Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Színezzük ki a szürke hétköznapokat kultúrával!

2016. szeptember 28. 19:18
Nem feltétlenül kell az ősznek a monoton hétköznapokról és a bezárkózásról szólnia, ahogy azt a Veszprém Varázs - Varázs Veszprém új programsorozata is hirdeti. Molnár Sándorral, az Utas és holdvilág Antikvárium vezetőjével az idei kulturális kínálatról beszélgettünk.

Az elmúlt évek során már megszokhattuk, hogy az Utas és holdvilág Antikvárium nem csak egy hagyományos antikváriumként működik. A nagy központok kistestvéreként, amolyan underground szalonként közvetíti a kultúrát, és a spontán megnyilvánulások mellett tudatosan ad helyet művészi témájú esteknek. Történelmi naptárában eddig mintegy 150 rendezvény szerepel: az irodalmi esteken olyan írólegendák fordultak itt meg, mint a nemrégiben elhunyt Eszterházy Péter vagy éppen Spiró György, de az örök ikon Cseh Tamás is ellátogatott ide annak idején.

A különleges atmoszférájú hely a három éve indult VeszprémVarázs – Varázs Veszprém programsorozatnak is egyik kitüntetett helyszíne. Tavaly már zajlott itt egy négy hónapos rendezvénysorozat, amit az idén is folytatnak.

„Ad hoc jelleggel, de teljes mértékben a kultúrára koncentrálva, Veszprém meghatározó személyiségeit meghívva állítottuk össze a programot Poller Imrével, a Veszprém Varázs rendezvények szellemi atyjával, az ITTMOST Egyesület elnökével. A cél az, hogy az Utcazene Fesztivál és a VeszprémFest mellett, azok lecsengése után, az őszi szürke hétköznapokban is jusson kultúra és minőségi szórakozás az embereknek, még ha csak kisebb horderejű rendezvények révén is” – mondta el Molnár Sándor.

Az antikvárium rendszeresen ad helyet rendezvényeknekAz antikvárium rendszeresen ad helyet rendezvényeknek

Szeptember 29-én 18 órakor Hegyeshalmi László nyitja meg Hatala Péter képzőművész kiállítását és ezzel egyben a rendezvényt az antikváriumban, majd ő beszélget a művésszel. Kálóczi Kálmán a Balaton-felvidék világörökséggé nyilvánításának tervéről mesél, majd október végén érkezik haza a Pannon Várszínház egykori színésznője, Egyed Brigitta, aki diák-Oscarra jelölt kisfilmszerepek után most egy német cirkusszal járja a világot. Dr. Ságodi László, a Cholnoky kórház kiváló orvosa tavaly már bepillantást engedett énjének egy másik felébe is: a Pécsi Egyetemen elsajátított hagyományos kínai gyógyászattal kapcsolatos tudásáról beszélt – nagy sikerű estjének most következik a folytatása.

Szót kap a két veszprémi teátrum igazgatója, Oberfrank Pál, a Petőfi Színház és Vándorfi László, a Pannon Várszínház direktora is, míg Porga Gyula polgármestert Ovádi Péter, a Fidesz-KDNP veszprémi képviselőcsoportjának frakcióvezetője faggatja az Európa Kulturális Fővárosa pályázat kapcsán. A télre pedig Kardos Klára pszichológus interaktív estjével hangolódhatnak az érdeklődök, de természetesen a többi beszélgetés alkalmával is bátran lehet kérdezni.

Az antikvárium szellemiségéhez híven rendhagyó jellegű, a kultúra széles spektrumán mozgó eseményekkel vár mindenkit, hogy egy kicsit másabb oldaláról is bemutassa a veszprémi kulturális életet és a jelenlévőket.

Az egyes programok pontos időpontja még szervezés alatt áll. Ezzel kapcsolatos további információkat az Utas és holdvilág Antikvárium Facebook oldalán és a Varázs Veszprém oldalán találni.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. tegnap 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  tegnap 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  tegnap 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.