Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
15°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
15°C

A költségvetés vitája: kiszámítható és biztonságos

2017. február 22. 16:52
A 2017-es veszprémi költségvetés volt a februári közgyűlés legfontosabb napirendje. Összefoglaljuk a vitában elhangzottakat.

A költségvetés főbb számai

FŐÖSSZEG: 15,961 MILLIÁRD FORINT

Bevétel (finanszírozási bevételek nélkül): 13,172 milliárd Ft
Kiadás (finanszírozási kiadások nélkül): 15,768 milliárd Ft

Működési kiadás: 11,1 milliárd Ft
Felhalmozási kiadások: 4,6 milliárd Ft
Finanszírozási kiadások: 193 millió Ft

A költségvetést Porga Gyula polgármester korábban sajtótájékoztatón mutatta be, az erről szóló cikkünket itt olvashatja.

Cikkünkben táblázatokban mellékeltünk néhány érdekesebb számadatot az idei költségvetésből.

Olyan a költségvetés, mint a város: erős, ambiciózus, kiszámítható és biztonságos. Nincs kockázatos tétel, reálisan számol a fejlesztési lehetőségeivel – indította a vitát Porga Gyula polgármester.

Porga Gyula és Brányi MáriaPorga Gyula és Brányi Mária

Ovádi Péter (Fidesz-KDNP) szerint párbeszéden alapuló, több milliárdos fejlesztést tartalmazó, jövőbe mutató költségvetést terjesztettek elő. Veszprém erősödését mutatja az országban a legjobbak közé tartozó 1,8%-os munkanélküliségi ráta. Nagy segítséget jelent, hogy a kormány átvállalta az önkormányzatok adósságállományát, illetve a Csarnok Kft. adósságát is. 2016 a fiatalok éve volt, amit számos program kísért, nagy eredmény az, hogy ezek nagy része az idei költségvetésben is megmarad. Számos családbarát fejlesztés valósulhat meg 2017-ben, minden egyéni választókörzetben lesz valamilyen, a helyi igényekhez igazodó fejlesztés.

Tervezett adóbevételek: 6,7 milliárd Ft

Iparűzési adó: 5,1 milliárd Ft
Építményadó: 1,1 milliárd Ft
Gépjárműadó: 200 millió Ft
Kommunális adó: 138 millió Ft
Telekadó: 92 millió Ft
Idegenforgalmi adó: 40 millió Ft

Czaun János (Fidesz-KDNP) örvendetes iránynak tartja, hogy stratégiai megfontolás alapján kezeljük a város vagyonát, nem herdálták el a város ingatlanjait. A saját körzetével kapcsolatban megjegyezte: száz éve nem épült Gyulafirátóton új oktatási intézmény, most történelmet írunk, nagy dolog, hogy öt csoportnak és bölcsődei csoportnak is helyet adó új épület jöhet létre, felújul a gyermekorvosi rendelő és rendbe teszik a Német utcát.

Czaun JánosCzaun János

Strenner Zoltán (Fidesz-KDNP) arra hívta fel a figyelmet, hogy idén sok orvosi rendelőt újítanak fel, egészségház épül a Kabay János utcában, a Völgyikút utca 1-ben pedig demensek nappali ellátó intézményét alakítanak ki. Az 5. sz. választókerületben nagy probléma a parkolás, tavaly a roncsautók elszállításával ezt részben sikerült mérsékelni, a Klapka és a Diósy utca között húsz állással tudják bővíteni a kapacitást.

Strenner Zoltán és Hegedűs BarbaraStrenner Zoltán és Hegedűs Barbara

Hegedűs Barbara (Fidesz-KDNP) elmondta, hogy az idei költségvetés jelentős fejlesztési forrásokat tartalmaz, az elmúlt évek sikeres gazdálkodásának köszönhetően ezúttal nem csak az uniós pályázatokra támaszkodhatunk, hanem a saját forrásainkból is számos fejlesztést tudunk megvalósítani, óvodák, közintézmények, járdák, utak újulhatnak meg. Az év második felében elkezdődik az uszodaépítés, elkészülnek a Stadion és a Petőfi Színház rekonstrukciójának tervei. Körzetében is régi problémákat oldanak meg, a legnagyobb volumenű a Dózsa iskola kültéri sportpályájának megújítása, de számos felújítást hajtanak végre a Vadvirág és a Waldorf óvodában is, Csererdőben pedig útburkolatot és járdát javítanak.

Nagyobb beruházások költségei

Egry úti óvoda újjáépítése: 474 millió Ft
Gyulafirátóti óvoda újjáépítése: 377 millió Ft
Kertváros csapadékvíz elvezetése: 256 millió Ft
Egészségház építése: 116 millió Ft
Laczkó Dezső Múzeum energetikai megújítása: 182 millió Ft
Polgármesteri hivatal energetikai megújítása: 311 millió Ft
Kerékpárosbarát fejlesztések: 892 millió Ft

Halmay György (Fidesz-KDNP) azt a gondolatmenetet olvasta ki a költségvetés soraiból, hogy az a veszprémi polgárok egészséges életkörülményeit javítja. Ezt a célt szolgálják az sportra szánt összegek, de az óvodai fejlesztések is: több mint 15 millió forint jut kis értékű tárgyi eszközök beszerzésére az óvodákban. Ez nem látványos, de a gyerekek életminőségét javítja. Annál látványosabb lesz az Egry úti óvoda és a gyulafirátóti óvoda újjáépítése. Az önkormányzat önként vállalt feladatként segíti az iskolákat, elkészülhet a Dózsa iskola korszerű, öntött gumigranulátumos burkolatú pályája, ami a fiatalok ízületeit is kíméli majd. A verseny- és élsport összességében 15 millió forinttal többet kap, mint az előző évben, és az utánpótlás-sport is több támogatáshoz jut. Megújul a Stadion, elindul az uszodaépítés, az Arénában is jelentős fejlesztések lesznek.

Halmay GyörgyHalmay György

Baumgartner Lajos (Fidesz-KDNP), a Pénzügyi és Költségvetési Bizottság alelnöke a bizottság véleményét ismertette. Eszerint a „költségvetés-tervezet fedezetet biztosít a biztonságos, stabil működéshez”, és az „előterjesztés a jogszabályi előírások figyelembevételével, az előírásoknak megfelelően került beterjesztésre.” Baumgartner arról is beszámolt, hogy saját körzetében több fejlesztés is történik, az Egry úti óvodát teljesen újraépítik 11 csoportszobával, a 21. századnak megfelelő kialakítással. Tervezik az Egyetemváros parkolási gondjainak megoldását, felmérik a lehetőségeket. A körzet másik nagy álma a Stadion felújítása, ahol a városunk hírnevét öregbítő élsportolók méltatlan körülmények között készülnek.

Takács László(Fidesz-KDNP) saját körzetéből azt emelte ki, hogy az Aulich és a Török utca átkötése szilárd burkolatot kap, a Damjanich lakótelep is közösségi térrel gazdagodik.

Nagyobb működési kiadások

Városi kiemelt fesztiválok: 66 millió Ft
Kiemelt művészeti egyesületek: 42,3 millió Ft
Európa Kulturális Fővárosa pályázat: 30 millió Ft
Verseny- és élsport támogatása: 230 millió Ft
Önkormányzat igazgatási tevékenysége: 189 millió Ft
Helyi közösségi közlekedés: 320 millió Ft
Állatkert: 100 millió Ft
Közutak, hidak fenntartása: 150 millió Ft
Parkfenntartás: 296 millió Ft
Köztisztasági feladatok: 285 millió Ft
Közvilágítás: 180 millió Ft
Parkolók üzemeltetése: 167 millió Ft

Némedi Lajos (Fidesz-KDNP) szerint az idei a stabil jelen és a biztató jövő költségvetése. A civil keret részére megemelt összeg áll rendelkezésre, ezzel is olyan rendezvényeket támogatnak, amik által gazdagabb programokban vehetnek részt a családok. Elindul a Petőfi utca és a Festő utca rekonstrukciója. Javul a parkosítás, folytatódik a Remete és befejeződik a Pipacs utca felújítása.

Némedi Lajos, Mohos GáborNémedi Lajos, Mohos Gábor

Gerstmár Ferenc (LMP) megjegyezte: a lakásállomány növelésére nincs forrás, a közösségi közlekedés fejlesztésében a menetrend átalakításának és a gépjárműpark cseréjének lehetősége nem jelenik meg. Milyen eszközökkel segítik a kis és közepes vállalkozásokat? Megvalósítható-e a szabadidő- és diáksport fejlesztése a nekik szánt összegből? Lesz-e mód a bölcsődék udvarainak felújítására? Mire lesz elég az útfelújítására szánt összeg? – tette fel kérdéseit a képviselő.

Forgóné Kelemen Judit (Jobbik) szerint örvendetes, hogy a költségvetésben szerepel a köztisztviselői díjak emelése, a minimálbér és bérminimum növelése. Ugyanakkor a családok évében nincs forrás bérlakásépítésre, és felújításra is csak csekély, miközben a városmarketingre, színházakra milliókat költünk.

Nagyobb felújítási kiadások

Út- és járdafelújítások: 98,5 millió Ft
Játszóterek: 8,5 millió Ft
Csillag óvoda mosdói, öltözői: 7,6 millió Ft
Dózsa iskola sportpályája: 31 millió Ft
Csikász galéria ablakok cseréje: 12,5 millió Ft

Katanics Sándor (Demokraták Veszprémért) szerint a költségvetés sok eleme egy ellenzéki képviselő számára is jó célnak tűnik, tudunk szükségszerű fejlesztéseket végezni, ugyanakkor sokan élnek hihetetlenül rossz anyagi körülmények között, és ezekkel a dolgokkal is kellene a költségvetésnek foglalkoznia. Vannak, akik hiába dolgoznak becsülettel, nem keresnek eleget, ilyenkor télen rákényszerülnek, hogy szilárd hulladékkal fűtsenek. A képviselő azt is kritizálta, hogy a Veszprémet is érintő szmoghelyzetben az önkormányzat nem tette ingyenessé a tömegközlekedést. A város nagy többsége el van foglalva a mindennapi komoly gondjaival. A parkolás komoly problémát okoz. A forgalom egyre inkább a városon keresztül folyik, mert a körgyűrű állapota egyre romlik. Távolodik az intermodális csomópont és a belső körgyűrű folytatásának lehetősége. A város nem biztosítja azokat a feltételeket, például a közlekedési infrastruktúrát, ami a vállalkozások számára létszükséglet lenne.

Katanics Sándor, Hartmann Ferenc és Csermák ZoltánKatanics Sándor, Hartmann Ferenc és Csermák Zoltán

Brányi Mária (Fidesz-KDNP) szerint a jövő alapja egy élhető, jó minőségű város, amihez stabil, kiszámítható működésre van szükség. Nagyívű fejlődés útján vagyunk, az uniós források és a Modern Városok Program révén érkező pénzek miatt olyan időszakát éli Veszprém, amiről tíz évvel ezelőtt nem is álmodhattunk. Nagy volumenű úthálózat-fejlesztés valósul meg az északi iparterületen. Az egészségügyi alapellátás terén is fejlődünk: új egészségház épül, rendelők teljes felújítására kerül sor. Két éve adtuk át a Ringató óvoda új épületét, idén két új óvoda építése kezdődhet meg Gyulafirátóton és az Egry-lakótelepen. Az Aprófalvi Bölcsődében nemcsak új csoportszobákat hoznak létre, hanem energetikai fejlesztéseket is megvalósítanak, aminek végén egy „szinte új épületet” adhatunk át a gyerekeknek. Fontos, hogy a dolgos hétköznapokat ünnepekkel színesítsük, ezért a városunkat fémjelző fesztiválok támogatása emelkedik, a ránk jellemző kulturális színvonalat is emelni tudjuk.

Intézménytípusok kiadásai

Óvodák: 1,6 milliárd Ft
Egészségügyi és szociális intézmények: 777 millió Ft
Kulturális és kömzűvelődési intézmények: 1,7 milliárd Ft
Polgármesteri Hivatal: 1,4 milliárd Ft

Porga Gyula polgármester a felmerült kritikákra reagálva elmondta: a Családsegítő Központ ismeri az összes veszprémi rászoruló családot, akinek segítségre van szüksége, az fordulhat hozzájuk, és vannak civil partnereink is, mint például a Máltai Szeretetszolgálat. Nem nyúltunk hozzá a feltételrendszerhez, bárki aki megfelel a feltételeknek, az továbbra is hozzá fog jutnia neki járó juttatásokhoz – hangsúlyozta.

A költségvetési rendeletet 13 igen szavazattal, 2 nem ellenében, 3 tartózkodás mellett fogadták el.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. tegnap 15:09 A közösséget is bevonná a költségvetés tervezésébe Gerstmár Ferenc A közösséget is bevonná a költségvetés tervezésébe Gerstmár Ferenc Minél nagyobb összegről dönthetnének közvetlenül az emberek, annál nagyobb lenne az állampolgári érdeklődés is – véli a képviselő. 2024. március 25. 11:24 További kedvezményeket a veszprémieknek és logikusabb gazdálkodást szeretne a Reformerek képviselője közgyűlés További kedvezményeket a veszprémieknek és logikusabb gazdálkodást szeretne a Reformerek képviselője Több Veszprémet érintő téma kapcsán is részletesen kifejtette a véleményét Kovács Rajmund, a Reformerek politikai párt önkormányzati képviselője, aki néhány közgyűlési döntést maga is támogatott, pár esetben viszont fenntartásokat fogalmazott meg. 2024. március 7. 8:44 Veszprémben az ellenzék szerint is ilyen jól mennek a dolgok? választás 2024 Veszprémben az ellenzék szerint is ilyen jól mennek a dolgok? Hogyan lehet jellemezni azt a teljesítményt, amikor a végeredménynek csupán 0,11%-án szeretne módosítani valaki? Márpedig a legutóbbi közgyűlésen pontosan ez történt, amikor az amúgy általában szürke napirendi pontok között ott volt Veszprém 2024-es költségvetésének vitája is, amihez a helyi ellenzék  egy módosító indítványt nyújtott be, ami a teljes büdzsének csupán a 0,11%-át érintette. 2024. március 5. 14:29

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.