Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A magyar nyelvű oktatás miatt figyelmeztette a román kormányt Navracsics

2017. március 24. 15:31 // Forrás: index
Navracsics Tibor levélben kérte a román minisztert, hogy nyissanak magyar nyelvű tanszékeket a marosvásárhelyi egyetemen, és rendezzék a magyar katolikus gimnázium körüli vitát - írja az Index Eurológus.

A lap beszámolója szerint a román oktatási miniszter személyes közbenjárását kérte Navracsics Tibor, az oktatásért felelős EU-biztos, hogy kínáljanak magyar nyelvű oktatást a marosvásárhelyi orvosi egyetemen, és oldják meg, hogy továbbra is beiratkozhassanak magyar diákok a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Líceumba.

Navracsics hétfőn levélben emlékeztette a minisztert, Pavel Năstasét, hogy a román oktatási törvény szerint a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) multikulturális és többnyelvű intézmény, amelynek románul és magyarul is kell oktatnia. A helyzet most felemás, előadásokat ugyanis tartanak magyarul az egyetemen, gyakorlatokat azonban csak román nyelven lehet fölvenni.

Nagy Előd, az egyetem rektorhelyettese az Indexnek nyilatkozva elmondta, szerettek volna kéttannyelvű oktatást biztosítani a diákoknak, az ötletet azonban leszavazta a szenátus. A szenátust azért nem lehet megkerülni, ha a magyar oktatást érintő reformokról van szó, mert nincsenek magyarul oktató karok vagy magyarul oktató tanszékek, annak ellenére sem, hogy az oktatási törvény hat éve előírja, hogy legyenek.

A magyar EU-biztos a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Katolikus Líceum körüli botrányt is a fejére olvasta a román miniszternek. A romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) tavaly novemberben őrizetbe vette a Maros megyei főtanfelügyelőt és a gimnázium igazgatóját, mert a vád szerint törvénytelenül hozták létre a magyar nyelven oktató egyházi iskolát 2014-ben. A hatóság közleményben azt írta, hogy a tanfelügyelő a minisztérium jóváhagyása nélkül alapította meg a líceumot, és túllépte a hatáskörét, amikor az ugyanabban az épületben működő kétnyelvű főgimnázium magyar osztályait besorolta az új intézménybe.

Navracsics azt írta a román miniszternek: az iskola körüli jogi eljárások „több, mint négyszáz diák anyanyelvi oktatását sodorják veszélybe. Románia nemzetközi egyezményekben és a saját nemzeti jogrendjében is garanciát vállalt rá, hogy biztosítja az anyanyelvi oktatást. Elengedhetetlen, hogy a magyar nyelvű gimnáziumban folytatódjon a tanítás, és hogy a következő tanévre késedelem nélkül beiratkozhassanak az új diákok.”

vehir.hu
további cikkek
Ingyenes európai vonatbérletre pályázhatnak a 18 éves fiatalok Ingyenes európai vonatbérletre pályázhatnak a 18 éves fiatalok Azok a fiatal felnőttek, akik ebben a tanévben töltik be a 18. életévüket, és szeretnék bejárni Európát, kedd déltől két hétig újra regisztrálhatnak az ingyenes, Európa 32 országába érvényes Interrail vonatbérletre - tájékoztatott a MÁV-START. ma 9:11 Létezhet-e európai identitás? Létezhet-e európai identitás? Az identitás kérdését járja körül a Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Karának konferenciája, amelyen szerdán dr. Navracsics Tibor térségfejlesztési miniszter, korábbi uniós biztos az európai identitásról tartott előadást. 2023. június 21. 22:24 Megkoronázták III. Károly brit uralkodót Egyesült Királyság Megkoronázták III. Károly brit uralkodót Noha III. Károly angol király édesanyja halálának pillanatában automatikusan az Egyesült Királyság uralkodójává vált, csak most, május 8-án koronázták meg a londoni Westminster-apátságban, követve a több száz éves hagyományok előírásait. 2023. május 6. 14:04 Navracsics Tibor: nehéz időket él Európa Navracsics Tibor: nehéz időket él Európa Európai polgárok nélkül nem létezhet Európa, és létre kell jönnie egy olyan európai belpolitikának, amely nem pusztán az európai intézményeket jelenti, hanem képviseli az európai embereket is - hangoztatta a területfejlesztési miniszter egy szakmai konferencián hétfőn Budapesten. 2023. január 31. 10:48

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.