Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Napirend előtt: látványos fejlesztést álmodtak a Kálvária-dombra

2017. február 22. 16:00
A Szent Miklós-szeg fejlesztése mellett a belváros színei is szóba kerültek napirend előtt, az ellenzék a jegyzőt bombázta kérdésekkel.

Látványos fejlesztéseket tervez az önkormányzat a Szent Miklós-szegen (vagy ismertebb nevén a Kálvária-dombon). Erről Bárnyi Mária alpolgármester számolt be napirend előtti felszólalásában. Mint elmondta, az önkormányzat októberben zártkörű pályázatot írt ki.

»A zártkörű építészeti ötletpályázat pályázat célja a Terület és Településfejlesztési Operatív Program „Zöld város” felhívásának ismert tartalmi elemeire építkezve a Kulturális negyed koncepciójának további mélyítése volt. A tervezési terület az Erzsébet ligetet, Kálvária dombot és a Komakút teret foglalta magában. A mesterek és a hallgatók közösen keresték a terület történeti alapokon nyugvó beépítési, a zöldfelületek megújításának és a gyalogos, kerékpáros és gépjárművel történő közlekedés újjászervezésének lehetőségeit.«

Az építészfórum.hu a hónap elején számolt be arról, hogy eredményt hirdettek az ötletpályázatban. Az első díjat Monory Rebeka, Vadász Balázs és Zilahi Péter elképzelése nyerte, az ő látványterveiket láthatják a cikkben is.

A megálmodott épületelemről ezt írja az építészfórum:

"A beavatkozás minimális eszközökkel kívánja rendezni az itt felmerülő téri és funkcionális hiányokat. Így a nyugati oldalon pótolja a Komakút tér hiányzó térfalát, biztosítva a Kálvária-domb védett, belsőséges világát, a hangsúlyos falelembe pedig a jelenleg hiányzó feljutás kerül egy, a fal részeként átforduló híddal.

Az épület és a meglévő támfalak között kialakul egy védett belső udvar, ami kiállító és vendéglátó funkciónak ad helyet. Az új épület kialakításában falszerű elemként jelenik meg a meglévő támfal ellenpontjaként, így a két különböző minőségű falszerű elem közt jöhet létre az újfajta téri minőség - mely mind elhelyezkedésében, mind anyaghasználatában a korábbi beépítésre utal.

Fotó: veszpreminfo.huFotó: veszpreminfo.hu

A falba a rendezés során elbontott falak anyaga épül be, réteges módon a meglévő falak egyfajta absztrakt továbbéléseként. A meglévő támfal és az új épület között kialakuló külső és belső tereket is magába foglaló tér látja el a kiállító és vendéglátó funkciót. A nyitott átközlekedő udvarra szervezve az egykori pincék zárt kiállítótérként működnek, ellenpontjaként a lépcsőfal melletti transzparens zárt tér látja el a további publikus funkciót, míg a kiszolgálóterek a falelembe kerülnek."

Szintén Brányi Mária számolt be a 2011-ben létrehozott Kegyeleti Munkacsoport tavalyi munkájáról.A munkacsoport feladata az önkormányzati köztemetők kultúrtörténeti emlékeinek megőrzése, a védetté nyilvánított sírok megóvása. Tavaly a következő síremlékeket újították fel:

  • Alsóvárosi temető, Csermák Antal síremléke
  • Alsóvárosi temető, Dr. Óvári Ferenc síremléke
  • Alsóvárosi temető, Dr. Kerényi Károly síremléke (1848- as sír)
  • Alsóvárosi temető, Szemerey János síremléke (1848- as sír)
  • Alsóvárosi temető, Révész Vince síremléke (1848- as sír)
  • Alsóvárosi temető, Kovács Ignácz síremléke (1848- as sír)
  • Alsóvárosi temető, Dr. Perlaky József síremléke (1848- as sír)
  • Alsóvárosi temető, Kürtly Károly síremléke (1848- as sír)
  • Alsóvárosi temető, Farkas Lajos síremléke (1848- as sír)
  • Alsóvárosi temető, Kurtz János síremléke (1848- as sír)
  • Alsóvárosi temető, Plosszer István síremléke (1848- as sír)
  • Alsóvárosi temető, Dr. Czukrász Aladár síremléke (volt városi főorvos)
  • Alsóvárosi temető, Kiss János síremléke (cigányprímás)
  • Alsóvárosi temető, Szilágyi József síremléke (színész)

Ha már a belvárosunk szépségeiről beszélünk, ehhez kapcsolódó kérdést tett fel Gerstmár Ferenc, az LMP képviselője is, aki a belvárosi aluljáró falára fújt graffiti kapcsán a környezet színesebbé tételéről érdeklődött. Felvetette, hogy a felületet egy nyilvános pályázat keretében bízzák amatőr művészekre, a beérkező pályamunkák közül pedig a városarculati munkacsoport válassza ki azokat, amelyek ténylegesen felkerülhetnek a falra.

Brányi Mária alpolgármester ezt nem tartja elképzelhetőnek. A veszprémi aluljárókat szakemberek tervezték, a jelenleg látható "decens kialakítás" sokak ízlésével találkozik, a szakma elismerését is megkapta. A Mindszenty utcai aluljáró falfelületét növényzet oldja, ezt egészíti ki az alkotók fala, ami a Vass-gyűjtemény alkotóinak névsorát tartalmazza, míg a másik oldalon neves veszprémiek életművéről lehet olvasni. Elképzelhetetlen, hogy ezt a koncepciót amatőr művészek "roncsolják szét". A Művészetek Háza rendszeresen rendez kiállításokat az aluljáróban. Az alpolgármester szerint "kifejezetten mozgalmas, és a vegetációs időszakban színes a kép (...) ezt egy jó iránynak, minőségi iránynak tartom". Felhívta a figyelmet arra, hogy a kialakítás számos elismerést nyert el.

Kiállításmegnyitó a Mindszenty utcai aluljáróbanKiállításmegnyitó a Mindszenty utcai aluljáróban

Forgóné Kelemen Judit, a Jobbik képviselője a bérlakásépítésre szánt forrásokat hiányolta a költségvetésből, ennek a hiánynak az okára kérdezett rá.

Porga Gyula polgármester maga is fontosnak tartja a bérlakás-állomány növelését, hiszen a munkaerőhiány kihívás elé állítja a város gazdaságát. E probléma kezelésére hozták létre a Veszolt, aminek feladata az önkormányzat lakásállományának kezelése. A Veszol tavaly negyvennel növelte az állományt, a bővülés egy része a Színészházban keletkezett, de a piacról is hosszú távú bérleti konstrukcióval tudja javítani a lehetőségeit. A városban markáns piaci fellendülés is tapasztalható, 164 új lakást adnak át idén, és további építési tervekkel is keresik az önkormányzatot a vállalkozások. "A költségvetésben ugyan külön soron nem jelenik meg, de ez nem azt jelenti, hogy nem dolgozunk a lakásállomány bővítésén."

A Demokraták Veszprémért frakciója a jegyzőt szórta meg kérdésekkel. Hartmann Ferenc frakcióvezető először arra volt kíváncsi, hogy van-e lehetősége az önkormányzatnak az általa korábban megállapított helyi adó évközi csökkentésére? Ez a kérdés már korábban is felmerült, akkor a polgármester mondta el, hogy ezt jogszabály nem teszi lehetővé. Dr. Mohos Gábor jegyző írásban ígért választ.

dr. Mohos Gábordr. Mohos Gábor

A jegyzőhöz intézett második kérdésében Hartmann Ferenc azt tudakolta, miért a jegyzői iroda és a városháza munkatársai írják a Fideszes képviselők napirend előtti hozzászólásait, azok hogy érkezhettek be az előírt határidő után? A jegyző elmondta, hogy a hivatalban valamennyi köztisztviselőnek kötelezettsége a választott képviselők munkájának segítése, politikai családtól függetlenül, nem volt még példa arra, hogy az ellenzéki képviselők segítséget kértek volna, akkor a köztisztviselők elutasították volna. Előfordul, hogy a képviselők nem dokumentum fájlban, hanem ímélbe írva küldi el a hozzászólását - ebben az esetben a hivatal feladata, hogy a hozzászólásokat dokumentumba másolva, kiküldhető formába hozza. Azt pedig, hogy a hozzászólások határidőnek megfelelően érkeznek-e be, azt az informatikai rendszerben nyomon lehet követni.

Katanics Sándor is a jegyzőt kérdezte, ő arról, hogy be kell-e jelenteni az érintettségét annak a képviselőnek, aki előterjesztést nyújt be a közgyűlés és vagy a szakmai bizottságok számára és az előterjesztésben olyan cégnek, vállalkozásnak kíván engedményt javasolni, akinek egyúttal magánszemélyként a megrendelője is? A jegyző elmondta, hogy a személyes érintettség akkor merül fel, ha a képviselő részt vesz a döntéshozatalban.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Szavakban igen, tettekben már kevésbé támogatja néhány képviselő, hogy idén is legyen Gyárkert Szavakban igen, tettekben már kevésbé támogatja néhány képviselő, hogy idén is legyen Gyárkert A márciusi közgyűlésen került pecsét arra a hivatalos döntésre, ami lehetővé teszi, hogy az EKF sikerprojektje, a Gyárkert idén is folytatódjon, sőt egészen 2026-ig a város kiemelt fesztiváljai közé tartozzon. A közgyűlés erről szóló szavazásán viszont meglepő módon nem voltak egységesek a kérdésben a fideszes és ellenzéki képviselők. 2024. április 5. 14:25 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. 2024. március 28. 15:09 További kedvezményeket a veszprémieknek és logikusabb gazdálkodást szeretne a Reformerek képviselője közgyűlés További kedvezményeket a veszprémieknek és logikusabb gazdálkodást szeretne a Reformerek képviselője Több Veszprémet érintő téma kapcsán is részletesen kifejtette a véleményét Kovács Rajmund, a Reformerek politikai párt önkormányzati képviselője, aki néhány közgyűlési döntést maga is támogatott, pár esetben viszont fenntartásokat fogalmazott meg. 2024. március 7. 8:44 Költséget vetettek, kenyeret törtek közgyűlés Költséget vetettek, kenyeret törtek A ciklus vége előtt néhány hónappal alakult át az ellenzéki térfél; elfogadták a költségvetést; újabb kedvezményekkel bővült a Veszprém kártya. Összefoglalónk a februári közgyűlésről. 2024. február 29. 22:26

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.