Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
4°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
4°C

Évet értékelt a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

2017. február 21. 20:37
Az elmúlt év történéseiről, a katasztrófavédelem által elhárított esetekről számolt be keddi sajtótájékoztatóján Dányi Béla igazgató.

A megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője évértékelőjében elmondta, a 2016-os évben összesen 1667 alkalommal kellett kivonulni a szakembereknek tűz- vagy egyéb beavatkozást igénylő káresetekhez, ami az előző esztendőhöz képest 10%-os növekedést jelent. A legtöbb esetben 1-es fokozatú riasztásról volt szó, ami alátámasztja az önkéntes szolgálatot teljesítők létjogosultságát is.

2016-ban némileg csökkent a tűzesetek száma, összesen 508 alkalommal volt szükség beavatkozásra, a műszaki mentések száma viszont nőtt, 980-ról 1158-ra. Ennek oka elsősorban a júliusi balatoni vihar volt, amikor 3 nap alatt összesen 450 bejelentés érkezett, az egész hónapban pedig 518. A szabad területen bekövetkezett tűzesetek száma viszont jelentősen csökkent 126-ra, emellett az Önkéntes Tűzoltó Egyesületek is erősödtek: nemcsak a számuk növekedett, de többen kategóriát is ugrottak.

Dányi Béla hozzátette, a katasztrófavédelem munkatársai nagy hangsúlyt fektetnek a képzésekre, amelynek köszönhetően új tanteremmel is gazdagodott székhelyük. Kiemelt figyelmet fordítanak a megelőzésre és a lakosság tájékoztatására, hiszen mindenkinek joga van tisztában lenni a környezeti állapotával, illetve birtokában lenni olyan információknak, mint a szén-monoxid-mérgezés megelőzése vagy a jégen tartózkodás szabályai. Ezzel kapcsolatban az igazgató köszönetet mondott a Területi Tűzmegelőzési Bizottságnak, amely komoly szerepet játszott ebben.

A katasztrófavédelem munkáját segítik az önkéntes mentőcsoportok is, akik a balatoni viharkároknál és a hirtelen jött árvizeknél is segédkeztek. Nagy népszerűségnek örvend a közösségi szolgálat: 2016-ban összesen 1406 diák végzett ilyen tevékenységet, valamint nőtt az együttműködések száma is.

Ami az iparbiztonságot illeti, a megyénkben található veszélyes üzemek számában nem történt nagyon változás: összesen 36-ra tehető a számuk. Dányi Béla elmondása szerint a veszélyes árut szállító közlekedési eszközök ellenőrzése egyre nagyobb hangsúlyt kap: tavaly 2611 járművet ellenőriztek. Egyre nagyobb igény mutatkozik a katasztrófavédelmi mobil laborra is, amelyet 43 alkalommal küldtek ki speciális esetekhez.

A tavalyi év második felétől a Belügyminisztérium döntése alapján az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság gondoskodik a kéményseprésről is, ami jelentősen növelte a hatósági ellenőrzések számának növekedését.

Az igazgató hozzátette, több fejlesztés is lezajlott a megyei igazgatóság életében, és számos együttműködést sikerült megkötni, illetve a korábbiakat megerősíteni, amelyek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy 2017-ben is minél eredményesebben végezhessék a munkájukat – mind a megelőzést, mind a káreseteket tekintve.

Bertalan Melinda
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.