Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Népszavazás percről percre

2016. október 1. 11:12
Vasárnap reggel hattól este hétig várják az urnákhoz a választókat. Folyamatosan követjük az eseményeket.

NEM: 98,3 % / IGEN: 1,7 %

Feldolgozás állása: 99,6 %

Részvétel

  • Veszprémben: 46,35 % (21 548 fő)
  • Országosan: 43,88 % (3 486 264 fő)

Érvényes / érvénytelen arány:

  • Veszprémben: 91,39 % / 8,61 %
  • Országosan: 93,62 % / 6,33 %


22:00

Hivatalos: érvénytelen a népszavazás

Érvénytelen lett az országos népszavazás, mivel az érvényes szavazatok száma nem érte el az alaptörvény szerint szükséges 50 százalékot - közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke az MTI-vel vasárnap este. Pálffy Ilona a szavazatok 98,82 százalékának feldolgozottsága után azt mondta, mivel az érvényes szavazatok száma mintegy 3,2 millió, ezért "megállapítható, hogy ez a népszavazás nem lett érvényes". Az országos népszavazás érvényességéhez a választásra jogosultak 50 százalékának érvényes szavazatára, azaz 4 136 313 érvényes voksra lett volna szükség. (mti)

21:40 – Budapest

Nagyszerűnek nevezte a vasárnapi kvótanépszavazás eredményét Orbán Viktor miniszterelnök, mert - mint mondta - "felülmúltuk a csatlakozásról szóló népszavazás eredményét".

A kormányfő vasárnap, a kvótanépszavazás után a Fidesz-KDNP eredményvárójában, a Bálna Budapest épületében közölte: az EU-csatlakozásról szóló népszavazáskor 3 millió 56 ezer ember szavazott a belépés mellett, most pedig 3 millió 204 ezernél állnak a nem szavazatok, és nem ismertek még a határon túli magyarok szavazatainak nagy része. Mintegy 15 százalékkal vettek részt most, mint a legutóbbi európai parlamenti választáson - tette hozzá Orbán Viktor, úgy értékelte: "a fegyver elég erős lesz Brüsszelben is".

Orbán Viktor miniszterelnök alkotmánymódosítási javaslatot nyújt be a parlamentnek a vasárnapi kvótanépszavazás után, mert "az emberek akaratát rögzíteni kell az alaptörvényben". (mti)

21:30 – Budapest

A Jobbik elnöke Orbán Viktor személyes kudarcaként értékelte, hogy várhatóan érvénytelen lesz a vasárnapi kvótareferendum. Vona Gábor esti budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: ezt a játékot gólra játsszák, és hiába volt mezőnyfölényben a miniszterelnök és a Fidesz, Orbán Viktor egy hatalmas öngólt rúgott. Azt kérte: ne próbálják ezt megmagyarázni, hanem ismerjék el, hogy ez az ő kudarcuk. Egyúttal ismét lemondásra szólította fel a kormányfőt. Az ellenzéki politikus szerint az emberek többsége a népszavazáson nem Brüsszelnek, hanem a miniszterelnöknek üzent. Vona Gábor a legfontosabb teendőnek az alaptörvény mielőbbi módosítását nevezte annak érdekében, hogy Magyarországot meg lehessen védeni a kvótákkal szemben. (mti)

20:30 – Veszprém

Ovádi Péter, a Fidesz választókerületi elnöke portálunknak nyilatkozva úgy látja, „sorsdöntő népszavazáson vagyunk túl”, melynek eredménye és tanulsága mellett nem mehet el sem Magyarország, sem Európa. Szerinte a szavazók elsöprő többsége Magyarország szuverenitása és békéje mellett tette le a voksát.

„Térségünk megmutatta, hogy képes felvállalni a felelős döntéseket, hiszen a részvételi arány az országos átlag fölött alakult. Hálás vagyok minden leadott szavazatért, úgy gondolom továbbra is együtt kell dolgoznunk a térség védelmében!”- mondta. Hozzátette, hogy az érvénytelen szavazatok száma elenyésző, ezért azt javasolják Kész Zoltánnak, hogy gondolja át a politikai prioritásait, hiszen elvesztette a választói bizalmát. (vehir)

20:25 – Budapest

Sorra tartják sajtótájékoztatóikat az ellenzéki pártok.

Az MSZP elnöke szerint alkotmányellenes lenne, ha a kormány az érvénytelen és eredménytelen kvótanépszavazás eredményére hivatkozva akarna bármit tenni. Molnár Gyula vasárnap Budapesten a népszavazás eredményét értékelve közölte, ha mégis a referendumra hivatkozva tesz lépéseket a Fidesz, akkor Orbán Viktor hatalma illegitimmé válik. Az ellenzéki pártelnök szerint hétfőn újrakezdődik a normális élet; és a következő időszakban a 2018-as választásra kívánnak felkészülni. Azt javasolta, az emberek mondjanak nemet arra, hogy 2018-ban a Fidesz folytathassa. Kezdeményezte azt is, hogy jövő tavasszal közösen állítson köztársaságielnök-jelöltet az ellenzéki oldal.

Az LMP valós problémának tartja a migráció kérdését, ám a párt szerint, ha eredménytelen a kvótareferendum, az a kormány pozícióját gyöngíti a kérdésben tartandó külföldi tárgyalásokon. "A kormány a saját maga által kialakított helyzetből rosszul jött ki, de az ország is" - értékelte Szél Bernadett társelnök az emberek részvételi hajlandóságát vasárnap esti sajtótájékoztatóján, hozzátéve: azzal, hogy Orbán Viktor miniszterelnök az indulatok irányába terelte a népszavazási kampányt, az ország ügyének is ártott.

A Jobbik szerint Orbán Viktor miniszterelnök felelőtlenül belevitte Magyarországot egy hazárdjátékba, amit úgy tűnik, hogy elveszített. Mirkóczki Ádám szóvivő vasárnap esti, urnazárást követő sajtótájékoztatóján a részvételi adatokat értékelve azt mondta: nagyon úgy fest, hogy a referendum nem volt több, mint egy közel 20 milliárd forintos közvélemény-kutatás, aminek az eredményét pénz nélkül is pontosan tudta mindenki. Szerinte a kormányfő egyet tehet: lemond posztjáról. Hozzátette, hogy a kormánypárti politikusoknak és a kampánystratégáknak is le kell vonniuk a következtetést. Az ellenzéki politikus kijelentette, "az arrogáns, pökhendi, olykor zsaroló kampányt" nem lehet következmények nélkül hagyni. (mti)

19:35 – Budapest

Elsöprő sikerről beszél a Fidesz-KDNP.

Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke a felső korlát nélküli kényszerbetelepítést elutasítók elsöprő győzelmeként értékelte a vasárnapi kvótanépszavazást az exit pollra és a részvételi adatokra hivatkozva. "A választópolgárok döntését (...) magunkra nézve kötelezőnek tekintjük" - mondta a politikus vasárnap este, a kvótanépszavazás lezárulta után a kormánypártok eredményvárójában, a Bálna Budapest épületében. Közölte: jogi értelemben a döntés az Országgyűlés kezében marad, de politikai értelemben a választók döntése "mindannyiunkat kötelez".

A kormány megkapta a politikai felhatalmazást, hogy Magyarországot megvédje Brüsszelben és minden helyszínen a kötelező betelepítési kvótától - mondta Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke. Úgy értékelte, hogy magas volt a részvétel és elsöprő volt a támogatása a nemeknek, azaz a kormány álláspontjának. Hozzátette: miközben a politikai felhatalmazással élni fognak, humanitárius és a keresztény alapon "a migránsok irányába karitász, a migrációval szemben pedig önvédelem lesz". Semjén Zsolt külön köszönetet mondott a voksoláson részt vevő határon túli magyaroknak, akik sorsközösséget vállaltak a magyar nemzettel és leadták szavazatukat. (mti)

19:15 – Veszprém

A Helyi Választási Iroda tájékoztatása szerint Veszprém város minden szavazókörében 19.00-kor probléma nélkül lezárták a szavazást. A szavazatok összeszámlálása megkezdődött. A népszavazás Veszprémben rendkívüli esemény nélkül lezajlott.

19:00 – URNAZÁRÁS

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) arra számít, hogy vasárnap este 20-22 óra között megérkezik a legtöbb szavazókörből az eredmény, akkor látszik majd, mennyi magyarországi választópolgár vett részt a vasárnapi országos népszavazáson - mondta Pálffy Ilona, az NVI elnöke. (mti)

18:48

Valószínűleg 40 százalék fölött, de 50 százalék alatt lesz a részvétel a vasárnapi népszavazáson - jelentette be Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság elnöke, a testület vasárnapi ülésén. Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke az ülésen elmondta: 15 óráig a választásra jogosultak 30,66 százaléka szavazott. Patyi András a tájékoztató után azt mondta, összevetve a 2008-as népszavazás adataival - amikor 15 órakor a megjelenési arány 35,71 százalék volt - valószínűleg 50 százalék alatt várható a megjelenési arány a szavazás lezárásakor. (mti)

18:06 – Részvétel 17:30-kor

A szavazásra jogosultak 39,88%-a járult az urnákhoz fél hatig. A korábbi népszavazásoknál ebben az időpontban így álltunk: 2008-ban 46,34%, 2004-ben 33,81%.

Veszprém már átlépte a negyvenet: a választópolgára 41,12% százaléka szavazott másfél órával a szavazókörök zárása előtt.

A legaktívabb szavazókör ebben a pillanatban a 14-es a Botev iskolában, itt 56.09% szavazott. (nvi)

16:53

Rossz napjuk van a szavazatszámlálóknak: reggel óta többen is rosszul lettek.

Kiskunmajsán a bizottság egy megbízott tagja betegen jelent meg. Napközben az állapota rosszabbodott, ezért orvoshoz kellett vinni. Békéscsabán a szavazatszámláló bizottság delegált tagja rosszul lett és hazament. Tápióságon a bizottság egyik tagja epilepsziás rohamot kapott. Páprádon egy szavazatszámláló annyira rosszul lett, hogy kórházba kellett vinni. Ercsiben ügyeletes orvost hívtak az egyik taghoz, akit aztán később haza is küldtek. (nvi)

15:50 – Részvétel 15 órakor

A választásra jogosult állampolgárok 30,66%-a jelent meg a szavazókörökben 15 óráig. 2008-ban eddigre 35,71%, 2004-ben 24,73% volt az arány.

Veszprémben továbbra is az országos átlag fölötti, 31,44% a részvétel.

A város legaktívabb szavazóköre a 14-es, ami a Botev iskolában működik, itt a 870 szavazóból 376 voksolt háromig, ami 43.22%. (nvi)

15:20 – szerkesztoseg@vehir.hu

Ha valami szokatlant, különöset lát a népszavazáshoz kapcsolódóan, írja meg nekünk a szerkesztoseg@vehir.hu címre!

Nem kell nagy dolgokra gondolni, csak olyan apróságokra, mint amiről például a SzegedMa számolt be, amikor "egy szavazó öltönyben és munkavédelmi sisakban egy fúróval kezében jelent meg, azzal a céllal, hogy “megfúrja” a népszavazást, miközben ezt videózzák. Terve kútba esett, ugyanis elküldték a helyszínről. Szavazatát még leadta."

15:10 – Veszprém

Mint korábban (11:55) jeleztük, 15 óráig lehetett mozgóurnát igényelni. Délután háromkor útjukra indultak a házhoz menő szavazóládák, Veszprémben nagyságrendileg kétszázan igényeltek mozgóurnákat - tudtuk meg a Választókerületi Választási Irodától. (vehir)

(illusztráció, mti)(illusztráció, mti)

14:55

Ne lepődjön meg, ha a megszokott kartondoboz helyett a képen a háttérben látható, előnytelen kinézetű műanyag tárolóedénybe kell dobnia a szavazatát!

A Nemzeti Választási Iroda elkezdte lecserélni a korábban használatos papírurnákat, amelyek könnyen megrongálódtak, beszakadtak, vasárnap már minden szavazókörben lesz egy nagy és egy kis műanyag urna. Az urnák szürkék, plombával záródnak, 42x42 centiméter az alapjuk, a kisebb 40 centiméter magas, a nagyobb 85 centiméteres. A nagyobb urnába legalább ezer, a népszavazáson használt borítékot lehet elhelyezni.

Az urnák színe azért szürke - és nem a külképviseleti voksolásnál megszokott átlátszó - mert a magyarországi voksolásnál nem kötelező a szavazólapot borítékba tenni, az átlátszó urnánál pedig - amennyiben a választópolgár nem használja a borítékot - sérülhetne a szavazás titkossága. Az NVI számításai szerint az urnáknak két ciklus alatt megtérül az áruk. A nagyobb urna nettó 17 500 forintba került, a kisebb 9 ezerbe. (mti)

14:10

Úgy tűnik, mindenki a népszavazásra kíváncsi: a Google kereső napi toplistájának adatai szerint a három legnépszerűbb keresési kifejezés ma:

13:45 – Részvétel 13 órakor

A népszavazás félidején túllépve a választópolgárok 23,56 %-a adta le szavazatát. A 2008-as népszavazáskor az egyórás adat 26,92%, 2004-ben 18,57% volt.

Veszprém továbbra is kicsivel az országos részvétel fölött jár: 13 óráig 24,12% jelent meg a szavazókörökben.

A legaktívabb szavazókör városunkban jelenleg a 18. számú, ami a Botev iskolában működik. Itt a névjegyzékben szereplő 683 választópolgárból 214 fő, 31.33 % adta már le voksát. (nvi)

13:02

Ezúttal is tilos a szavazólappal szelfizni.

A szavazólapok lefényképezése vagy a szavazókörből való kivitele jogsértő a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) által még a 2014-es országgyűlési választás előtt elfogadott, a választási szerveknek kiadott, nem kötelező érvényű iránymutatása szerint. A testület jogértelmezési álláspontját azzal indokolta, hogy a szavazólap okirat, amelynek rendeltetése a választópolgárok akaratának megjelenítése és a választás eredményének megállapítása.

Az NVB szerint ebből következik, hogy sérti a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás elvét, valamint a választás titkosságát és a választásban való önkéntes részvételt, ha a választópolgár a szavazólapot sajátjaként kezeli, a szavazóhelyiségből kiviszi vagy a borítékba helyezés előtt felvételt készít róla. Ez azt jelenti, hogy a választópolgár így szelfit sem készíthet magáról a szavazófülkében. Az NVB 2014-es iránymutatásában felhívta a figyelmet arra, hogy a szavazás titkosságához hozzátartozik a szavazólap tartalmának titkossága is. (mti)

12:30 – Gyöngyös

Az igen szavazat kiállás az európai értékek mellett és aktív fellépés az Orbán-rendszerrel szemben - mondta Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke vasárnap Gyöngyösön, miután voksolt a kvótareferendumon. Kifejtette: az emberiség, az emberség, a tolerancia és a szabadság kultúrájának képviselete azt is jelenti, hogy kinyújtjuk a kezünket azoknak, akik segítségre szorulnak. Az igen szavazattal Európára és ezekre az értékekre mondunk igent - mondta Fodor Gábor, hozzátéve: az igen ugyanakkor kormányellenes szavazat is.

Fodor Gábor úgy fogalmazott, ha kivesszük a szavazásra feltett kérdésből a kényszerbetelepítésre vonatkozó hazugságot, akkor marad a lényeg: azaz elismerjük-e, hogy az Európai Unió hozhat a tagállamokra nézve kötelező érvényű döntéseket. Erre egyértelmű igen a válasz, hiszen azért léptünk be ebbe a közösségbe, hogy közösen hozhassunk a tagállamokra nézve kötelező döntéseket - hangsúlyozta. (mti)

12:05 – Veszprém

Tizenegy órakor Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa is leadta a szavazatát a Bárczi Gusztáv Általános Iskolában. Navracsics szerint egy demokráciában minden népszavazás fontos, így a mai is, soha nem is mulasztott el egyet sem. A képviseleti demokráciákban mindig rendkívüli alkalmakkor nyílik meg a lehetőség, hogy a választópolgárok is elmondják a véleményüket, és ha már valaki a politikában él és iránta elkötelezett, akkor élnie is kell ezzel a lehetőséggel.

Az uniós biztos pozíciója révén abban a különleges helyzetben van, hogy nemcsak a magyarországi viszonyokra van rálátása, hanem a brüsszelire is. Mint mondta, ő mindig is azt tartotta szem előtt beszélgetései során, hogy válasszuk szét a népszavazást és a népszavazási kampányt. Utóbbi kapcsán sokszor kérdezték tőle, hogy valóban az uniós tagság-e a tét. Szerinte viszont, ha elolvassuk a szavazólapon feltüntetett kérdést, egyértelművé válik, hogy a népszavazás teljesen jogos, hiszen az egy ország belügye, hogy a belső döntéshozatali eljárásait hogyan szabályozza. (vehir)

11:55

Mozgóurnára lenne szüksége? Igényét 15 óráig jelentheti be online IDE KATTINTVA.

11:43 – Részvétel 11 órakor

5 órával a szavazókörök megnyitása után a választásra jogosultak 16,37 %-a járult az urnákhoz. A korábbi népszavazások esetében 2008-ban 18,69%, 2004-ben 12,13% volt a 11 órás részvételi adat.

Veszprémben a választópolgárok 16,48 %-a szavazott már, a mai nap során először előztük meg az országos arányt.

A város legaktívabb szavazóköre jelenleg a Botev iskolában található 14. sorszámú, ahol a névjegyzékben szereplő 870 főből 207, vagyis 23,79% szavazott már. (nvi)

11:31 – Veszprém

Negyed 11-kor Porga Gyula, Veszprém polgármestere is megjelent a Hriszto Botev iskolában elhelyezett urnáknál, hogy leadja voksát. A szavazás után kifejtette, ez nem egy országos népszavazás, hanem 3200 népszavazás, a veszprémieknek pedig maguknak kell elmondaniuk, mit gondolnak a feltett kérdésről. Mint mondta, maga is sokat kampányolt, hiszen bármiféle szavazásról is van szó, az a demokrácia ünnepe. Aki mégis otthon marad, azzal a döntés jogát más kezébe adja át, ezt azonban nem szabad hagyni.

Nagyon fontos, hogy a magyarok határozott véleményt fogalmazzanak meg ebben a kérdésben. Meglátása szerint vagyunk olyan bölcsek és tapasztaltak, hogy el tudjuk dönteni, hogy ki az, akit befogadunk Magyarországra, és hogy azt milyen feltételekkel tesszük meg. Azt viszont nehezen fogadjuk el, ha távoli országban élő személyek akarnak dönteni helyettünk. Éppen ezért bízik benne, hogy a magyarok határozott véleményt fogalmaznak meg ebben a kérdésben, és 50% fölött lesz a szavazók aránya: így Orbán Viktor miniszterelnök nagyon határozottan, egy komoly támogatással a háta mögött tudja képviselni a magyarok álláspontját és érdekeit Brüsszelben. (vehir)

11:30 – Budapest

Vona Gábor a népszavazás érvényességét nevezte az egyetlen tétnek, miután vasárnap leadta voksát Budapesten.

Vona Gábor - aki feleségével és kisfiával érkezett - újságíróknak azt mondta: ha nem lesz érvényes a referendum, akkor több mint 10 milliárd forintot egy közvélemény-kutatásra költött el Magyarország. Az ellenzéki párt vezetője megismételte: ebben az esetben Orbán Viktor miniszterelnöknek le kell mondania. Az érvénytelenség másik következményeként jelölte meg, hogy az ország Brüsszel kezébe ad egy aduászt azzal, hogy nem utasította el a kvótákat. Ezért vett részt és szavazott nemmel - indokolta. Az érvényességet firtató kérdésre azt mondta: szerinte az a határon lesz. Kitért arra is, hogy egy évvel ezelőtt, amikor pártja javasolta a népszavazást, nem lett volna kérdés az érvényesség, most azonban más a helyzet, ezért továbbra is azon az állásponton van, hogy szerencsésebb lett volna egy alaptörvény-módosítás. (mti)

11:10 – Budapest

Sorra adják le szavazataikat a parlamenti pártok elnökei. (mti)

Orbán Viktor (Fidesz)Orbán Viktor (Fidesz)

Vona Gábor (Jobbik)Vona Gábor (Jobbik)

Semjén Zsolt (KDNP)Semjén Zsolt (KDNP)

10:30

Több mint 80 ezren nem a lakóhelyükön, hanem egy másik magyarországi településen voksolnak vasárnap az országos népszavazáson - mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke.

Azok, akik vasárnap nem a lakóhelyükön tartózkodnak, pénteken 16 óráig jelentkezhettek át ugyanazon település másik szavazókörébe, vagy egy másik magyarországi település névjegyzékébe. A kérelmeket személyesen, levélben vagy online lehetett benyújtani. Az NVI elnöke elmondta: 80005-en jelentkeztek át. Két évvel ezelőtt az országgyűlési választáson 120 ezren nem a lakóhelyük szerinti szavazókörben szavaztak, a 2014. májusi európai parlamenti választáson pedig 69 ezren.

Pálffy Ilona emlékeztetett rá: a törvény szerint a szavazóköröket úgy kell kialakítani, hogy 800-1200 választópolgár szavazzon benne. Az NVI elnöke elmondta: ahol sokan szavaznának, ott a szavazatszámláló bizottság akár öt-hat részre is bonthatja a névjegyzéket, hogy gyorsítsák a szavazást. A kritikus szavazókörökben a szavazatszámláló bizottság létszámát is megnövelték. Ha a szavazókörök a sok szavazó miatt nem tudnak bezárni este 7 órakor, akkor a törvény szerint a még sorban állók szavazhatnak, de abban az esetben addig nem hozzák nyilvánosságra az eredményeket, amíg valamennyi szavazókör be nem zárt. (mti)

9:42 – Budapest

A XV. kerületben az egyik szavazóhelyiség melletti közterületen gyanús csomagot találtak. A tűzszerészek 8:20-kor az átvizsgálás időtartamára a szavazóhelyiséget bezáratták. A szavazókört 8:40-kor újra megnyitották. (nvi)

9:30 – Részvétel 9 órakor

A szavazásra jogosultak 7,25 %-a adta le voksát az első három órában. Összehasonlításképp: a korábbi népszavazásokon 2008-ban 7,66%, 2004-ben 4,12% volt az arány ebben az időpontban.

Veszprémben a részvételi arány 6,55%.

Városunk legaktívabb szavazóköre a Bárczi iskolában található 31. számú, itt a szavazásra jogosult 1076 polgárból eddig 110 fő, vagyis 10,22% jelent meg. (nvi)

9:25 – Budapest

Orbán Viktor lemond, ha győznek az igenek.

Orbán Viktor miniszterelnök azt tartja a vasárnapi kvótanépszavazás legfontosabb kérdésének, hogy több lesz-e a nem szavazat, mint az igen. A kormányfő azt közölte, ha így lesz, vagyis a nemek győznek, akkor annak - érvénytelenség esetén is - lesz közjogi következménye. A miniszterelnök azután nyilatkozott újságíróknak, hogy leadta szavazatát Budapesten, a XII. kerületi Zugligeti Általános Iskolában.

Orbán Viktor arra számít, hogy több nem szavazat lesz, mint igen, és ez elegendő felhatalmazást adhat a mindenkori parlamentnek és kormánynak. "Mindig jobb az érvényes, mint az érvénytelen (népszavazás), de a közjogi következmények beállnak mindenképpen, hiszen azt vállaltuk, hogy a kérdésben foglalt jogi szabályozást, miszerint csak a magyar parlament dönthet arról, hogy kikkel akarnak a magyarok együtt élni, ezt a jogrendszer részévé fogjuk tenni. Ezt akkor is megtesszük, ha érvényes, és akkor is, ha nem. Egy feltétele van ennek, hogy több legyen a nem, mint az igen" - fejtette ki.

A miniszterelnök igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy az igenek győzelme esetén lemond-e. (mti)

9:15 – Veszprém

Sötét fellegek gyülekeznek Magyarország egén. De tényleg, ha szeretné szárazon megúszni ezt a népszavazást, mielőbb induljon el, mert délutánra elér minket a közeledő hidegfront. A VMeteo.hu előrejelzése szerint "már délutántól erősen megnövekszik a felhőzet, záporeső is kialakulhat. A front előtt még 20°C környékére melegszik a levegő, este 15°C várható."

8:55 – Veszprém

Nyolc óra után pár perccel leadta szavazatát Ovádi Péter, a Fidesz választókerületi elnöke a Kossuth iskolában, aki családja körében, kisfiával együtt vonult a szavazóurnához. Az önkormányzati képviselő újságírói kérdésékre válaszolva elmondta, a magyar kormány a referendummal a magyar emberek kezébe adta a jövője sorsát, a szavazás legfontosabb tétje pedig, hogy mi dönthessük el, kikkel szeretnénk együtt élni, és ne Brüsszel. Véleménye szerint ez nem egy pártpolitikai, hanem egy nemzeti ügy, hiszen nemcsak négy évre választunk, hanem a következő évtizedeket is meghatározza ez a népszavazás: gyermekeink jövőjéről van most szó. Hozzátette, reméli, s egyben kéri is, hogy éppen ezért minden veszprémi menjen el szavazni, hiszen aki otthon marad, ahelyett máris mások döntenek. (vehir)

8:45 – Velence

Velencén a 4. számú szavazókörben a szavazatszámláló bizottság egyik megbízott tagja olyan öltözéket viselt, amely a választópolgárok akaratának befolyásolására alkalmas volt. A szavazatszámláló bizottság egyhangú döntéssel felkérte az érintettet, hogy az öltözékét cserélje le. Ezen bizottsági döntésnek a delegált tag eleget tett. (nvi)

8:40 – Szekszárd

Ennyit a nyugalomról! Szekszárdon váratlan esemény zavarta meg a 29. szavazókör munkáját. A Nemzeti Választási Iroda honlapján közzétett információ szerint "a szavazókörben darázsrajzás történt." A szavazókör áttelepült egy másik terembe, néhány percre (az áttelepülés idejére) szünetelt a szavazás. (nvi)

8:18

Érvényesen szavazni az "igen" vagy a "nem" feletti körbe tollal írt két, egymást metsző vonallal (+ vagy x jellel) lehet. Nem tekinthető érvényes szavazatnak az egyik válasz "bekarikázása", "besatírozása", "kipipálása", és az sem, ha nem a válasz alatti karikában metszik egymást a vonalak. A szavazat érvényességét - ha az egyéb feltételeknek megfelel - nem érinti, ha a szavazólapra bármilyen megjegyzést írtak. A ceruzával leadott szavazat azonban érvénytelen. (mti)

7:58 – Hevesvezekény

Nyugodtan zajlik a népszavazás, a legnagyobb izgalmat eddig egy néhány perces áramszünet okozta a Heves megyei Hevesvezekényben. A szavazást nem függesztették fel, 2 választópolgár tartózkodott a szavazóhelyiségben, ők addig várakoztak, amíg az áramellátást helyreállították. (nvi)

7:45 – Részvétel 7 órakor

A népszavazás első órájában a választásra jogosultak 1,16 százaléka járult az urnákhoz. (Összehasonlításként: a 2008-as népszavazáson reggel hétig 1,13%, 2004-ben 0,58% adta le voksát.)

Veszprémben a választásra jogosultak 1,09 %-a szavazott az első órában.

A legaktívabb szavazókör városunkban a Cholnoky iskolában található hetes számú, itt 2,22% a részvétel, eddig húszan szavaztak. (nvi)

7:35

Mire figyeljen, ha szavazni megy?

Szavazni kizárólag a személyazonosság, valamint a lakcím vagy a személyi azonosító (személyi szám) igazolása után lehet. A választópolgár bármilyen típusú személyi igazolvánnyal igazolhatja személyazonosságát: a kártyaformátumúval és a régi típusú, könyvecske formájú személyi igazolvánnyal egyaránt (utóbbi lehet a régi, kemény borítójú, a népköztársasági címerrel vagy a puha borítójú, a köztársasági címerrel). A bizottság elfogadja a kártya formátumú ideiglenes személyi igazolványt, a kártya formátumú gépjármű-vezetői engedélyt és az 1998 végétől kiadott lézergravírozott útleveleket is. Az egyes okmányok igénylése során, a kérelem benyújtásakor kapott átvételi elismervény (A4-es nyomtatott lap) azonban nem alkalmas a személyazonosság igazolására. Ha a személyazonosító igazolvány nem tartalmazza a lakcímet, akkor a lakcím igazolására is szükség van a szavazáshoz vagy lakcímkártyával, vagy a lakcímbejelentésről szóló átvételi elismervénnyel. A személyi azonosító, vagyis a személyi szám a lakcímkártya hátoldalán van, valamint tartalmazza a hatósági bizonyítvány, illetve igazolás a személyi azonosító jelről.

A népszavazáson kizárólag személyesen és - a korábban átjelentkezésüket kérők kivételével - csak a választópolgár lakóhelye szerint kijelölt szavazókörben lehet szavazni. A szavazóhelyiségben csak az a választópolgár szavazhat, aki a névjegyzékben szerepel, a szavazatszámláló bizottság vasárnap már senkit nem vehet fel a névjegyzékbe.

Ha a szavazásnak nincs akadálya, akkor a bizottság egyik tagja a népszavazási szavazólapot a hivatalos bélyegzővel lepecsételi a szavazólap bal felső sarkában, és a hozzá tartozó borítékkal együtt átadja a választópolgárnak. Nem tekinthető érvényesnek az a szavazólap, amelyet a szavazatszámláló bizottság nem pecsétel le a választópolgár jelenlétében. Fontos szabály, hogy az urna felbontása után, a szavazatok ellenőrzésekor a szavazatszámláló bizottság nem veszi figyelembe azokat a szavazólapokat, amelyeken nem szerepel pecsét. Ezek nem jelennek meg a jegyzőkönyvben érvénytelen szavazatokként, egyszerűen úgy tekintenek rájuk mint amelyeket nem dobtak be az urnába, hanem "hazavittek" a választók. Ha a szavazólapon szerepel pecsét, de nem a szavazólap bal felső sarkában, a szavazólap érvényesnek számít. (mti)

7:10

Valamennyi szavazókör rendben megnyílt az országos népszavazáson, rendkívüli eseményről nem érkezett jelentés - közölte a Nemzeti Választási Iroda szervezési főosztályának vezetője.

Mucsi Tamás elmondta: mind a 10 331 szavazókör szavazatszámláló bizottsága megkezdte munkáját, biztosítottak a szavazás feltételei, az első választópolgárok mindenhol leadhatták voksukat. Néhány helyen póttagot kellett bevonni, mert a szavazatszámláló bizottság tagja vasárnapra megbetegedett, de erről soron kívül intézkedtek. (mti)

6:45 – Veszprém

Veszprémben rendben megkezdődött a népszavazás – tájékoztatott a Polgármesteri Hivatal. Azt írják:

Ezúton tájékoztatom Önöket, hogy a Helyi Választási Iroda közlése alapján Veszprém város összes szavazókörében a népszavazás 06.00 órakor probléma nélkül megkezdődött. Rendkívüli eseményről nem kaptunk bejelentést.

4:30

A vasárnapi népszavazáson 4 136 313 választópolgárnak kell érvényesen szavaznia ahhoz, hogy a népszavazás érvényes legyen - jelentette be Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke.

Az országos népszavazás akkor érvényes, ha az összes választópolgár több mint fele érvényesen szavazott, és akkor eredményes, ha az érvényesen szavazó választópolgárok több mint fele a megfogalmazott kérdésre azonos választ adott, azaz nincs szavazategyenlőség. A névjegyzék péntek 16 órakor lezárult, a névjegyzékben 8 272 625-en szerepelnek. (mti)

Bertalan Melinda
Ge. Á.
Schöngrundtner Tamás
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.