Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
17°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
17°C

Mozog ön eleget?

2016. október 19. 20:33
A statisztikák szerint a magyar lakosság az uniós átlag alatt teljesít, ami a rendszeres testmozgást illeti. Íme néhány alternatív tipp, hogy mit érdemes kipróbálni, ha a futás, vagy bármelyik csapatsport nem szimpatikus. Van még idő a nyári forma eléréséig!

Ismét sikerült rávenni magam a rendszeres testmozgásra. Nem mindig egyszerű elkezdeni, de mikor az irodai munka egyhangú „mozgáskultúrája” után fáj itt-ott, és a plusz kilók is csak jönnek, az ember elgondolkozik azon, hogy valamit nem jól csinál. Belegondolni is rossz, hogy mi lesz később! A rendszeres sport egy jó megoldás (ha nem a legjobb) lehet, ami amellett, hogy önbizalmat és tartást is ad az embernek, még akár hasznosabb, szebb, és egészségesebb testet is ad gazdájának-pláne akkor, ha még az étkezésre is odafigyel. És ezt nem kútfőből mondom - bármennyire is közhely -, de a tapasztalat ezt mutatja.

Nade mégis mit válasszunk? Igen-igen, sokszor, sokan hallották már, hogy mi a tuti. Először is fontos megjegyezni, hogy egyáltalán nem vagyok a téma szakértője, de sokan osztják azt a gondolatot, hogy nem létezik jobb, vagy rosszabb edzésforma. Vagy ha mégis, akkor mindenképp az, amit épp nem csinálunk - szokták mondani. Ezzel egyet is lehet érteni, éppen ezért a legelterjedtebb csapat - vagy küzdősportokat, úszást, vagy netalán a testépítést szokták emlegetni. Kinek mi a célja, és mi passzol hozzá ugye.

Jómagam lentebb főleg olyan edzésformákat gyűjtöttem ki felsorolás szinten, amelyekről talán sokan nem is hallottak, mégis nagyrészüket akár itt helyben, Veszprémben is lehet edző segítségével végezni. (Ingyen reklám nincs, szóval a hol és mikort nem taglalja a cikk.) Ezek nagy része elsősorban egyfajta erőnövelést és állóképességet megcélzó mozgásformák.

CrossFit
Egy ezredforduló óta létező mozgásforma, melyben elsősorban a cél az úgynevezett funkcionális erő kialakítása (sokan ezt a szókapcsolatot marhaságnak, és felkapott divathóbortnak nevezik). Ehhez a sporthoz alapból nem sok felszerelést használnak, de azért egy keveset mégis: kettlebell, medicin labda, tornász gyűrű, szán, bicikli, ugrókötél, traktorgumi, doboz, kötél, evezőpad. A testépítéstől főleg az különbözteti meg, hogy az egész test átmozgatását nem napokra bontva, hanem közvetlenül egymás után végzik. Az edzések során különösen nagy figyelmet fordítanak a hátra és a lábakra.

Kettlebell
Ezt talán sokan ismerik. A 8 kg, 12 kg, 16 kg, 20 kg, 24 kg, 28 kg, 32 kg és 40 kg-os gömbsúlyzók különböző kombinációkban való emelgetése során főleg a gerinc környéki mélyizmokat, a mély hátizmokat, a hasat és a csípő izmait dolgoztathatja meg a delikvens. Mivel rendkívül jó erőfejlesztő, a szovjet és az amerikai tengerészgyalogosok is gyakran alkalmazzák.

Bodyart
A jógához hasonlóan teljes testgyakorlatok jellemzik, a mozdulatokat mindig a belégzés-kilégzés ritmusára és tempójára végzik, különböző légzéstechnikákkal. A különbség főleg az edzések felépítésében jelentkezik, más rendszerű. Leginkább a mélyizmok megdolgoztatásán van a hangsúly, de látványosabb eredményt lehet elérni a háti és hasizmoknál is. A fokozatosság elvét betartva gyakran javasolják a beroskadt vállak, a görbe hát, a mozgáshiány miatt kialakult derék- és hátfájdalmak jó ellenszereként. Akik ezt a mozgást végzik, nagy hangsúlyt fektetnek a mentális kiegyensúlyozottságra is.

TRX
Ez lényegében egy eszköz, egy heveder, melyet a falhoz kell rögzíteni. A TRX-et megmarkolva a saját testünket használjuk ellenállásként, miközben a legkülönbözőbb gyakorlatokat végezhetők: kitörés, guggolás, futás, ugrás, stb. Alkalmazható bárhol, bármilyen fittségi szinten, és bármilyen fittségi célhoz. Használatával erőt, állóképességet, koordinációt, hajlékonyságot, és a core izmok stabilitását lehet fejleszteni.

Fotó: forma1fitnesz.huFotó: forma1fitnesz.hu

Pilates
Általában az idősebb korosztály választja. A „kontroll művészetének” is nevezett mozgásformának fontos eleme a speciális légzéstechnika, valamint a testre és az izmok működésére való odafigyelés. Az előzőekhez hasonlóan a Pilates is főleg az erősítésre megy rá, a mélyizmok megmozgatásával jobb állapotba hozható a megfáradt gerinc. Azoknak ajánlják, akiknél gyakran fáj a hát, a váll, vagy a derék. Minden gyakorlatnak saját üteme van, és helyes kivitelezésen van a hangsúly. Az „inkább kevesebb ismétlésszám, de azt tökéletesen” elvet követik.

Hot Iron
Az aerobik és a súlyzós edzések keveréke. Fokozatosság elvét követve általában először az úgynevezett hátprogrammal kezdenek, amelyet heteken át végeznek, majd ezt követi az állóképesség fejlesztése magas ismétlésszámokkal. Ezt követően pedig a keményebb edzések következnek, fokozatosan, szinteket lépkedve. A Hot Iron segítségével rendkívül sok zsírt lehet égetni, miközben szálkás izmokra tehetünk szert.

Az itt felsoroltakon kívül nyilvánvalóan rengeteg más és más alternatív mozgásforma létezik, amelyeket végezve könnyen formába hozhatjuk magunkat. A hangsúly nem is ezen, hanem azon van, hogy mindegy melyiket választjuk: a lényeg, hogy örömmel és kitartóan csináljuk. Megéri.

címlapfotó: crossfitbath.com

Ge. Á.
további cikkek
Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Gyorsan szögezzük le, hogy azoknak az információknak, amik a cikkben szerepelnek nagyrésze csak teoretikus, ahogy a logikai eszmefuttatás is, aminek a végén eljutunk addig, hogy az egyik legnagyobb magyarnak kikiáltott történelmi személyünk talán nem is volt akkora magyar. A belé vetett hit viszont megkérdőjelezhetetlen, amit óvni kell. De minden áron? 2024. március 17. 22:51 Digitális bordélyház – prostituáltnak lenni menő? Dóri Digitális bordélyház – prostituáltnak lenni menő? A Oxford English Dictionary először 1894-ben listázta a „feminizmus” szót, de az első szervezett feminista hullámot a 20. század elejére datálják. Nagyrészt mondhatjuk, hogy elhivatott nők csoportjai kivívták mára sorstársaik számára a jogot a szavazáshoz, meg a vezetéshez mondjuk, meg olyan általános dolgokhoz, hogy eldönthetem egyedül is, hogy férjhez megyek-e és lesz-e gyerekem például.   2024. március 10. 21:16 Az ikerség lélektana egy ikertől Eszter Az ikerség lélektana egy ikertől Soha nem tudtam, milyen lehet nem ikernek lenni, kezdetben még távolról sem ismerhettem ezt az érzést, hiszen az idősebb testvéreim is ikrek. Két ikerpár, boldog gyerekkor. 2024. március 3. 20:56 Óvatosan a pszichologizálással! Meli Óvatosan a pszichologizálással! Az internet tele van pszichológiai tartalmakkal, és ez legalább annyira rossz, mint amennyire jó. 2024. február 26. 0:54

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.