Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Az ősz új mottója: móka és kaland

2016. szeptember 29. 21:12 // Forrás: Képek: bakony-balaton.hu
Kegyes volt hozzánk eddig az ősz, és a vénasszonyok mintájára bátran ücsöröghettünk, sétálhattunk a napsugarak alatt ejtőzve. Sigmond Eszter, a Bakony és Balaton Térségi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője kalauzolt bennünket a megye turisztikai kínálata között, ha ennél nagyobb kalandokra is vágynánk.

Bár a fesztiválok és a szüreti mulatságok ideje már lejárt, akad bőven szórakoztató program az ősszel is.

Szeptember 30. és október 2. között rendezik meg az évek során egyre nívósabbá vált Tapolcai Pisztráng és Borfesztivált, a hobbihorgászok és borászok kedvenc eseményét. Az idelátogatók garantáltan friss halakat falatozhatnak, hiszen a fesztivál helyszínétől, a Malom-tótól alig 400 méterre található egy modern, a hargitai szakmai tapasztalatokra épült pisztrángtelep. A hal mellé bor is dukál, de lesz pisztrángszentelés és pisztráng sütő verseny is, valamint számos zenés és gyerekeknek szóló program.

Október 8-a minden bizonnyal tök jó nap lesz. A sportosabbak délelőtt „őszköszöntő” túrán tesztelhetik az erőnlétüket Zircen: 5, 10 vagy 15 km-es túrán fedezhetik fel a Magas-Bakony őszi tájait. Levezetésként Bakonybélben a Tökös Délután során bátran lehetünk csintalanok és újra gyerekek: a klasszikus töklámpás készítés mellett például ügyességi játékok és fáklyás-töklámpás felvonulás is lesz. Hasonló tematikával, vidám családi nappal készülnek Balatonkenesén is a Tök jó napon.

Novemberben a Szent Márton napi programokkal melegíthetünk be Veszprémen kívül Várpalotán, Balatonkenesén és Tapolcán is.

Érdemes ellátogatni ilyenkor Gyenesdiásra a Természet Házába, amely ősszel is igen megkapó arcát mutatja. Az interaktív látogatóközpont ideális választás az iskolásoknak is, hiszen az állatpark meglátogatása mellett számos tematikus, egyszerre oktató-nevelő és izgalmas programon is részt vehetnek az ide érkezők. Október 4-7. között kifejezetten osztályok részére szervezik meg az Erdők hetét, de egészen december 15-ig lehet válogatni az érdekességek közül: többek között kézműves programok és a látogatóhelyről induló és a kilátóig vezető túra is szerepel a repertoáron.

Az elmúlt évek egyik legnagyobb érdeklődésre szert tevő rendezvénye volt a Bakony Expo a Veszprém Arénában, és ez várhatóan a harmadik alkalommal sem lesz másként. Éppen ezért a szervezők – részben az őszi szünetre való tekintettel is – egy nappal megtoldották az eseményt, és már november 4-én, pénteken várják az érdeklődőket, egészen vasárnapig. Így mindenki kényelmesen fedezheti fel az ínyenségeket és a kiegészítő programokat. Idén a káposzta játssza a főszerepet, e köré épülnek a programok is, de lesz ismét játszóház, állatsimogató, kulturális-hagyományőrző programok és a VERGA Zrt. oktató-nevelő foglalkoztatója is jelen lesz. Éhségünket – idén először – a Bakonyi Gasztroudvar különleges ízeivel csillapíthatjuk.

A nagy kalandoroknak sem kell csalódniuk, az ősz számukra is tartogat izgalmakat. Szép idő esetében jól esik vitorlázni még egyet a Balatonon, vagy lekerekezni Balatonkenesére, akár a Balatonfői Yacht Clubhoz, netán az aszófői teázóhoz. Ezeken a helyeken egyébként kerékpárkölcsönző pont is működik.

Érdemes egy pillantást vetni az őszi panorámára a somlói, vagy éppen a sümegi, a nagyvázsonyi Kinizsi-várból. Ha nem szeretjük a zsúfoltságot és a tömeget, ez az időszak ideális arra, hogy végigcsónakázzunk a tapolcai Tavas-barlangban és felfedezzük a rendkívül unikális barlangrendszert. A zirci apátság, a műemlék jellegű könyvtár, a bakonybéli Szent Mauríciusz monostor, a Borostyán-kút és a kálvária mindig páratlan látványt nyújt.

Az aktív sportok kedvelői sem maradnak hoppon az ősszel. November 6-ig péntek, szombat és vasárnapi napokon még nyitva tart a kislődi Sobri Jóska Kalandpark, az őszi szünet idején pedig egész héten várja a vendégeket. Emellett igény esetén, csoportoknak bármikor rendelkezésre állnak, de ha kitart a jó idő, november 6 után is kinyitnak a hétvégére.

Ha azonban mégis borongósra fordulna az idő, irány a klasszikus kulturális központok, színházak, hangversenytermek, koncertek és kiállítóterek. Ne süppedjünk bele ekkor se az őszi melankóliába, amíg pedig tehetjük, mozduljunk ki!

Bertalan Melinda
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.