Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Jobbik: Veszélyes az EU-ra és Magyarországra a CETA

2016. október 20. 12:56
A Kanada és az Európai Unió közti szabadkereskedelmi egyezmény megkötése veszélyes, mert a tengerentúli országok cégeinek lehetőséget ad arra, hogy bepereljék az államokat, ha az elvárt profit csökken- mondta Kepli Lajos csütörtök délelőtt Veszprémben.

A parlament kormánypárti többsége múlt héten bólintott rá arra, hogy felhatalmazza a kormányt a CETA egyezmény ratifikációjára. A szabadkereskedelmi egyezmény lehetőséget ad arra, hogy a tengerentúli vállalatok nagyobb befolyással bírjanak az Európai Unió piacain. A választott bíróságok segítségével akár államokat is beperelhetnek a multinacionális cégek, ha az adott államban egy-egy intézkedés csökkentette az elvárt profitjukat, vagy negatívan befolyásolta a kereskedelmi politikájukat - mondta Kepli Lajos, a Jobbik országgyűlési képviselője.

„Ez veszélyes, mert akár több millió euróra is perelhetik az országokat, köztük akár Magyarországot is. Magyarországnak igyekeznie kellene megvédeni a gazdasági érdekeit a tengerentúli nagyvállalatok ellenében, de ennek az egyezménynek az aláírásával ez nem fog menni”-fogalmazott, majd felhívta a figyelmet arra, hogy CETA ellen több uniós országban vonultak már utcára. Legutóbb a belga parlament tiltakozott, amely akár hatással is lehet az egyezmény aláírására.

Kepli Lajos szerint az aláírás még kiszolgáltatottabbá tenné a magyar piac amúgy is külföldi vállalatoktól való függését.Kepli Lajos szerint az aláírás még kiszolgáltatottabbá tenné a magyar piac amúgy is külföldi vállalatoktól való függését.

A Jobbik szerint veszélybe kerülhet az eddigi GMO (Genetically Modified Organisms/genetikailag módosított élőlények-a szerk.) mentesség is, hiszen a vállalatok pert indíthatnának, amennyiben egy állam hátrányosan különböztetné meg a termékét a többi ellen.

A CETA hasonlóan veszélyes az országokra nézve, mint a TTIP, hiszen a legtöbb amerikai cégnek már Kanadában is van leányvállalata, akik ezen keresztül be tudnak jutni Európába- mondta Kepli Lajos, aki szerint az egyezmény megkötése a Veszprém megyei mezőgazdaságokat is érzékenyen érintené, hiszen azok nehezebben versenyeznének egy amerikai génmódosított termékkel szemben. A Jobbik minden szabadkereskedelmi egyezményt elutasít, a programjuk szerint a cél az élelmiszer önrendelkezés megvalósítása.

Ge. Á.
Domján Attila
további cikkek
Rekordidő alatt lettek meg a fideszes ajánlások Rekordidő alatt lettek meg a fideszes ajánlások Hétvégén a Fidesz-KDNP képviselő-jelöltjei és Porga Gyula, polgármester is néhány óra alatt gyűjtötte össze az önkormányzati választáson való elinduláshoz szükséges támogató aláírásokat. Sőt, volt olyan városrész, ahol a szükséges mennyiség háromszorosa is összejött egy délelőtt alatt. Hétfő délelőtt a jobboldali jelöltek a kampány első napjainak tapasztalatairól tartottak sajtótájékoztatót a Városháza előtt. tegnap 16:29 Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. 2024. április 18. 12:20 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28 Ingyenes európai vonatbérletre pályázhatnak a 18 éves fiatalok Ingyenes európai vonatbérletre pályázhatnak a 18 éves fiatalok Azok a fiatal felnőttek, akik ebben a tanévben töltik be a 18. életévüket, és szeretnék bejárni Európát, kedd déltől két hétig újra regisztrálhatnak az ingyenes, Európa 32 országába érvényes Interrail vonatbérletre - tájékoztatott a MÁV-START. 2024. április 16. 9:11

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.