Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

Zenei főhajtás Brusznyai előtt

2017. január 15. 1:14
Emlékhangversennyel és díjátadóval tisztelegtek Brusznyai Árpád 1956-os veszprémi mártír emléke előtt kivégzésének 58. évfordulója alkalmából szombat este a Pannon Egyetemen.

A hangverseny elején dr. Kásler Miklós egyetemi tanár, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója emlékezett vissza Brusznyaira, aki az 56-os hős személyiségét befolyásoló irodalmi, történelmi gyökereket elevenítette fel. Így az antik görögökhöz, az ókori latinokhoz, Vergilius nemzetfogalmához és a Trianonhoz fűződő viszonyát. A haza, a hit és a család szent hármasa jelentette számára azokat az alappilléreket, amire építkezhetett - mondta a professzor, aki Szókratészhoz hasonlította Brusznyait: ugyan testét megölhették, de lelke, gondolatai tovább éltek az utókorban – hiába szerette volna a korabeli hatalom utóbbit is kitörölni az emlékezetből.

A hagyományokhoz híven ezen az estén adták át a Brusznyai Alapítvány által létrehozott Brusznyai Árpád-díjakat is.

2017-ben a Brusznyai Árpád emlékérmet a tanárok közül Imreh Enikő, a Vetési Albert Gimnázium tanára vehette át. Imreh Enikő 1955-ben született Marosvásárhelyen értelmiségi családba, ahonnan a zene, az irodalom, a művészetek szeretetét és a nyelvek iránti vonzalmát hozta magával. Angol-francia szakon szerzett diplomát, majd egy romániai magyar kis faluban kezdte meg pedagógusi pályáját, ami megtanította arra, hogy szegényes körülmények között is az értékekre és a tudás iránt fogékony gyerekek élnek. 1990-ben telepedett Veszprémbe, innentől datálódik tanári pályafutása a Vetési gimnáziumban. Kiemelkedő tehetséggondozó munkájának és versenyeredményeinek köszönhetően az ország legsikeresebb francia tanárának ítélték. Nemcsak a tananyag elsajátítására, de a diákok lelki-érzelmi intelligenciájának a fejlesztésére is törekszik.

A díjazottak: Bognár Judit és Imreh EnikőA díjazottak: Bognár Judit és Imreh Enikő

Díjazták a legkiválóbb diákot is – utóbbi elismerést Bognár Judit, a Lovassy László Gimnázium 12. évfolyamos, matematika tagozatos, végzős diákja vehette át. Bognár Judit tanulmányai során végig a legmagasabb szinten teljesített, minden évben kitűnő bizonyítványt szerzett, angol nyelvből felsőfokú vizsgával rendelkezik. Sokoldalú érdeklődésére és tehetségére jellemző, hogy több tárgyból is sikeresen szerepelt országos tanulmányi versenyeken. Egy cikke is megjelent az Élet és Tudomány című folyóiratban, a Tehetségek Magyarországa program ösztöndíjasa. Környezete szerint kiváló tanulmányai eredményei mellett az osztályközösségben is meghatározó szerepet tölt be, szilárd erkölcsi értékrenddel rendelkezik.

Az ünnepélyes díjátadó után a Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskola tanulóival kibővített Mendelssohn Kamarazenekar, valamint a veszprémi középiskolai és felnőtt kórusok tagjaiból alakult Veszprémi Középiskolai Oratóriumkórus adott koncertet Kováts Péter vezényletével a 28. alkalommal megrendezett hangverseny keretében. Az eseményről készült galériánkat ITT tekintheti meg.

Galéria
Brusznyai emlékhangverseny
Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Operalegendák egy színpadon Operalegendák egy színpadon Varga Róbert kulturális újságíró nagyot álmodott, amikor kitalálta, a veszprémi Agórában olyan nagy neveket ültet le egy asztalhoz, mint Rost Andrea, Pitti Katalin, Kalmár Magda és Miller Lajos. tegnap 14:20 Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal. tegnap 11:40 Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. 2024. április 18. 22:32 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. 2024. április 18. 1:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.