Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Útfelújítások, kerékpárutak, új munkahelyek lesznek a megyében

2017. február 7. 16:19
Veszprém megye infrastrukturális fejlesztéseiről tartott előadást a Pannon Egyetemen dr. Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára kedden.

Előadása elején az államtitkár röviden összefoglalta a kormány elmúlt hat évben nyújtott teljesítményét. Úgy fogalmazott, hogy 2010-ben az ország katasztrofális helyzetben volt: az állam, az önkormányzatok és az állampolgárok is el voltak adósodva, minden gazdasági-társadalmi mutató negatív volt. A sokat kritizált, de eredményes gazdaságpolitika révén az ország megszabadult a Világbank hitelétől, a költségvetés átvállalta az önkormányzatok adósságállományát és felszámolták a devizahitelezést, ami hatszázezer családot csalt csapdába. Az akkor 10% fölötti munkanélküliség jelenleg 5-6% körülire csökkent.

Az államtitkár szerint mindezt azért kell felidézni, mert a fejlesztéspolitikának mindig az aktuális lehetőségek keretei között kell mozognia.

A közlekedési infrastruktúra terén az elmúlt időszakban jelentős fejlesztések történtek: Székesfehérvár és Veszprém között mindenütt 2x2 sávossá alakították a nyolcas utat – a várpalotai elkerülőt kivéve, ami 2018 elejére készülhet el. Tavaly összesen 30 km útszakaszt tettek rendbe a megyében, köztük a 82-es út zirci, illetve Gyulafirátót és Eplény között részét. Idén folytatódik ez a munka, ezúttal 4 milliárd forint értékben összesen 40 km útszakasz újulhat meg Veszprém megyében.

A 82-es út fejlesztése 2016-banA 82-es út fejlesztése 2016-ban

2017-ben megkezdődhet a Szabadbattyán-Aszófő közötti vasút villamosítása, ami 2018-ra készülhet el, és egyúttal az állomásépületek rekonstrukcióját is magával vonzza. Szintén kiemelt figyelmet kapnak a kerékpárutak: a Modern Városok program részeként Veszprém és Gyulafirátót, Veszprém és Márkó, valamint Veszprém és Szabadságpuszta között épülhetnek kerékpárutak, ráadásul ezek részben illeszkednek a kormány által kiemelt projektté nyilvánított, összesen 110 km hosszú Pannonhalma-Veszprém-Balatonfüred kerékpárútba is.

Az előadáson a Modern Városok program számos más eleméről is szó esett: így a szentkirályszabadjai repülőtértől északra található területen ipari park létesül, ahol a korábban mezőgazdasági célra használt területeket közművesítik – már a Modern Városok Bizottsága előtt van az a fejlesztés, ami révén első körben 400 új munkahely létesülhet a területen.

Tervezik az internet infrastruktúrájának javítását is: 2018-ig a megye hátrányosabb területein is elérhetővé válhat a szélessávú internet, és szintén 2018 végéig a Sulinet programon belül száz százalékossá növelnék az iskolák wifi-lefedettségét. A Pannon Egyetem bázisán az Aranyosvölgyben egy kutatás-fejlesztési központ jön létre, de az államtitkár a sportberuházásokat is megemlítette, így a Stadion felújítását, az új városi uszoda építését és a Veszprém Aréna 8000 férőhelyessé bővítését, ami olimpiai helyszínné is alkalmassá teszi majd a csarnokot.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.