Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Hétezren válnának spártaivá Veszprémben

2017. február 20. 12:34
Veszprémbe érkezik áprilisban a világ legnépszerűbb extrém akadályversenye, a Spartan Race. A rekordszámú nevezés mellett ismét lesz Kids akadálypálya, először rendeznek itthon futamot fogyatékkal élő gyermekeknek, valamint a jótékonysági sprint is itt debütál. A helyi illetőségű versenyigazgatót kérdeztük.

A címben megfogalmazott „válnának” nem véletlen, mert az ilyen versenyeken bizony meg kell küzdeni a célba érésért. Itt nem feltétlenül a teljesítmény, hanem abból a bizonyos komfortzónából való kikerülés a cél, az, hogy mindenki felfedezze magában a spártait. Pláne akkor, ha csapatban indul.

És hogy mi kell ehhez?

Mindenekelőtt egy olyan pálya, ahol a futás mellett természetes és mesterséges akadályokkal kell megküzdeni, ezekből is legalább 20 darabbal. Mindemellett az időjárás, valamint a kiszámíthatatlanság is nehezítheti a résztvevők dolgát. Ahogy a szlogen is mondja: You’ll know at the finish line, vagyis a célvonalon tudni fogod, hiszen az indulók nem sejthetik előre, hogy pontosan mi is vár rájuk, a pályarajzot mindig az esemény után hozzák nyilvánosságra a rendezők.

A veszprémi Sisak Zsófia, a magyarországi Spartan Race-ek versenyigazgatója azonban elöljáróban elmondta, a táv minimum 5, maximum 8 kilométer hosszúságú lesz. A Kolostorok és Kertek rendezvénytéren megrendezett Veszprém Sprinten érdemes számolni kell majd úgynevezett majomlétrákkal, szögesdrót alatt mászással, kötélmászással, palánkokkal, de elképzelhető, hogy különböző tárgyakat is cipelni kell majd. „A megszokottakhoz képest lesznek új akadályok is Veszprémben, de ez még titkos”- mondja Zsófia, aki hobbiszinten maga is indul a versenyeken.

Egy-egy esemény szervezése/tervezése nagyjából egy évet vesz igénybe. A régiónak (Lengyelország, Szlovákia, Csehország, Magyarország) saját pályaépítő csapata van, akik folyamatosan hozzák-viszik az akadályokat országról országra. A versenyek színvonalát az amerikaiak folyamatosan ellenőrzik - meséli Zsófia, aki nem mellékesen elmondta, a veszprémi verseny lesz a közép-európai régió szezonnyitója, de a záró esemény is hazánkban lesz idén. Pont ott, ahol az első Spartan Race-t szervezték 2014-ben: Eplényben. A verseny sorozatot egyébként 2001-ben találták ki, az elsőt 2010-ben rendezték az amerikai Vermont-ban, azóta majd’ mindegyik kontinensen hódít az efféle akadályfutás. A tulajdonosok idén leginkább Ázsia felé kacsintgatnak.

Az április elsejei versenyen természetesen nemcsak újoncok indulnak (Veszprémben rengeteg első bálozó lesz), azonban Zsófia elmondása szerint van egy keménymag, akik rendszeresen részt vesznek nem csak a hazai, hanem a régió más Spartan versenyein is. Az elmúlt hétvégén közel 600 honfitársunk utazott a szlovákiai Svitbe, hogy elindulhassanak a Winter Sprinten.

600 magyar indult a szlovák versenyen600 magyar indult a szlovák versenyen

Veszprém: rekordszámú nevezés

Óriási érdeklődés kíséri az eseményt, a normál Sprint futamok esetében a szervező csapat biztonsági okokból egy 7000 fős létszámkorlátot határozott meg. A Veszprém Sprint mostanra kis híján teltházas, kizárólag az Elit női futamban vannak még helyek - mondja Zsófia, aki szerint legalább plusz 3000-4000 fős nézősereggel kell majd számolni.

A sárban futás és a tűzben ugrálás mellett a Spartan Race rendezősége a társadalmi szerepvállalásra is fel kívánja hívni a figyelmet - mondja Zsófia.

Az eseményen a normál Sprint verseny mellett először lesz hazánkban Jótékonysági Spartan Futam. A társrendezvény bevételének jelentős részéből egy helyi létesítményt, a Kozmutza Flóra Óvoda, Általános Iskola, Készségfejlesztő Speciális Szakiskola, Kollégium és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézményt támogatják. A résztvevők által befizetett nevezési díjakból az ott tanuló és élő gyermekek életminőségén igyekeznek javítani, valamint oktatóik munkáját segíteni.

Ilyen volt a tavalyi verseny Visegrádon:

A gyermekek sem maradhatnak ki a mulatságból: a Kids futamokon négy korosztályban indulhatnak a 4-14 évesek, megrendezik továbbá a Spartan Special Kids meghívásos eseményt is, mellyel a szervezők vállalkozó szellemű sérült gyermekeket szeretnének egy nem mindennapi élményben részesíteni.

A rendezvényt egy közel 400 főből álló stáb biztosítja, az esemény rajt-cél területe a Kolostorok és Kertek rendezvénytér lesz. A résztvevők futamokban rajtolnak a reggeli óráktól egészen késő délutánig, így az oda látogatók és az indulók csupán egy része tartózkodik a területen egy időben. Ugyanakkor a szervezők már most azt kérik, hogy az eseményre látogatni szándékozók okvetlenül tájékozódjanak előzetesen az ajánlott közlekedési útvonalakról, valamint a parkoló területek használatáról. Ezek az információk március hónapban mindenki számára elérhetők lesznek.

Ge. Á.
Domján Attila
további cikkek
Úszó Eb: negyvenegy fős magyar csapat, három veszprémivel úszás Úszó Eb: negyvenegy fős magyar csapat, három veszprémivel Negyvenegy fős lesz a magyar csapat júniusban a belgrádi Európa-bajnokságon: a medencés szakágban 15 férfi és 18 női versenyző, a nyílvízi viadalokat illetően négy-négy sportoló várja a kontinensviadalt. A keretben a Balaton ÚK Veszprém háro kiválósága, Rasovszky Kristóf, Betlehem Dávid és Sárkány Zalán is ott van.  tegnap 20:40 Női kézilabda Eb: ismét egy csoportban a svédekkel a magyar válogatott női kézilabda-válogatott Női kézilabda Eb: ismét egy csoportban a svédekkel a magyar válogatott A magyar női kézilabda-válogatott a svéd, az észak-macedón és a török válogatottal szerepel együtt a debreceni A csoportban a téli magyar-osztrák-svájci közös rendezésű Európa-bajnokságon. tegnap 20:28 Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. tegnap 22:32 Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. tegnap 12:20

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.