Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
17°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
17°C

Veszprém fejlődéséért tevékenykedőket díjaztak

2017. március 15. 18:10
Pro Urbe érdemérmeket adott át Porga Gyula polgármester a forradalom ünnepén a városháza Kossuth termében.

A díjakat idén elsősorban a gazdasági élet, az oktatás és művelődés, valamint a honvédelem területén dolgozók vehették át: elismeréssel jutalmazták dr. Markovszky Györgyöt, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökét, id. Navracsis Tibor egykori gimnáziumi igazgatót és Szücs József ezredest.

Porga Gyula polgármester köszöntőjében a közösség és a város épülésének érdekében végzett szolgálat nemességéről beszélt. Kiemelte: világtendencia, hogy egyre többen lokálpatriótából világpolgárrá szeretnének válni. Vannak, akik a jobb élet reményében elköltöznek, s azért nem lelik meg boldogságukat, mert nem tudják, hogy gyökerek nélkül nem tudnak lombot növeszteni. Vannak azonban, akik ahelyett, hogy elmennének, maradnak és hatni kezdenek környezetükre. Ilyenek a díjazottak is. Jellemükből fakadóan közösséget építenek, szebbé, jobbá formálják a várost, példát mutatnak, tesznek arról, hogy Veszprém öröksége fennmaradhasson – fogalmazott.

Dr. Markovszky György közel három évtizeden keresztül dolgozott a magyar mezőgazdaság területén. Irányítása alatt létrejött az ország egyik legkiválóbb gazdasága, melyet számtalan állami elismeréssel értékeltek, s melynek üzleti eredményei kiváló mintát jelentenek a szakma számára. Megalakulása óta elnökségi tagja a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamarának, 2007 óta elnöke. Meghatározó gazdasági szereplőként elévülhetetlen értékek létrehozója, a kölcsönös érdekek mentén működő korrekt együttműködés hirdetője.

Rendszeres támogatásaival a társadalmi felelősségvállalás területén is aktív. Tudásával és élettapasztalatával segíti a város és a megye vállalkozásait, a gazdaság fejlődését. Elkötelezett híve az innovációnak, hatékonyan közreműködik a szakképzés gyakorlati megszervezésében és korszerűsítésében. Az idei évben Magyar Gazdaságért Díjjal ismerte el munkáját a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Navracsics Tibor Veszprém és a megye szakmai közmegbecsüléssel számon tartott pedagógusa, egykori gimnáziumi igazgató. A tanári diploma megszerzése után a balatonfüredi Lóczy Lajos Gimnáziumban tanított, emellett a Magyar Tudományos Akadémia Földrajzi Kutatócsoportjának külsős munkatársaként a Balaton-régió gazdaságföldrajzát vizsgálta. A tapolcai Batsányi János Gimnázium igazgatójaként töltött évek alatt itthon és külföldön több szakmai-tudományos konferencián vett részt. 1977 és 1984 között a Veszprém megyei Tanács művelődésügyi osztályának vezetője, majd 1989-ig humánpolitikát felügyelő elnökhelyettese lett.

1989-1994 között a veszprémi Vetési Albert Gimnázium első igazgatója és egyben egyik alapítója volt. Nem csak a város és a megye, hanem az ország egyik kiváló nevelési- oktatási intézményének eredményei az alapító- igazgató eredeti elképzeléseit igazolják. Tanárként, igazgatóként és számos pedagógiai innováció kidolgozójaként és megvalósítójaként szerzett szakmai érdemeket itthon és külföldön egyaránt. A Szeniorok Tanácsadó Testületének aktív tagjaként is jelentős közéleti szerepet játszott.

Szücs József ezredes kiemelkedő vezetői ismereteivel és szakmai tudásával, tapasztalataival 2011 óta vezeti a Magyar Honvédség Légi Vezetési és Irányítási Központot. Elöljáróként elhivatottságával példát mutat az állománynak mind szakmai munkában, mind pedig a társadalmi kapcsolatok erősítését szolgáló kulturális és sport tevékenységekben. Az oktatás- nevelés területén végzett kiemelkedő tevékenységének központjában a felnövekvő generációk hazaszeretetének erősítése, a szülőföld, a város környezete, annak természeti és épített értékeinek megismerése, megőrzése áll. A civil társadalmi egyesület elnökeként támogatja Veszprém város katonahagyományinak ápolását, valamint a városban működő civil szervezetek széleskörű összefogását a városi kulturális élet színesítése érdekében.

A nemzetközi együttműködések során nagy figyelmet fordít arra, hogy az országot és a várost határainkon túl is megismerjék. Kiemelten támogatja a sport és kulturális rendezvényeket. Számos elöljárói elismerésben részesült, többek között Köztársasági Elnöki emlékérmet, Per la Pace- olasz békéért kitüntetést, Békefenntartási Érdemérmet, 2014-ben pedig a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét vehette át. 2016-ban az állományába tartozó katonák az „Év embere” díjjal tüntették ki.

Az ünnepélyes díjátadón a Mendelssohn Kamarazenekar Vonósnégyes formációja működött közre.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Így indította a húsvéti ünnepet a VKSZ Így indította a húsvéti ünnepet a VKSZ Nagy sikerrel szervezte meg a VKSZ Zrt. húsvétváró rendezvényét a veszprémi vásárcsarnokban nagycsütörtök délelőtt. A forgalmas piactéren állatsimogatóval, kézműves foglalkozásokkal és kóstolókkal is készültek a szervezők, amire már első alkalommal számos érdeklődő, elsősorban kisgyermekes családok látogattak ki. Képriportunkban megmutatjuk, milyen volt a hangulat. ma 10:40 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. tegnap 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. tegnap 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. tegnap 10:58

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.