Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Rongálj és építs!

2017. január 15. 15:56
Két éve ülsz a munkahelyeden és már semmi nem lelkesít, kiégett vagy és egy szál jó ötleted sincsen. Ismerős?

Nagy valószínűséggel igen. Néhány évvel ezelőtt a burnout szindróma, magyarán a kiégés kifejezését jobbára csak a negyvenesek és a 14-16 órában pörgő topmenedzserek kapcsán használták, ma azonban a korhatár egyre inkább lecsúszik, akár a 20-as évekig. Dolgozol két-három évet, és hirtelen ott találod magad, hogy állandóan csak hajtasz, semmihez sincs kedved, és a kreativitásod a béka feneke alatt, miközben nosztalgiával gondolsz vissza arra, amikor gyerekként egy doboz gyufából és egy zacskó puffasztott kukoricából képes voltál várat építeni.

Mi lehet a megoldás? Ajánlom megkeresni azt az egykori kisgyereket!

És nem csak én. Az elmúlt években egész kis piaca lett a felnőtteknek szóló színezőknek és az olyan ötletes naplóknak, mint Keri Smith Nyírd ki ezt a naplót! sorozatának. Én nemrégiben utóbbiba ruháztam be, és bár az elején sokat morfondíroztam rajta, megéri-e ez nekem, ma a válaszom egyértelműen igen.

Miért? Mert a kreativitásom határainak feszegetésére, alkotásra, nyitottságra buzdít, arra, hogy nyugodtan legyek merész és felszabadult, a maximalizmusomat pedig vágjam sutba időnként. A könyvben ugyanis olyan, elsőre akár teljesen őrültnek tűnő feladatok szerepelnek, minthogy másszak fel magasra és ejtsem le a naplót, öntsem le, írjak rejtett üzenetet és dugjam el egy ismeretlen zsebébe, vagy akasszam ki valahova, hogy mások megrongálhassák.

Lehet így is tenni, szó szerint értelmezni az utasításokat, még ha értelmetlennek is tűnik. Valójában nem az, amennyiben segít annak a téves nézetnek a leküzdésében, hogy állandóan meg kell feszülnünk és a tökéletességre törekednünk, amitől mellesleg egy idő után csak szürkének és unalmasnak érezzük magunkat. Igenis van abban valami, hogy miközben cincálsz, vágsz, hasítasz, karmolsz, festesz, kensz, rajzolsz, ragasztasz, levezeted a feszültséget.

De lehet elvontan is kezelni az utasításokat és mondjuk lerajzolni az adott kérés megvalósítását. Engem inkább utóbbi izgatott, amikor megvettem a könyvet, egyrészt, mert lenyűgöz a művészet és a kreatív megoldások, másrészt szívesen rajzolok és festek, az utóbbi időben viszont eléggé háttérbe szorult ez a hobbim. Pedig még ha a munka és az ezer egyéb szeretett tevékenység mellett nehéz is időt szakítani rá, egyáltalán nem lehetetlen küldetés: azokban az esti órákban, amikor például ihletkeresés gyanánt fotókat böngészek, akár nyugodtan alkothatok is valamit a naplóba, és garantáltan sokkal boldogabb leszek tőle.

Gyerekes? Haszontalan? Lehet. És mégsem. Ne gondoljuk azt, hogy attól, mert folyamatosan hajtunk és csak a munkának élünk, a kötelességeinket mindennél előrébb soroljuk, majd eredményesebbek leszünk. Ferenczi Sándor, neves magyar pszichoanalitikus már az 1910-es években rájött, hogy ha állandóan csak a feladataink teljesítésére koncentrálunk, elménk a pihenő napokon hirtelen szétesik, szervezetlenné és kezelhetetlenné válik, képtelen lesz a kikapcsolódásra. Hosszú távon pedig ez odáig vezet, hogy hiába haladnánk előre, folyton kettőt lépünk hátra.

Időnként igenis felejtsük el a kötelességeinket és tegyük inkább magunkévá azt a talán közhelyes, de mégis igaz szemléletet, hogy igazán akkor kezdesz el élni, ha megtanultad, hogyan tölts el semmittevéssel egy egész napot, anélkül, hogy estére úgy éreznéd, súlyos bűnt követtél el. Persze nem kell egyből naplopóvá és infantilis gyerekké válni, de néha igenis megengedhetjük magunknak azt a kis luxust, hogy önfeledten elmerüljünk valamiben. Abban ugyanis a pszichológusok is egyetértenek, hogy a legjobb ötleteink akkor érkeznek, amikor egyszerűen csak kikapcsoljuk az agyunkat. Éppen ezek azok a pillanatok, amikor fel tudunk töltődni annyira, hogy utána a mindennapi dolgainkat, a munkánkat is jól el tudjuk végezni. És ez nem csak a kreatív iparban dolgozóknak fontos, hanem bárki másnak is.

Bertalan Melinda
további cikkek
Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Valamikor réges-régen egy királynő ült az ablakánál, varrogatott és közben nézte, hogy hullik a hó. Megszúrta az ujját, és pár csepp vére az ablakpárkányon gyűlt hóra esett. Míg a vért nézte a havon, azt kívánta, hogy bárcsak olyan gyermeke születne, akinek bőre fehér, mint a hó, az ajkai pirosak, mint a vér, és a haja fekete, akár az ében.    2024. április 14. 22:06 A vegán életmód és a fogadtatása Eszter A vegán életmód és a fogadtatása Nem, ez nem egy táplálkozási tanácsadás lesz arról, miként érdemes jó és megfelelő tápanyagú termékeket a szervezetünkbe vinni, csupán azon tapasztalatokat osztom most meg, amelyekkel egy kezdő, félig vegán szembesülök az elmúlt időszakban, ami a környezet reakcióját illeti. 2024. április 7. 22:50 A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak Avagy hogyan hat a szezonális településszépítés az ott lakókra.   2024. március 31. 21:20 Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Gyorsan szögezzük le, hogy azoknak az információknak, amik a cikkben szerepelnek nagyrésze csak teoretikus, ahogy a logikai eszmefuttatás is, aminek a végén eljutunk addig, hogy az egyik legnagyobb magyarnak kikiáltott történelmi személyünk talán nem is volt akkora magyar. A belé vetett hit viszont megkérdőjelezhetetlen, amit óvni kell. De minden áron? 2024. március 17. 22:51

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.