Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Pluszt is ígér az új VeszprémFest film

2016. december 26. 20:54
A VeszprémFestről 2004 óta rendszeresen készülnek 40-45 perces koncertfilmek, idén ráadásul kettő is, amelyek minden eddiginél látványosabbak lettek - ígéri Bárány László, a film rendezője.

A technikai háttér és a felszerelés ugyanaz maradt, mint tavaly, ám nőtt a kameraszám. Ezeket a beépített színpadi eszközöket jobban kihasználtuk, aminek köszönhetően egyfrissebb képi világot láthatnak majd a nézők - mondta Bárány László a 2016-os VeszprémFest filmekről, melyeket január ötödikén mutatják be a Hangvillában.

Archív: Bárány LászlóArchív: Bárány László

Hiába tartották meg az összes koncertet idén a Veszprém Arénában, ez mit sem von le a film értékéből, hiszen a stáb számára egy ismert terepről van szó. Persze a Szentháromság tér pótolhatatlan helyszín, a színpadtechnika stábja sosem bíz semmit a véletlenre: mint minden évben, az arénában és a várban idén is két egyenértékű világítás és színpadtechnika volt kiépítve, amelynek minőségében az elmúlt években nagyságrendileg is sikerült előre lépni.

A filmek rögzítését koncertenként 6-8 kamerával vették fel, 10-15 fős személyzettel, és soktízmilliós technikával, a kábelek hosszúsága kilométerekben mérhető- árulta el a részleteket a Vehírnek a filmrendező, aki szerint rendkívül jó szakembergárda dolgozott a filmen.

jamie cullum szinte felrobbantotta az arénátjamie cullum szinte felrobbantotta az arénát

Bárány László elmondta, hogy a filmek kivitelezésében mindig próbáltak előtte járni az aktuális trendi kép milliőnek, és most is igyekeztek a nagyvilág előtt járni. A céljuk nem az, hogy reprodukálják a színpadi eseményeket, hanem hogy egy olyan önálló alkotást hozzanak létre, ami azoknak is újat mutat majd, akik végig az első sorban ültek. „Sikerült egyet előre lépni, a filmek színvilága teljesen újszerűnek hat majd az eddigiekhez képest, hiszen a filmmel szerettünk volna egy képi pluszt is adni”-mondja.

A 2016-os VeszprémFest filmet CinemaScope (az 50-es és 60-as évek legelterjedtebb szélesvásznú szabványa) képaránnyal vették fel, a hang sok tekintetben is jobb lett a korábbiakhoz képest. A rendező azt ígéri, hogy a filmen olyan képi és színvilág fog megjelenni, ami miatt „nagyon trendi feelingje lesz.”

a látványvilágnak trendi feelingje lesza látványvilágnak trendi feelingje lesz

Azt mondja, a helyszínen projektorra kivetített képek mindig alkalmatlanok egy filmbe, ezért teljesen új részletek kerültek bele a végső verzióba. A hangok nagy részét Kassai Róbert keverte egy előadó hangját pedig Angliában mixelték mivel minden koncertről közel 50 hangsáv készült. Külön a kongáról, a basszusgitárról, az énekhangról és a dobokról. Erre azért van szükség, mert az élő koncert akusztikáját valósággal „rémálom lenne” belerakni egy filmbe. A mozgóképeknél ugyanezt a többsávos technikát alkalmazzák - magyarázza.

Ahogy a bevezetőben írtuk, idén két film is készült a VeszprémFesten.

Egy előadók interjúival fűszerezett hagyományosnak mondható koncertfilm, a másik pedig egy önálló alkotás, amely teljes egészében Omara Portuondo és Diego El Cigala fellépését mutatja be. Utóbbit a zenészek menedzsmentje kezdeményezte, amikor megtudták, hogy milyen filmes stábbal dolgozik a fesztivál. A 45 perces alkotást itthon nem, csak Kubában, Spanyolországban és más, a két fellépő iránt érdeklődő európai országoknál kerül majd kereskedelmi forgalomba.

A VeszprémFest film vetítése az előző évekhez hasonlóan ingyenes, ám regisztrációhoz kötött. A vetítés időpontja: 2017. január 5. 18.00 óra, Hangvilla Közösségi Tér. Regisztráció személyesen – előzetesen – a Hangvillában, és online a veszpremfest.hu oldalon és a fesztivál Facebook oldalán.

Ge. Á.
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.