Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

A változás szelét és az összefogás erejét hozta magával Petőfi

2017. március 9. 17:14
Petőfi Sándor 1848. március 5-6-i veszprémi tartózkodására emlékeztek csütörtök délután a Megyeháza téren, a forradalmár költő emléktáblájánál.

Önkormányzati képviselők, az Eötvös Károly Megyei Könyvtár, a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Veszprém megyei Tagozatának és a Veszprém Megyei Honismereti Egyesületének munkatársai mellett civilek is szép számban összegyűltek, hogy leróják tiszteletüket a költő 1913-ban elhelyezett táblája előtt.

Némedi Lajos alpolgármester ünnepi beszédében emlékeztetett: már 169 év telt el azóta, hogy a magyar nemzet példát mutatott szabadságszeretetből és összefogásból Európa és a világ nemzeteinek. „169 éve, hogy elődeink megcselekedték a nemzet egyik legszebb, legtisztább és legdicsőségesebb történelmi tettét. A világ kereke folyamatosan forog, a csillagok állása is változik, ám március 15. nemzeti ünnepeink, dicsőséges múltunk örökös őrlángja, amelyre méltán lehet büszke minden magyar, bárhol éljen a világban” – fogalmazott az alpolgármester.

Petőfi Sándor, a forradalom, a márciusi ifjak egyik vezére március 5-én és 6-án járt Veszprémben, rövid ideig a volt Stingli-vendégfogadó épületében lakott. A korabeli veszprémieknek elhozta a közeledő, nagy változások előszelét. De nemcsak a változás, hanem a nemzeti összefogás is megmutatkozott azokban a hetekben, hónapokban, amelynek hiányában egyetlen nép sem maradhatott meg a történelem színpadán. 1848 egyik nagy tanulsága tehát az összefogás kényszere volt. Ez az üzenet a mának is szól, amikor határainkat tőlünk idegen kultúrák ostromolják – hangsúlyozta az alpolgármester.

A rendezvény fényét emelte Petőfi verseinek szavalásával Varga Dominika, a Padányi Gimnázium tanulója is, majd az ünnepi műsor után a jelenlévők elhelyezték az emlékezés koszorúit.

Bertalan Melinda
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.