Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Elektromos autót tesztel a VKSZ Zrt.

2017. március 23. 12:17
A Goupil G4 típusú elektromos kishaszongépjárművet egy hétig próbálhatja ki parkgondozási feladatok során a közüzemi szolgáltató.

A járművet az NRG Car Kft. adta kölcsön. A VKSZ Zrt. a következő napokban parkgondozási és köztisztasági feladatok ellátásában teszi majd próbára a kocsit – elsősorban azt szeretnék felmérni, hogy az üzemeltetés költségeit, illetve a környezeti ártalmakat mennyiben lehet csökkenteni az elektromos gépjárművek alkalmazásával.

dr. Temesvári Balázsdr. Temesvári Balázs

– Ha jók lesznek a tapasztalatok, akkor a jövőben Veszprém utcáin meg fognak jelenni ezek az elektromos hajtású járművek – mondta el dr. Temesvári Balázs, a VKSZ Zrt. vezérigazgatója. A most tesztelt gépkocsit a parkgondozás területén tudják leginkább használni, hiszen ezt a feladatot az év minden napján el kell végezni, a közszolgáltató járművei nagy távolságokat tesznek meg a városon belül, üzemeltetésük gazdaságosabbá tétele éppen ezért lenne fontos.

Az autót 15,4kWh teljesítményű ólom-savas akkumulátorral szerelték fel, hatótávolsága 135 km, terhelhetősége 1226 kg.

– A jövő a környezettudatos közlekedésé – jelentette ki Ovádi Péter önkormányzati képviselő. Ezt felismerve hirdette meg a kormány a Jedlik Ányos tervet, ami keretében országosan háromezer töltőállomást hoznak létre a következő években.

Ovádi PéterOvádi Péter

A kormány átfogó e-mobilitási koncepcióját a Jedlik Ányos terv tartalmazza, amelyben szerepelnek mindazok a lépések, ösztönző eszközök és szabályozási feladatok, amelyek az elektromos közlekedés elterjedéséhez szükségesek. A kormány 2020-ig 3 ezer nyilvános töltőállomás létesítését irányozta elő, hogy Magyarország minden régiója elérhető legyen elektromos járművekkel is. A szabályozási rendszert is módosították: bevezették a zöld rendszámot, egyszerűsítették a töltőberendezések létesítésére és üzemeltetésére vonatkozó szabályokat, és számos adókedvezményt biztosítanak.

A cél az, hogy 2020-ra a környezetbarát járművek száma elérje 30 ezret. Az iparági vélemények szerint 2020-ra csökken olyan szintre az akkumulátorok és ezen keresztül az elektromos autók ára, hogy azok támogatás nélkül is versenyképessé váljanak a hagyományos autókkal.

Fentiek fényében a kormány elektromos hajtású személyautók és kishaszonjárművek beszerzéséhez anyagi támogatást nyújt, mely a bruttó vételár 21 százaléka, maximum 1,5 millió forint, s csak új járművek megvételére, lízingelésére vonatkozik, amelyek ára nem haladja meg a 15 millió forintot. A vásárlók lehetnek természetes személyek, gazdasági társaságok, egyéni vállalkozók, civil szervezetek, helyi önkormányzatok, köztestületek és költségvetési szervezetek.

A képviselő elmondta azt is, hogy Veszprémben a VKSZ Zrt. üzemelteti az elektromos töltőállomásokat, amelyek ingyenesen használhatók. A megyeszékhely törekvéseit többször is elismerte a szakma, 2011-ben Klímasztár díjat is kapott a város. A technológia azonban folyamatosan fejlődik, a környezettudatos lehetőségek gyarapodnak, amivel nekünk is lépést kell tartanunk – mutatott rá Ovádi Péter.

Az energiahatékonyság növelése érdekében tavaly Veszprém önkormányzata és a VKSZ Zrt is megállapodást írt alá az MVM Partner Zrt.-vel. Ennek köszönhetően a Vásárcsarnok és a volt SZMT-székház közötti parkolóban, mostantól pedig már a Köd utcai parkolóban is külön helyet tartanak fenn az elektromos autóknak, amiket ingyenesen lehet tölteni. A hatályos önkormányzati rendelet értelmében a zöld rendszámmal rendelkező személygépkocsik a város területén díjmentesen parkolhatnak.

smart city

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is IKSZ A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is Teremtésvédelem. A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) így nevezi azt, amit a köznyelvben általában csak környezetvédelemnek, ugyanakkor hasonló módon közelítik meg a politikai pártnál is ezt a témát. Ennek a része volt a szerdán tartott országos szemétszedési akció, amihez a veszprémi fiatal kereszténydemokraták is csatlakoztak. ma 15:41 Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szinte nincs olyan veszprémi, akinek ne lennének szép emlékei a Városháza kis házasságkötő terméről: akár a saját esküvő, akár barátok, rokonok egybekelése révén. A helység kedd óta Szeglethy György egykori polgármester nevét viseli. tegnap 21:41 Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Ismét megszervezi gyereknapi akcióját a Híd a Városért képviselőcsoportja: idén is várják a veszprémiektől azokat a használt, de még jó állapotban lévő játékokat, amelyeket gyereknap alkalmából a város játszóterein helyeznek majd el. ma 8:12 Belenyúlhat a kormány az üzemanyagárba Belenyúlhat a kormány az üzemanyagárba A beavatkozást fogom javasolni holnap a kormánynak – így válaszolt az Index kérdésére Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter arra, hogy szerdán dönt a kormány az üzemanyagárak esetleges szabályozásáról.  tegnap 12:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.