Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

'Bizakodva tekinthetünk az előttünk álló esztendők elé'

2017. január 17. 9:26
2016 minden túlzás nélkül a sikerek éve volt a Pannon Egyetemen. Évértékelő interjúnkban dr. Gelencsér Andrással, az intézmény rektorával beszélgettünk az elmúlt esztendő eredményeiről, kutatásairól, és a Pannon Egyetem jelenlegi megítéléséről.

– Tavaly jelentős átalakulások történtek az oktatásban, így a Pannon Egyetemen is. Mi változott 2016-ban?

– 2016-ban a felsőoktatási átalakítások során a Nyugat-magyarországi Egyetemtől átvettük a zalaegerszegi mechatronikai mérnöki képzést, amellyel intézményünk elismertsége jelentős mértékben növekedett és új fejlesztési lehetőségekhez jutottunk.

– Ennek már van is eredménye, hiszen a Pannon Egyetem az elmúlt évben előkelő pozíciót szerzett az országos és nemzetközi felsőoktatási rangsorban, regionális szerepe is erősödött. Az elmúlt évek adataival összevetve 8%-kal többen jelölték meg az egyetem valamelyik szakját a felvételi során a 2016/17-es tanévben. Miben áll a siker?

– A két tényező nem független egymástól: a pályaválasztó diákok és szüleik számára fontos, hogy elismert, rangos intézmény képzésén szerezzenek diplomát, és nem mellesleg még jól is érezzék magukat egy emberléptékű, családias és biztonságot nyújtó környezetben. A Pannon Egyetem megfelel ezen elvárásoknak.

A nemzetközi rangsorok objektíven mutatják az egyetemeken folyó szakmai munka minőségét és elismertségét. Ezekben a rangsorokban közvetlenül a nagy tudományegyetemek és a Semmelweis Egyetem utáni pozíciót elfoglalni önmagáért beszél.

– Úgy tudom, kiemelt célja volt az intenzívebb marketing-kommunikáció és a márkaépítés. Miért volt ez különösen fontos az Ön számára?

– A mai világban sem feltétlenül elég jónak lenni, annak is kell látszani. A fenti példánál maradva a nemzetközi egyetemi rangsorokat Magyarországon az interneten bárki megnézhetné, de valószínűleg csak kevesen teszik. Azzal, hogy mi büszkék vagyunk az eredményeinkre és ezeket közzétesszük, potenciális hallgatóink és szakmai partnereink tájékozódását segítjük. Nem PR-egyetem vagyunk, kizárólag valós és ellenőrizhető tényeket teszünk közzé különböző médiafelületeken.

– 2015-ben nyerte el a rektori címet. Nem volt egyszerű helyzetben a rengeteg felsőoktatást érintő változás és elődje nagy port kavaró távozása miatt sem. 2016-ra stabilizálódott a helyzet? Hogyan értékelné a második rektori évét?

– Rektori megbízásom első félévének izgalmai után a 2016-os év az építkezés éve volt. Időnként még számunkra is meglepő és büszkeségre okot adó sikereknek örülhettünk, amelyek alapján bizakodva tekinthetünk az előttünk álló esztendők elé.

– 2016-ban rengeteg innovációs fejlesztést és kutatási projektet folytatott az egyetem (elektronmikroszkópos laboratórium, Lavinia életmód-tükör, növénytudományi tudás- és szolgáltató központ kutatás-fejlesztés infrastruktúrájának kiépítése). Ön szerint mennyire járul hozzá egy egyetem elismertségéhez a tudományos kutatás?

– Nincs valódi egyetem minőségi és nemzetközileg is elismert tudományos kutatások nélkül. Manapság a világban a tudományos-technikai fejlődés annyira gyors, hogy aki nincs benne a fősodorban, az csak gyorsan avuló, és a munka világában kevéssé használható szakmai ismereteket tud közvetíteni. Ezért is tartjuk különösen értékesnek a tudományos kutatások minősége alapján készített nemzetközi rangsorokban elfoglalt előkelő helyezésünket.

– Az önkormányzat egyre erőteljesebben alapoz az intézmény szakértelmére a városfejlesztésben, tökéletes példa erre a Smart City projekt. Milyen feladatokat vállaltak a projektben?

– A korábbihoz képest lényegesen szorosabbra fűztük kapcsolatainkat a veszprémi városvezetéssel.

Veszprém egyre nagyobb mértékben támaszkodik az egyetem munkatársainak szakértelmére, nemcsak az említett projektben, hanem számos más területen is.

A kérdésre válaszolva a Smart City projektben jelentős informatikai fejlesztéseket hajtunk végre.

– Az egyetem a városvezetés mellett a térség gazdasági szereplőivel is szorosabbra fűzte a viszonyát. 2015-ben bevezették a duális képzést. Mi is ez pontosan, milyen előnyökkel jár?

– A duális képzés röviden az egyetem és a vállalatok szoros szakmai együttműködése korszerű, gyakorlati ismeretekkel felvértezett szakemberek képzésére. Ideális esetben az itt végzett hallgatók a gyakorlat szempontjából felkészültebbek, a vállalatok számára hamarabb bevethető értékes munkaerőt jelentenek. Az itt végzett hallgatók pedig a karrier magasabb lépcsőfokáról indulhatnak neki szakmai pályafutásuknak, ami magasabb fizetésükben hamar megtérül.

– A MOL Downstream Kutatás-Fejlesztés szervezete a Pannon Egyetem, Mérnöki Kar, MOL Ásványolaj- és Széntechnológiai Intézeti Tanszékével együttműködve elnyerte az IChemE nemzetközileg elismert Világszintű Innovatív termék 2016 díját Manchesterben. Mit kell tudni erről a termékről?

– Jogos büszkeséggel tölthet el bennünket, hogy a MOL-csoporttal közös fejlesztésű gumibitumen Közép-Európából a világon első ízben ebben a rangos szakmai kitüntetésben részesült. A termék, amelynek piacra történő bevezetése folyamatban van, jelentősen javítja az aszfaltutak minőségét, a gumiabroncsok tapadása szempontjából fontos felületi tulajdonságait, csökkenti kátyúsodási hajlamukat és meghosszabbítja élettartamukat. Mindemellett előállítási technológiája a környezetre veszélyes elhasznált gumiabroncsok környezetbarát hasznosítási módja. Széleskörű alkalmazása a közúti balesetek számának csökkenésén keresztül is komoly társadalmi hasznot hajthat.

– Rektor úr Veszprém Megyei Prima Díjat vehetett át magyar tudomány kategóriában 2016-ban a Prima Gálán. Mit jelent Önnek az elismerés?

– A negyedszázados tudományos pályafutásom eredményei alapján elnyert Veszprém Megyei Prima Díjat rendkívül nagy megtiszteltetésnek tartom. Különösen értékes számomra, hogy szűkebb pátriám részesített ebben a rangos elismerésben.

Ahogy azt a díjátadó gálán is elmondtam, büszke vagyok arra, hogy a nemzetközi elismertséget Veszprémben végzett szakmai munkámmal sikerült kivívnom. Rektorként kötelességemnek érzem, hogy az elnyert díj összegét jótékonysági célokra fordítsam.

Szabó Virág
Domján Attila
további cikkek
Összhangban a győzelemért: négykezes zongoraverseny zajlik a Csermákban Összhangban a győzelemért: négykezes zongoraverseny zajlik a Csermákban Veszprémben rendezik meg a hétvégén a 13. Országos Zongora Négykezes és Kétzongorás Verseny döntőjét. 2024. április 20. 14:15 Élsportolók két lábon VEDAC Élsportolók két lábon A Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratóriumban valósul meg egy veszprémi kísérleti fejlesztés, az élsportolók sikeres továbbtanulásának elősegítése érdekében. 2024. április 1. 19:55 'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' 'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' Hatalmas az érdeklődés a Pannon Egyetem Humántudományi Kar szakjai iránt, olyannyira, hogy az ősztől induló pszichológia alapképzést több mint százan jelölték meg első helyen. Ennél is népszerűbb az óvodapedagógia alapképzés, s mindemellett nemrég a terület- és városfejlesztés mesterszakot is sikerült engedélyeztetni az Oktatási Hivatallal. Navracsics Judit, a HTK dékánja úgy fogalmazott: örül a váratlan sikernek, ami azért annyira mégsem váratlan, hiszen évekig dolgoztak azon, hogy a fiatalok ilyen széles spektrumú képzéskínálatból választhassanak. 2024. március 23. 21:21 Méltó ünnepély a Báthory Iskola 45. évfordulója alkalmából Méltó ünnepély a Báthory Iskola 45. évfordulója alkalmából Csütörtök este az Agóra színháztermében ünnepelték a Báthory István Általános Iskola negyvenötödik születésnapját, ahol az intézmény korábbi igazgatói, tanárai, diákjai is részt vettek. 2024. március 22. 14:01

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.