vágják az arcunkba, amelyik elsőre talán nem is tetszik, - még akkor is, ha egyébként igaz, és építő szándékkal mondják.

Azt ugye tudjuk, hogy a stílus maga az ember, így ha a körülöttünk lévőket nem is tudjuk megváltoztatni, érdemes saját magunkon csiszolni, ha nem akarjuk megbántani a másikat, de azért mégiscsak elmondanánk, hogy az a tuti, amit mi gondolunk. Persze ha semmi inspirálót nem tudunk mondani, és csak a másik felé kerekedés a cél, lehet, hogy érdemes inkább csendben maradni.

Az úgynevezett szendvicskritikát általában a főnökök alkalmazzák a beosztottjaik felé, és mindenképp négyszemközt, hisz alaptétel, hogy kritizálni négyszemközt, dicsérni pedig tömeg előtt kell.

Na de vissza a szendvicshez. A szendvicskritika három részből áll: kenyér, töltelék és kenyér. A kenyér jelképezi a pozitívumot, a töltelék a mondandónk negatív része, utána pedig ismét a kenyér, azaz pozitívum következik.

Itt egy példa rá:

„Nagyon szépen terítettél meg a vasárnapi ebédnél, bár a főétel nekem nem ízlett, de a desszert és a borok kiválóak voltak, jól éreztem magam.”

Vagy:

„Mindig is becsültem a szorgalmadat és kitartásod. A legutóbbi munkád szerintem nem úgy sikerült, ahogy kellett volna, de van ott még több is. Biztos csak fáradt voltál, de tudom, hogy képes vagy újra jól teljesíteni!”

Ugye mennyivel másképp hangzik, mintha azt mondtuk volna, hogy életünk legrosszabb szakácsával találkoztunk a hétvégén, vagy micsoda balek volt már megint a kollégánk?

A pozitívum-negatív-pozitívum szentháromság mellett másik lényeges elem, hogy ne a másikról, hanem a mi érzéseinkről beszéljünk azzal kapcsolatban, ami zavar bennünket. Így máris egy kicsit élét vettük a mondandónknak.

Az egészhez persze kell egy elhatározás, hogy ne megbántani, hanem inkább motiválni és jobbítani akarjuk a másikat. Ezzel hosszútávon mindenki csak nyerhet.

A címlapfotót itt találtuk.

Ge. Á.
további cikkek
Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar Hétvezér Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar A csattanót az elején lelövöm: minden korosztályt beleértve a magyarok átlagosan 4 óra 49 percet tévéznek egy nap. Ezzel hazánk a top 10-ben van világszinten, ami azért is furcsa, mert egyre többször hangzik el a mondat: „Nekem tévém sincs, vagy már rég felmondtam a kábelszolgáltatónál. Csak a Netflix van.” Akkor mégis hogyan jön ki a matek? Kik ezek a tévéfüggő emberek és mit néznek a fekete dobozban? 2024. április 22. 1:29 Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Valamikor réges-régen egy királynő ült az ablakánál, varrogatott és közben nézte, hogy hullik a hó. Megszúrta az ujját, és pár csepp vére az ablakpárkányon gyűlt hóra esett. Míg a vért nézte a havon, azt kívánta, hogy bárcsak olyan gyermeke születne, akinek bőre fehér, mint a hó, az ajkai pirosak, mint a vér, és a haja fekete, akár az ében.    2024. április 14. 22:06 A vegán életmód és a fogadtatása Eszter A vegán életmód és a fogadtatása Nem, ez nem egy táplálkozási tanácsadás lesz arról, miként érdemes jó és megfelelő tápanyagú termékeket a szervezetünkbe vinni, csupán azon tapasztalatokat osztom most meg, amelyekkel egy kezdő, félig vegán szembesülök az elmúlt időszakban, ami a környezet reakcióját illeti. 2024. április 7. 22:50 A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak Avagy hogyan hat a szezonális településszépítés az ott lakókra.   2024. március 31. 21:20

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.