Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C

Aláírták a Veszprémi Járási Foglalkoztatási Paktumot

2016. szeptember 28. 12:13
Veszprém Megyei Jogú Város 963 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el a célra. A részleteket szerdán ismertették az Iparkamara konferenciatermében.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében meghirdetett projekt az elkövetkezendő négy év során valósul meg az Európai Unió támogatásával, illetve az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával.

Benedek Anna, Ferenczy Gábor, Porga Gyula, Takács Szabolcs és Markovszky GyörgyBenedek Anna, Ferenczy Gábor, Porga Gyula, Takács Szabolcs és Markovszky György

A pályázók, konzorciumvezető Veszprém MJV Önkormányzata, a Veszprém Megyei Kormányhivatal, a Pro Veszprém Városfejlesztési és Bekeftetés-ösztönző Nonprofit Kft., valamint a Nagycsaládosok Balatonalmádi Egyesülete, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara partnerségével, illetve a prgoramhoz való csatlakozási szándékukat kifejező cégekkel, képző intézményekkel, civil szervezetekkel Együttműködési Megállapodás keretében szeptember 28-án megalakították a Veszprémi Járási Foglalkoztatási Paktumot.

Porga Gyula polgármester egy hosszú folyamat fontos állomásának nevezte a megállapodás aláírását. A széleskörű együttműködés nyitott minden – a járás területén tevékenykedő - vállalkozás, civil szervezetek, képző intézmény és települési önkormányzat számára. A közös munkának kölcsönös bizalmon kell alapulnia, hangsúlyozta a polgármester, aki a vállalkozások mellett a civil szféra megjelenését is fontosnak tartja.

Porga Gyula szerint a megállapodás arra is lehetőséget ad, hogy a munkavállalók és a munkahely közötti kommunikáció a legrövidebb és leggyorsabb úton valósulhasson meg. Kiemelte: a megállapodás létrejöttében a Kormányhivatal is markáns szerephez jutott.

Ezt Takács Szabolcs kormánymegbízott is megerősítette. „Az első sajtótájékoztatón lefektettük az alapköveket, meghatároztuk a céljainkat. Azóta túl vagyunk több nagyobb állomáson, de a munka java valójában most kezdődik.” Hozzátette: örömmel látja, hogy a veszprémi vállalkozások fejlődnek, ennek következtében munkaerőt igényelnek.

A paktum célja, hogy támogassa és foglalkoztassa a hátrányos helyzetű, tartósan munkanélküli, vagy csökkent munkaképességű álláskeresőket, elősegítse a vállalkozások igényeire alapozott képzésüket illetve mentorálásukat, így segítve a munkaerőhiány enyhítésére irányuló törekvéseket.

Dr. Markovszky György, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint a városvezetés és a kormány is felismerte az újonnan megjelenő igényeket, és igyekszik aktuális választ adni a kérdésekre, többek között ezzel a paktummal. Markovszky szerint a projekt elősegíti, hogy azok is visszakerüljenek a munkaerőpiacra, akik mára kiestek a nyilvántartásból. „Veszprémben jelenleg 2000 embert tudnánk azonnal elhelyezni” – mondta az elnök, aki azt is fontosnak tartja, hogy aki újra bekerül a vérkeringésbe, az biztonságban is érezhesse magát a munkahelyén.

A Nagycsaládosok Balatonalmádi Egyesülete több, mint 2 éve nyújt foglalkoztatási szolgáltatásokat. Balatonalmádi és Veszprém területén is több száz tanácsadáson vannak túl. A szervezet kézzelfogható eredményeket tud felmutatni, a problémákat pedig a valós munkaerőpiaci igények oldalról közelíti meg. Erről dr. Benedek Anna, az egyesület elnöke beszélt.

Porga Gyula polgármester hozzáfűzte: az önkormányzat és az egyesület között már régóta sikeresen az együttműködés, tehát az önkormányzat a jövőben is számít a szervezet partnerségére.

Ferenczy Gábor, a Pro Veszprém Kft. ügyvezetője elmondta, a keret több mint hetven százalékát a célcsoport támogatására fordítják. Ez magában foglalja többek között a képzési költségek fedezését, utazási támogatás biztosítását és gyakornoki program elindítását.

A dokumentumot Porga Gyula, Takács Sazbolcs, Markovszky György, Benedek Anna és Ferenczy Gábor írta alá. A tervek szerint a projektbe mintegy 659 főt vonnak be a Veszprémi járás területéről, ebből 288 fő áll munkába a projekt eredményeképpen, valamint 150 fő képzése valósul meg. A sikert képzési, átmeneti bér- és járuléktámogatási lehetőségek is segítik.

Szabó Virág
Domján Attila
további cikkek
Porga Gyula pár óra alatt összegyűjtötte az ajánlásokat Porga Gyula pár óra alatt összegyűjtötte az ajánlásokat Nem sokkal szombat déli tizenkettő óra után Porga Gyula polgármester a Facebookon bejelentette, hogy össze is gyűjtötte a választási induláshoz szükséges aláírást. ma 13:12 Ma kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés választás 2024 Ma kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés Ma indul a választási kampány Magyarországon, és mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz. ma 8:46 Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. tegnap 11:49 1% az esély a világháborúra 1% az esély a világháborúra Dr. Resperger István biztonságpolitikai szakértő Háború és béke címmel tartott előadást a Pannon Egyetemen kedden, ahol Tolsztoj művének elemzése helyett sokkal inkább a világ konfliktusos régiói kerültek terítékre. Ukrajnára, az arab térségre és Tajvanra egyaránt kitért az országosan is elismert szakember, miközben a globális atomháború valós fenyegetésének esélyét is számba vette. tegnap 22:43

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.