Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C

Ünnepre készülve a konyhában!

2016. november 23. 10:14
Sokan már most azon gondolkodnak, hogy az ünnep közeledtével mi is kerüljön az asztalra majd. Sokaknak ez a feladat kifejezetten nagy stresszt okoz, pedig ha egy kicsit foglalkozunk a dologgal, akkor akár még örömet is okozhat a konyhában eltöltött idő számunkra.

Most összeszedtem 4+1 olyan ötletet, mely biztosan hasznos lehet az ünnepek előtt minden háziasszony számára:

1., Tervezzük meg a menüt!
Semmiképpen ne az utolsó pillanatokra hagyjuk az alapanyagok beszerzését! Sokkal könnyebb lesz beszerezni a hozzávalókat, ha legalább egyszer leírtuk magunknak, hogy milyen levest, főételt, salátát vagy desszertet szeretnénk az asztalra varázsolni.Több időnk marad a legjobb minőségű alapanyagokat kiválasztani, kevésbé okoz gondot, ha esetleg valamelyik alapanyag beszerzése nem sikerül elsőre.

2., Gondoljunk a terítékre és a dekorációra is!
Ha például úgy döntünk, hogy ez a karácsony a vidám, sárga és fenyő színben fog zajlani, menet közben számos apró kis dekorációs kiegészítővel futhatunk össze az áruházban, piacon vagy a boltokban. Legtöbbször apró, filléres kiegészítők teszik ünnepivé majd az asztalt vagy a lakást.

3., Próbáljuk meg egészségesebben elkészíteni az ételeket!
Sokak számára az ünnep egy év végéig tartó evés-ivásról szól, aminek eredményeképpen újra lehet fogadalmakat tenni majd január első napjaiban. Gondoljuk végig, hogy miként tudunk több zöldséget, gyümölcsöt belecsempészni a menübe és hogyan tudunk kevesebb cukrot, lisztet használni. Jómagam már kóstoltam azt a töltött káposztát, melyet rizs helyett zabpehellyel készítettek el. Sokkal könnyebb és különlegesebb volt, mégis megmaradt a házias jellege. A sültek mellé igyekezzünk több párolt, nyers zöldséget kínálni. Attól, hogy karácsony van, ez nem jelenti azt, hogy hátat kell fordítsunk az egész évi tudatosságnak, odafigyelésnek.

4., Az ételeinket is illatosíthatjuk az ünnephez illően.
Sokan használnak karácsonyi gyertyákat, illatosítókat, de az ünnep hangulatához illő, karácsonyi fűszereket belecsempészhetjük a menübe is. A fahéj, szegfűszeg nagyon jól illik egy párolt alma körethez, melyet kevés mandulaszirommal szórunk meg. De ha egy friss, ropogós zöldség köretet készítünk, ecet vagy citromlé helyett savanyítsuk narancslével, reszelt narancshéjjal. Egy cékla-rukkola és narancs saláta tökéletes kísérője egy nehezebb húsnak, kísérletezzünk bátran. De ha a teánkba egy kevés friss gyömbért, narancsot vagy esetleg vaníliát teszünk, akkor is biztos a siker.

+1,Vonjuk be a család többi tagját is az előkészületekbe!
Ha a főzésbe nem is, de az előkészületeket érdemes együtt végezni. A gyerekek is szívesen reszelik a narancsot, vagy tisztítják meg a megfőtt mandulaszemeket. Amikor közösen tesz hozzá a munkájával mindenki az ünnepi menühöz, annak teljesen más varázsa van, mintha egy kész megterített asztalhoz ülnénk csak le. Amikor mindenki kiveszi a részét a munkából, úgy fogjuk érezni, hogy munkánkkal, időnkkel szolgáltuk a családot, ezt az estét.

Ezekben a napokban már mi is az ünnepre készülünk, hiszen cégeknek, vállalatoknak állítjuk össze azokat a CSIKOS csomagokat, melyekkel megköszönik partnereiknek, munkatársaiknak az egész éves együttműködést. Kifejezetten karácsonyi ízvilágban állítottunk össze egy olyan kollekciót, mely biztosan mindenkinek mosolyt fog varázsolni az arcára. Forralt borral készült szilva, kardamommal, Mézeskalács kandírozott narancssal és Meggy-Mák-Mandula csodák kerültek üvegekbe. További hasznos ünnepi receptekkel jelentkezem hamarosan. Megosztom majd a tökéletes habcsók titkát, majd pedig a nagy közönség kedvencébe, a tojáslikőr elkészítésébe is bepillantunk.

Kocsis Bálint

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.