Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

’Ezek a plakátok beszélnek hozzánk’

2016. október 14. 19:12
Ingyenes plakátkiállítás nyílt pénteken a Laczkó Dezső Múzeumban, mely az 1956-os forradalom és szabadságharcot mutatja be, különös tekintettel Brusznyai Árpád életére. Wittner Mária szerint a tárlat a függetlenségről is üzen mai fiatalságnak.

A Laczkó Dezső Múzeum Múzeumban „Emlékezz Európa” címmel egy 46 darabos sorozat mutatja be a XX. századi Európa kettéosztottságának emlékeit. A címadó ,,A mi forradalmunk” sorozat a szabadságért és a függetlenségért harcoló forradalmárok áldozatainak 60. évfordulójára emlékezik. A plakátok segítségével jól elemezhetőek és bemutathatóak az ’56-os forradalom előzményei, eseményei és következményei, melyek egészen az 1990-es évekig nyomon követhetők.

A plakátkiállítást fővédnökként Wittner Mária ’56-os szabadságharcos és volt országgyűlési képviselő nyitotta meg. Történelmi visszaemlékezése során elmondta, annak idején 8 hónapnyi siralomházban töltött idő után megesküdött, hogy ha alkalma lesz, beszélni fog az utókornak a történelmi pillanatokról.

Wittner Mária szerint fontos üzenete van a kiállításnakWittner Mária szerint fontos üzenete van a kiállításnak

„Ez nem könnyű feladat, mert mindig újra éli az ember, de mégis meg kell tennem, mert át kell adni azt az üzenetet a fiataloknak, hogy ezek az emberek a hazáért adták az életüket”- mondta.

Egyre többen „vannak fenn az égi csapatban”, ezért a feladat azokra hárul, akik hitelesen tudják átadni az üzenetet. A plakátkiállításról szólva köszönetét fejezte ki az alkotónak, hiszen szerinte Székely Kornél A. D. plakátjai „szinte beszélnek hozzánk, üzennek a mának, és a jövőnek.” A tárlat a függetlenségről, és annak kiharcolásáról szól a ma okostelefonokat nyomogató fiatalságnak, akikkel kapcsolatban reméli, hogy ha eljön az idő, megértik, hogy hol a helyük, és mit köszönhetnek ’56 forradalmárainak.

Veszprém városa a magyar államalapításhoz Boldog Gizella, a magyar szabadság kivívásához pedig Brusznyai Árpád révén kapcsolódik. 60 évvel ezelőtt ugyan eltaposták a nemzet függetlenségi vágyát, de ma szabadok és függetlenek vagyunk, ami az akkoriaknak köszönhető- mondta köszöntőbeszédében Némedi Lajos alpolgármester, aki szerint a szabadság és a függetlenség ezekben a napokban is egy porcelánhoz hasonlít: törékeny, amelyet folyamatosan óvni, és vigyázni kell.

A „Mi Forradalmunk” plakátkiállítás egy ünnepi konferencia kísérőprogramja, melyet a Pesti Srác Alapítvány szervez. Wittner Mária védnöksége alatt Veszprémben két napos rendezvénysorozattal emlékeznek az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára. A kiállítás 2016. október 30-ig tekinthető meg, hétfő kivételével minden nap 10-18 óráig.

A kiállítás alkotója, Székely Kornél A. D. a megnyitó után tárlatvezetést tartottA kiállítás alkotója, Székely Kornél A. D. a megnyitó után tárlatvezetést tartott

Ge. Á.
Domján Attila
további cikkek
Európa szintű kiállítás nyílt a Várbörtön Múzeumban Európa szintű kiállítás nyílt a Várbörtön Múzeumban Nem csupán a régmúlt történeteit meséli el, komoly morális kérdéseket is felvet a Várbörtönben kialakított „Ember a rács mögött” című kiállítás, aminek hivatalos megnyitóját kedden délután tartották, most pedig már bárki szabadon látogathatja. Hogyan lehet büntetni úgy, hogy közben ne vegyük el a lehetőségét, hogy az ember visszailleszkedjen a társadalomba? Utópia mindez, vagy realitás? A választ a látogatókra bízzák miután megismerték Európa utolsó várbörtönéből kialakított múzeumot Veszprémben. 2024. április 3. 1:50 Ferenc pápa a mai világban megalázott Krisztusokról írt a nagypénteki meditációkban Ferenc pápa a mai világban megalázott Krisztusokról írt a nagypénteki meditációkban Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta. 2024. március 29. 16:57 Ferenc pápa tizenkét női rabnak mosta meg a lábfejét Ferenc pápa tizenkét női rabnak mosta meg a lábfejét Ferenc pápa tizenkét rabnak mosta meg a lábfejét az utolsó vacsorát idéző szertartáson a római Rebibbia büntetés-végrehajtási intézet női szárnyán csütörtökön. Közben Veszprémben krizmaszentelési szentmise vezette be a szent háromnap ünneplését. 2024. március 29. 10:20 Elismeréseket adtak át az ünnepi állománygyűlésen Elismeréseket adtak át az ünnepi állománygyűlésen Csütörtökön a nemzeti ünnep alkalmából rendezték meg az állománygyűlést, melynek helyszínéül az Agóra színházterme szolgált. A rendezvényen számos elismerést adtak át. A Légierő és a veszprémi Erkel Ferenc Városi Fúvószenekar közösen örvendeztették a nagyérdeműt. 2024. március 15. 14:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.