Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

Tíz éves a Veszprémi Cserháti Társaskör

2016. október 11. 21:20
Koszorúzással és ünnepi közgyűléssel ünnepelte fennállásának tizedik évfordulóját a Veszprémi Cserháti Társaskör kedden.

Az eredeti Veszprémi Cserháti Társaskör 1911-ben alakult meg és 1945-ig aktívan működött, a városrész iparosait és polgárait hívta egybe különféle megmozdulásokra, eseményekre, rendezvényekre – olvasható a Veszprémi Cserháti Társaskör honlapján a szervezet története. A szervezet 2006-ban a csoportos együttlétet a századelőn alakult cserháti társaskör újjáélesztésével tovább folytatva és a régi társaskör mintájára célul tűzte ki, hogy mozgalmassá, barátságossá tegyék az újjáépült Cserhát életét, és megmentsék, ápolják a régi cserháti idők iparos kultúra hagyományait, emlékeit.

Az egyesület egyik hagyományos programja minden ősszel, hogy a Lovassy László Gimnázium udvarán öt évvel ezelőtt felavatott emlékjelnél felidézik a régi iparosok világát és fejet hajtanak az egykori iparosnegyed lakóinak emléke előtt. Ezt a megemlékezést az idén a szervezet ünnep közgyűlése követte a városháza Kossuth termében.

Édes GyulánéÉdes Gyuláné

Az összejövetelen Édes Gyuláné elnök összefoglalta a tízéves szervezet eddigi munkásságát. Az elmúlt tíz évben számos olyan programot rendeztek, amivel a városrész történetét kutatták és mutatták be. Kirándulásokat szerveztek, részt vettek a városi programokon, foglalkoztak az egészséges életmóddal, oroszlánrészt vállaltak a belváros fejlesztésében. Öt éve augusztus 20-án szentelték fel a társaság zászlaját, ugyanebben az évben felavatták a már említett emlékjelet is a Lovassy Gimnázium udvarán.

Porga GyulaPorga Gyula

A civil szervezet munkáját Porga Gyula polgármester is méltatta. Kijelentette: nem szabad megkerülni azt a tényt, hogy az egyesület tíz évén túlmenő történelemmel rendelkezik a civil szervezet: idén 105 éve alapították meg a cserháti iparosok a mai egyesület jogelődjét. Számos olyan kezdeményezés létezik Veszprémben, amelyet régen alapítottak, majd egy időre eltűnt, hogy aztán egy kis szünet után újult erővel éledjen újjá. A századelő volt Veszprém aranykora, amikor városunk arculatát meghatározó épületek létrejöttek, de az épületeket akkor is és most is a város lakói töltötték meg élettel – folytatta a polgármester, aki szerint a cserhátiaknak az egyesület újjáélesztésével nehéz dolguk volt, hiszen nemcsak az egykori szervezet tűnt el, hanem az egész városrész is. A szervezetre hálával gondolhatunk azért, mert a Cserhát hagyományait életre keltették és fenntartották: az épületeket ugyan már nem találjuk meg, de az iparosok örökségére ma is büszkék lehetünk.

Az egyesület élén végzett tízéves odaadó munkájáért Édes Gyulánét Pro Meritis díjjal tüntette ki Porga Gyula polgármester.

Édes Gyuláné 1989-ben került az Eötvös Károly Megyei Könyvtárhoz. 2007-től főtanácsos, 2008 óta helyismereti szaktájékoztató könyvtáros. 2006-ban a hozzá hasonlóan gondolkodó cserháti polgárokkal létrehozta az 1911-ben alapított egykori Cserhát Társaskör jogutódját. Segítségével a civil egyesület már a kezdetekkor aktívan bekapcsolódott a város civil szervezeteinek tevékenységeibe. Érdemei közé sorolható az egyéb civil szervezetek bevonása az aktív városi életbe. Jelentős szervező munkásságának eredményeként a Veszprém- Cserháti Társaskör Kulturális Egyesület minden olyan programban részt vesz, amely segíti a veszprémi polgárok összetartozásának erősítését, valamint a város érdekében történő együttgondolkodást.

A szervezet maga is adott ki díjat: a Cserháti Emlékérmet Vízvári Béláné kapta, és többen is díszoklevelet vehettek át az egyesületben az elmúlt tíz évben végzett munkájukért.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. tegnap 11:49 1% az esély a világháborúra 1% az esély a világháborúra Dr. Resperger István biztonságpolitikai szakértő Háború és béke címmel tartott előadást a Pannon Egyetemen kedden, ahol Tolsztoj művének elemzése helyett sokkal inkább a világ konfliktusos régiói kerültek terítékre. Ukrajnára, az arab térségre és Tajvanra egyaránt kitért az országosan is elismert szakember, miközben a globális atomháború valós fenyegetésének esélyét is számba vette. tegnap 22:43 Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. 2024. április 18. 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.