Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

Két különdíjat nyert Széll Tamás a Bocuse d’Or-on

2017. január 25. 21:16 // Forrás: mti, Index, 24.hu
Szerda este véget ért a jubileumi, 30. Bocuse d’Or döntője. A szakácsolimpiát végül az Amerikai Egyesült Államok nyerték, míg a magyar csapat negyedikként a legjobb húsos tál és a legjobb poszter díját hozza haza.

Az USA mögött második helyen Norvégia, a harmadikon pedig Izland léphetett fel a dobogóra a világ legrangosabb szakácsversenyén. A kétnapos versengést lezáró lyon-i ünnepélyes díjátadón a legjobb vegán tálért járó különdíjat a francia csapatnak ítélte oda a zsűri, míg ugyancsak a franciák kapták a legjobb commis-nak, azaz a segédnek járó különdíjat is.

A magyar csapat a díjjalA magyar csapat a díjjal

A magyar csapat egyébként hajszál híján csúszott csak le a dobogóról. Az összesített eredmények szerint Széll Tamás és társai a 4. helyen végeztek 1565 ponttal, Izland ennél mindössze 16 ponttal szerzett többet. Mióta magyar csapat is kijutott a versenyre, ez az eddigi legjobb helyezésünk: 2013-ban a 10., 2015-ben pedig a 13. helyet sikerült megfőzni magunknak, és csak a legjobb poszter közönségdíjas szavazásán sikerült diadalmaskodnunk.

Széll Tamás a verseny után úgy nyilatkozott: "Jó lett volna érezni a szobor súlyát, de a legjobb ötöt céloztuk be, ezt sikerült elérni. Azt tekintve, hogy mennyi idő alatt jutottunk el erre a szintre, egyedülálló ez a teljesítmény".

Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke hozzátette: tíz évvel ezelőtt kevesen merték volna megjósolni, hogy itt fogunk tartani mind a Bocuse d'Ort, mind a Michelin-csillagos éttermeket tekintve. "Történelmet írtunk, hiszen magyar étterem kapott Kelet-Európában elsőként Michelin-csillagot, és most ismét igazán különleges díjakat vihetünk haza" - mondta Hamvas Zoltán, aki az ételeket pontozó 24 tagú zsűriben Magyarországot képviselte, és aki szerint a 16 pontnyi különbség igazán elenyészőnek számít.

A magyar tálA magyar tál

A Bocuse d’Or szabályai szerint 5 óra 35 perc alatt kell elkészíteni a két fogást, a bresse-i csirkéből készült húsételt és a vegán tányértémát. A tálalás során először a zöldségtál érkezett a magyar csapattól, ami a „Gyökerek és levelek” fantázianevet kapta, és szerepelt rajta többek között grillezett zeller magyar szarvasgombával, savanyított erdei medvehagymával és tökmaggal, továbbá tokaji bor, cékla, gombák, sült fokhagyma és virágok roppanós levélkével. A különdíjas „Magyar téli erdő” fantázianevű hústál grillezett csirkecombot, szárnyat és belsőségeket, homárt fűszerekkel és erdei gombával, Kisasszondi sajtmártást, mangalicasonkát, céklazselét meggyecettel és sóskavirágot is tartalmazott.

A magyar csapatot a három Michelin-csillagos dán séf, Rasmus Kofoed segítette a felkészülésben. A csapat tagjai Vomberg Frigyes coach, Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke, Szabó Kevin commis és Széll Tamás séf voltak.

A győztes amerikai csapat fogásaA győztes amerikai csapat fogása

A világ leghíresebb szakácsversenyét 1987 óta rendezik meg Franciaországban, alapítója Paul Bocuse, a világ egyik legnevesebb séfje. A verseny történetében eddig hétszer a vendéglátó franciák vitték haza a győztesnek járó trófeát, de rendre jól szerepeltek a skandináv országok is. Az USA első helyezésével ez az első alkalom, hogy nem európai ország nyerte meg a kétévente megrendezett világdöntőt.

Bertalan Melinda
további cikkek
Balatoni termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat Balatoni termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat Fehérbor kategóriában a balatonfüredi Figula Pincészet 2022-es Sóskút Olaszrizlingje, a vörösborok mezőnyében pedig a badacsonyi 2HA Szőlőbirtok és Pincészet 2019-es Syrah-ja nyerte el a Magyar Borszakírók Köre (MBK) által odaítélt, 2023-as Magyar Bor Nagydíjat. 2024. január 4. 11:45 Terítéken a glóbusz: amikor egy tucat idegen összejön főzni Terítéken a glóbusz: amikor egy tucat idegen összejön főzni Főzőkurzusra az ember elsősorban azért megy, hogy valamilyen különleges fogás elkészítésével ismerkedjen meg. De nem csak ezért érdemes menni: hanem azért, mert egészen más hangulata van annak, amikor egyedül kísérletezel a konyhában, meg annak, amikor egy csapat idegennel együttműködve hozol össze valami igazán finomat. 2023. december 27. 9:57 Karácsonymentés a konyhában: jöhetnek az utolsó pillanatos gasztroajándékok! Karácsonymentés a konyhában: jöhetnek az utolsó pillanatos gasztroajándékok! Finomak, ötletesek, nem mindennapiak, gyorsan elkészíthetőek, és a rájuk szánt időt és energiát tekintve garantáltan érzi a megajándékozott, hogy szeretettel gondolunk rá és fontos nekünk. Mindjárt itt a karácsony, ám ha még nem sikerült volna megtalálni a tökéletes ajándékot, ezekkel az egyszerű, ám nagyszerű gasztroajándékokkal az utolsó pillanatban is garantáltan meglepetést tudunk okozni. 2023. december 22. 21:53 A virsli dobogós helyen szerepel meleg gyorsételek rangsorában A virsli dobogós helyen szerepel meleg gyorsételek rangsorában  A virsli nem hiányozhat a szilveszteri asztalról, de a magyar lakosság 59 százalékkal a harmadik helyre sorolja a gyorsan elkészíthető meleg ételek ranglistáján a 75 százalékkal vezető rántotta és a 69 százalékos népszerűségű melegszendvics után – derült ki a Pick Zrt. reprezentatív felméréséből. 2023. december 31. 16:03

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.