Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

A Szovjetunióba hurcolt áldozatokra emlékeztek

2016. október 15. 13:29
Szombaton leplezték le és avatták fel a kényszermunkatáborba elhurcoltak előtt tisztelgő Gulág-emlékművet Veszprémben.

Az emlékmű frekventált helyen, a Kossuth utcai aluljáró és a Budapest út 8. közötti park területén kapott helyet, adózva a több százezer ártatlan áldozat emléke előtt.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere az avató ünnepségen arról beszélt, hogy az alkotás egyfajta kegyhelyként is szolgál, megadva az áldozatok szeretteinek azt a lehetőséget, amit az elnyomó kommunista rendszer megtagadott tőlük: hogy méltóképpen róják le kegyeletüket.

Hozzávetőlegesen 700-800 embert hurcoltak el a Szovjetunióba Veszprémből is, országosan pedig mintegy 700-800 ezer magyar fogoly került szovjet munkatáborokba a II. világháborút követően. Közülük kb. 400 ezren tértek vissza, a többiek meghaltak vagy eltűntek, testük jeltelen sírba került. Az életben maradottaktól és családtagjaiktól még az emlékezés jogát is megtagadta a kommunista hatalom: soha, sehol, senkinek nem beszélhettek a történtekről, szigorú megfigyelés alatt tartották őket. Ám soha, sehol nem ismétlődhet meg egy ilyen gyalázat – intett a polgármester.

Menczer Erzsébet, a Gulág Emlékbizottság tagja és a Szovjetunióban Volt Magyar Politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezetének (SZORAKÉSZ) elnöke kiemelte: a magát feljebbvalónak tartó kommunista hatalom valójában semmivel sem volt jobb a hitleri hatalomnál. Ugyanúgy szögesdrótok mögé zárta azokat, akiknek kételkedett a lojalitásában, és marhavagonokba toloncolva, koholt vádakkal vagy sokszor bármiféle ítélet nélkül kényszermunkatáborokba hurcoltatta az embereket. Gyűlöletet szítottak az őrökben, hogy akinek nem tudott teljesítményt nyújtani, azt azonnal kivégezzék, akié pedig elfogadható volt, azt később.

A civilizáció alapjait és az alapvető emberi jogokat tiporták meg, emberiségellenes bűntettek követtek el. Egyszer azonban minden diszkriminációval élő önkényuralomnak leáldozik, ahogy a kommunizmusnak is leáldozott, noha még mindig vannak olyanok, akik tagadják a történteket. Nekünk azonban beszélnünk kell róla, nem hagyhatjuk veszendőbe a tanulságokat, át kell örökítenünk őket – hangsúlyozta az elnök asszony.

Az ünnepi beszédek után az önkormányzat, a Gulág Emlékbizottság és a Szovjetunióban Volt Magyar Politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezetének képviselői, valamint civilek helyezték el koszorúikat az emlékműnél, mely mostantól hivatott emlékeztetni a jogtalanul elhurcoltakra, a megnyomorítottakra, akik ennek ellenére is helyt álltak, és akik lélekben végre megpihentetnek most.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. tegnap 11:49 1% az esély a világháborúra 1% az esély a világháborúra Dr. Resperger István biztonságpolitikai szakértő Háború és béke címmel tartott előadást a Pannon Egyetemen kedden, ahol Tolsztoj művének elemzése helyett sokkal inkább a világ konfliktusos régiói kerültek terítékre. Ukrajnára, az arab térségre és Tajvanra egyaránt kitért az országosan is elismert szakember, miközben a globális atomháború valós fenyegetésének esélyét is számba vette. tegnap 22:43 Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. 2024. április 18. 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.