Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
5°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
5°C

Az ónos esők jelentős károkat okoztak

2017. február 4. 9:43 // Forrás: mti
Az elmúlt napokban az ónos esők jelentős károkat okoztak az országban, a károk bejelentése, felmérése még mindig zajlik - közölték az MTI által megkérdezett biztosítók szakemberei.

Az ónos esős időszakban mintegy 600 kárbejelentés érkezett a K&H Biztosítóhoz a gépjármű-biztosításokhoz kapcsolódóan. A biztosító szakemberei szerint, amikor ónos eső esik, de már intenzív havazáskor is, átmenetileg csökken a kárbejelentések aránya, ugyanis ilyenkor, aki teheti, nem indul útnak. Az úton lévők viszont gyakrabban okoznak kárt, ami az ónos időszakot követően a károk számának 10-15 százalékos növekedését is eredményezheti.

A biztosító szakemberei szerint az ónos eső idején a károk jellegét tekintve a rövid követési távolság okozta ráfutásos, valamint az útról való lesodródás, sávelhagyás miatt bekövetkezett ütközések a gyakoribbak. Ónos esőben a gépjármű-vezetők kisebb sebességgel közlekednek, ezért kisebb a valószínűsége nagyobb károk kialakulásának. A tapasztalatok alapján akkor kell nagyobb értékű károkra számítani, amikor a síkos felület meglepetésként éri a gépjármű vezetőket, és nem tudnak felkészülni a veszélyre.

A K&H Biztosítónál mintegy 30 százalékkal nőtt meg a balesetbiztosításokkal kapcsolatos bejelentések aránya, jellemzően csonttöréses balesetekkel kapcsolatban jelentettek káreseményt. Az napokban bejelentett károkból mintegy 40 balesetre vonatkozott, amelyek a csúszós út okozta sérüléssel függtek össze.

A Groupama Biztosító az ónos esőt követően a kárbejelentések néhány százalékos emelkedésére számít. A biztosítónál még nem tapasztaltak kimagasló számú kárbejelentést, a következő napokban azonban számítanak arra, hogy érezhetően megemelkednek a bejelentések. Legjellemzőbbek ilyenkor az esések miatti csonttörések, az autókat illetően pedig a koccanásos vagy az útelhagyásos balesetek.

A vagyonbiztosítási károk is jelentősek voltak: januárban tapasztalható hideg miatt nagymértékben, mintegy 20 százalékkal több vízóra, illetve csőtörés kárról érkezett jelzés a Groupamához.

Az idei téli szezonban - 2016. december elejétől 2017. január végéig - 333 millió forinttal több kárt fizetett ki az Uniqa Biztosító a gépjárműkárokra, mint egy évvel korábban, és több mint 9000 kárbejelentést fogadott a társaság - mondta Vereczki András, az Uniqa lakossági biztosítások és kárrendezés terület vezetője.

Hozzáfűzte: az idén január 13-án fogadták a legtöbb kárbejelentést (mintegy 500-at), az átlagos közel dupláját. A gépjárműkároknál 11 százalékkal több kárról kaptak bejelentést decemberben és januárban, mint egy évvel korábban, a kárkifizetés jelentősen emelkedett, 124 százalékra nőtt. Ez azt mutatja, hogy a bekövetkezett károk súlyosabbak voltak, mint a korábbi évben, az átlagos kárérték 350 ezer forintot tett ki.

Vereczki András elmondta: a decemberi és januári lakás- és balesetkárok az előző év hasonló időszakához képest több mint duplájára nőttek. A lakásban történt baleseti károk száma közel 30 százalékkal emelkedett, míg az átlagos kárérték közel duplájára nőtt az előző téli időszakhoz képest. A baleseti műtéti térítés átlagos kárértéke 137 ezer forint volt.

Az Uniqa Biztosítónál a fagyás miatti csőtörés-károk okozták a legnagyobb veszteségeket. Volt olyan kárbejelentés, ahol az okozott kár 6 millió forint körüli alakult, de az átlagos kárérték is 270 ezer forintot tett ki a fagykárok esetében. A hirtelen jött enyhüléssel a károk még csak most fognak jelentkezni, ezért a télen magára hagyott nyaralók, lakások állapotát célszerű minél előbb ellenőrizni. Sok esetben a temperáló fűtés átmeneti kimaradása miatt is bekövetkeztek vezeték-fagyás károk, de akár közvetlenül az épület helységein belül, vagy a technológiailag szükséges, de sok esetben fűtetlen helyiségben, például garázsban, padlástérben elhelyezett vezetékekben is jellemző a fagyás okozta sérülés. Ilyen esetekben az átlagos kárérték 63 ezer forint körül van - fejtette ki Vereczki András.

Az Aegon Magyarország ügyfelei januárban közel 850 "meteorológiai" kárt jelentettek, a becsült kárösszeg meghaladja a 71 millió forintot. A biztosító olyan károkat is megtérít, amelyekre sokan nem is gondolnának, ezért érdemes figyelni lakásbiztosításokra. A biztosítónál a legtöbb kárt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében jelentették (111-et), míg Szabolcs-Szatmár-Beregből 109 bejelentés érkezett, a fővárosban pedig 88 jelzést kaptak. A januári károk jelentős részét vihar okozta (670-et), ezt követi a hónyomás/ónos eső okozta kár (149 ilyen bejelentés ) és a jégverés előidézte kár (21 eset).

A napokig tartó ónos eső és havazás nyomán még folyik a károk összesítése, de érkezett bejelentés a biztosítóhoz az áramszünet következtében leolvadó hűtőkben és fagyasztókban megromló ételek miatt is - 11 ilyen jelzés volt. A károkat érvényes lakásbiztosítás alapján a biztosító megtéríti, így például az épületre dőlő fa vagy letört ág által okozott károkat, illetve több módozat téríti a 8 órán túli áramkimaradásból származó fagyasztott élelmiszer megromlásával keletkezett károkat is. A gépjárművekben a leszakadó, letörő faágak által okozott károkat kizárólag casco biztosítás alapján tudja a biztosító kifizetni - olvasható az Aegon Magyarország Zrt. összesítésében.

vehir.hu
további cikkek
Ne menjen a jégre! Ne menjen a jégre! Az elmúlt hét hideg hajnalai és nappalai hatására a belvizes területeken egybefüggő jégréteg alakult ki és nagyobb tavaink partszéli részei is jéghártyásak. A jégréteg azonban a legtöbb helyen egyelőre alkalmatlan a sportra. A lápos területeken kialakult jégréteg pedig a jég vastagságtól függetlenül is életveszélyes – figyelmeztet a katasztrófavédelem. Adtak néhány tippet arra az esetre, ha mégis bekövetkezik a baj. 2024. január 16. 10:42 Amiről az időjárás mesél - a naptárcsináló csíziók Amiről az időjárás mesél Amiről az időjárás mesél - a naptárcsináló csíziók Volt idő, amikor még nem a műholdakról követték a zivatarok mozgását, hanem a horizonton figyelte a kor embere az égbolt színét és ebből vontak le messzemenő következtetéseket az egész hónap, vagy évszak időjárására nézve. Kovács Győző vendégírónk, helytorténeti kutató és meteorológus ezekből szemezgetett. 2024. január 15. 15:05 Merre indulj és mit csinálj, ha kiélveznéd a telet, de a síelés nem opció? Merre indulj és mit csinálj, ha kiélveznéd a telet, de a síelés nem opció? Nem csak a nosztalgia szól belőlünk, ha úgy véljük, gyerekként a január még csupa móka volt és nem csak emlékeztetője annak, hogy ideje felvenni a megszokott munkatempót. Akkor még lehetett órák hosszat szánkózni a domboldalon, hógolyócsatákat szervezni, meg úgy egyszerűen elmerülni a fehér táj szépségében. Most, ha épp nem tudsz síelni, így nem opciók a síparadicsomok, úgy tűnhet, a téli élvezeteknek lőttek. Pedig ez nem igaz. 2024. január 9. 16:30 A (nem is annyira) titkos fegyver a téli lehangoltság ellen A (nem is annyira) titkos fegyver a téli lehangoltság ellen Bár már látszik a fény az alagút végén – szó szerint, hiszen egyre hosszabbak a nappalok –, a karácsonyi csillogás elmúltával a január és a február az év leginkább hangoló hónapjainak számítanak. 2024. január 4. 20:21

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.