Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C

Bérlőnek lakást

2017. január 19. 10:48 // Forrás: Ecoport
A „VESZOL” Veszprémi Közösségi Lakásügynökség Nonprofit Kft. 2016. április 1-jével kezdte meg munkáját Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat együttműködésének köszönhetően. Moravcsik László ügyvezető igazgatóval a cég filozófiájáról és a tervekről beszélgettünk.

– Valójában mit kell értenünk a szociális lakásügynökség kifejezés alatt?

– A rendszer létezik Nyugat-Európa egyes országaiban, és fő célkitűzése, hogy újszerű megközelítéssel fejlesszék a közösségi lakhatást. Ebben az esetben a szociális kifejezés nem feltétlenül a szegénységhez párosul, hanem a közösségi kifejezője. A közösségi lakások segíthetnek az eladósodás kezelésében, növelhetik a mobilitást, könnyebbé tehetik a munkahely-váltást. Helyzetünkben az a probléma, hogy Veszprém a méretéhez képes alapvetően kevés bérlakással rendelkezik.

– Hogyan és miért jött létre a „VESZOL” Veszprémi Közösségi Lakásügynökség Nonprofit Kft.?

– A Magyar Máltai Szeretetszolgálat tíz éve együttműködik a veszprémi önkormányzattal a hajléktalan-ellátás és a „pokoli torony” (Házgyári út. 1.) rehabilitációja kapcsán. E szoros kapcsolat révén indult el Veszprémben ez a mintaprojekt. A városban eddig a VKSZ Zrt. és az önkormányzat közösen kezelte a bérlakások ügyeit, 2016. április 1-jétől viszont már az önkormányzat és a szeretetszolgálat által közösen létrehozott nonprofit kft. végzi a feladatot. Ezáltal a nagyon széttöredezett döntési mechanizmus fókuszt kapott, egy kézben összpontosulnak a feladatok – ez segíti a munka hatékonyságát, ugyanis egy lakással kapcsolatban mindent egy helyen lehet elintézni.

A cég filozófiája, hogy nem lakáshoz keresünk bérlőt, hanem a bérlőnek lakást, tehát ügyfélközpontú konstrukcióban dolgozunk. Megvizsgáljuk a család igényeit, hátterét – e munkát segíti a szeretetszolgálat tapasztalata és szakértelme –, és ennek tükrében tudunk döntéseket hozni. Hajléktalan-ellátásból lakáshoz juttatunk embereket, piaci lakásból közösségibe irányítunk át családokat, valamint célunk, hogy a lakásügynökség privát lakásokat is behozzon a portfólióba – azaz a bérbeadás a VESZOL-on keresztül történjék.

– A szociális és a közösségi megnevezést az előbb külön választotta, de úgy tűnik, a szociális rész domborodik ki a tevékenységükben.

– Jelenleg valóban az az elsődleges célunk, hogy a szociálisan rászorulóknak lakást biztosítsunk, de a későbbiekben a munkaerő-hiányból fakadó lakáshiányt is orvosolni kell. Ennek kapcsán az önkormányzattal közösen dolgozunk a fejlesztés lehetőségein.

– Milyen finanszírozással és munkatársakkal működik a VESZOL?

– A kft. alaptőkéjét az önkormányzat és a szeretetszolgálat biztosította, a finanszírozás az önkormányzat feladata, a szeretetszolgálat pedig szociális munkával támogatja a munkánkat. Négy fő dolgozik a kft.-ben, nagyon szoros együttműködésben a Máltai Szeretetszolgálat munkatárasaival.

– Milyen lehetőség van Veszprémben a bérlakás-állomány bővítésére?

– Jelenleg közel 200 lakást kezelünk, és hiszek abban, hogy a mennyiség növekedni fog. Előrelépés például, hogy a volt „Színészházban” 40 új bérlakást tudunk biztosítani az igénylőknek. Emellett több projekt-terv készült, ezekben felvázolódik üresen álló ingatlanok átalakítása, meglévő ingatlanok bevonása, CSOK-kal kiegészített rendszer elindítása, a „pokoli torony” további három szintjének fejlesztése.

– Milyen rövid és hosszú távú terveket vázolt a cég elé?

– Rövid távú célom, hogy pénzügyileg elérjük azt a szintet, amikor a bevételek visszafordulhatnak lakásfejlesztésre. Hosszú távon pedig Veszprémben és környékén minimálisra kívánjuk csökkenteni azok számát, akiknek nincsen lakásuk.

– Ön a versenyszférában tevékenykedett, hogyan került a szociális területre?

– Tizenhat éven keresztül voltam a Canon Magyarország ügyvezető igazgatója, de már 1989-től aktívan részt vettem önkéntesként a szeretetszolgálat munkájában. Privát okból hagytam el a multivilágot, és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat projektmenedzsereként az uniós roma pályázatokkal kezdtem foglalkozni. Jelenleg több pályázat vezetője vagyok, valamint a szociális szövetkezetek alapításánál bábáskodom. Bízom benne, hogy a tapasztalataim segíteni fognak veszprémi munkámban, és sikeres projektet vezényelhetek le az önök városában.

MORAVCSIK LÁSZLÓ
1995-től 2011-ig a Canon Magyarország ügyvezető igazgatója
2011-től a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnál több projekt menedzsere
2016-tól a „VESZOL” Veszprémi Közösségi Lakásügynökség Nonprofit Kft. ügyvezetője

„VESZOL” VESZPRÉMI KÖZÖSSÉGI LAKÁSÜGYNÖKSÉG NONPROFIT KFT.
Munkatárs: 4 fő
Kezelt lakás: 200 db

A cikk eredetileg az Ecoport magazinban jelent meg.
Szaksz Balázs | Fotó: Babják Tamás

Szaksz Balázs
Babják Tamás
további cikkek
2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. ma 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. ma 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. ma 10:58 Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' A Pápa melletti Kúp település határába is telepítettek egy légvédelmi egységet, amiből összesen tizenegy darabot vásárolt a Magyar Honvédség Izraeltől. A vaskupola néven is ismert haditechnikai rendszer volt az, ami megvédte a zsidó államot attól, hogy tavaly még nagyobb pusztítást végezzen a Hamás terrorszervezet. ma 8:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.