Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Mire a nagy sietség?

2016. szeptember 25. 15:59
Éljen a monotonitás! Nem, nem elírás.

Nemrég egy önismereti foglalkozáson vettem részt. A bemutatkozás során jelzőket kellett írnunk saját magunkról. Voltak szavak, amelyeket szinte mindenki elmondott magáról: kedves, megbízható, segítőkész… Bevallom, kicsit már el is untam magam, amikor hirtelen elhangzott két olyan szó, amire felkaptam a fejem.

Kép: noop.nlKép: noop.nl

Valaki a „monoton” és a „lassú” jelzőkkel mutatta be magát. Ötletem sem volt, mit ért ezalatt a lány, így hát kérdeztem. Milyen jól tettem!

„Megvannak a kedvenc filmjeim, együtteseim, könyveim, amelyekre soha nem unok rá. Szeretek mindenre időt szánni, nem tudok olyan könnyen továbblépni, mint mások. Lassú pedig azért vagyok, mert gyakran akkor jut eszembe a megoldás egy problémára, amikor már kifutottam az időből.” – magyarázta.

Gondolkodóba estem. Főleg azért, mert személyesen megszólítva éreztem magam. Ugyanis épp azokat a heteket éltem át, amikor annyi volt a teendőm, hogy mindenhol ott akartam lenni, ebből pedig az lett, hogy sehol sem voltam ott. Legalábbis fejben.

Felgyorsult a világ, ingerek jönnek mennek, az információ olyan mértékben zúdúl ránk, hogy mire felfogjuk mi történt itt, a világ már az ott-ra figyel.

Stock photoStock photo

Mára szinte minden helyettesíthetővé vált. Annyi mindent kell észben tartanunk és annyi a kötelességünk, tennivalónk, hogy semmiben nem tudunk igazán elmélyülni. Reggel a munkába menet már azon gondolkozunk, mikor kell elhozni a gyerekeket a suliból. Este az ágyban már a holnapi prezentációt pörgetjük a fejünkben.

Egyre kevésbé vagyunk jelen a saját életünkben.

Lassan elfelejtjük, milyen az, amikor megállunk, körbenézünk és felismerjük mindazt, ami körülvesz minket. Szánjunk időt rá, hogy gyönyörködjünk a sárguló levelekben, hogy visszamosolyogjunk a buszsofőrre és ha öröm ér bennünket, ragadjuk meg. Helyezkedjünk bele, tegyük magunkévá a pillanatot és élvezzük, amíg tart. A munka megvár. A bevásárlás és a takarítás szintén.

Jonny Ruzzo: Bored at workJonny Ruzzo: Bored at work

Nincs semmi rossz abban, ha az ember ragaszkodik a saját szertarásaihoz és megvannak az örök kedvencei. Sőt, kell néha, hogy egész nap ágyban lustálkodjunk és kikapcsoljuk a telefonunkat. Csak a média ma már mást sugall: futószalagon, tömegszámra jelenik meg az újabb, a jobb. A munkaidő nem ér véget déután négykor, folytatódik otthon az emailek olvasgatásával és a "csak még egy telefonhívást elintézek" típusú mondatokkal.

Ha nem azonosulsz a legújabb trenddel, lemaradsz és ha egyszer elveszted a fonalat, máris úgy érzed, valami fontos dologról maradtál le. Pedig az igazán fontos dolgok a szemed előtt történnek. Csak lásd meg őket!

Szabó Virág
további cikkek
Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Valamikor réges-régen egy királynő ült az ablakánál, varrogatott és közben nézte, hogy hullik a hó. Megszúrta az ujját, és pár csepp vére az ablakpárkányon gyűlt hóra esett. Míg a vért nézte a havon, azt kívánta, hogy bárcsak olyan gyermeke születne, akinek bőre fehér, mint a hó, az ajkai pirosak, mint a vér, és a haja fekete, akár az ében.    2024. április 14. 22:06 A vegán életmód és a fogadtatása Eszter A vegán életmód és a fogadtatása Nem, ez nem egy táplálkozási tanácsadás lesz arról, miként érdemes jó és megfelelő tápanyagú termékeket a szervezetünkbe vinni, csupán azon tapasztalatokat osztom most meg, amelyekkel egy kezdő, félig vegán szembesülök az elmúlt időszakban, ami a környezet reakcióját illeti. 2024. április 7. 22:50 A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak Avagy hogyan hat a szezonális településszépítés az ott lakókra.   2024. március 31. 21:20 Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Gyorsan szögezzük le, hogy azoknak az információknak, amik a cikkben szerepelnek nagyrésze csak teoretikus, ahogy a logikai eszmefuttatás is, aminek a végén eljutunk addig, hogy az egyik legnagyobb magyarnak kikiáltott történelmi személyünk talán nem is volt akkora magyar. A belé vetett hit viszont megkérdőjelezhetetlen, amit óvni kell. De minden áron? 2024. március 17. 22:51

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.