Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

120 éve óvják legfőbb kincsünk

2016. szeptember 22. 18:41
120 esztendeje épült ki a veszprémi víziközmű szolgáltatás, amely egészséges és mindenki számára elérhető ivóvizet biztosít a városlakóknak. A jubileumot víziközmű múzeum megnyitásával és emléktábla-avatással ünnepelte a BAKONYKARSZT Zrt. csütörtökön.

Csak akkor értékelünk valamit igazán, amikor megérezzük a hiányát. Közhely, de mennyire igaz, ha egy olyan, az élethez elengedhetetlen közkincsről van szó, mint az ivóvíz.

A 120 évvel ezelőtti Veszprém lakóinak márpedig (még) nem adatott meg az a kényelmes megoldás, hogy egy fordítással tiszta és finom ízű vizet eresszenek a csapból szomjuk oltására. 1893-ban éppenséggel komoly vízhiány sújtotta a városiakat, a meglévő minősége pedig finoman szólva sem közelítette meg az egészséges szintet, amit egy nagy tűzvész tovább tetőzött.

Szerencsére az ügyet kezükbe vették a városban köztiszteletben álló dr. Óváry Ferenc, Bolgár Mihály és Tumler Henrik. Előbbi többször ragadott tollat aggodalmainak kifejezésére, kezdeményezve egy vízmű kiépítését, utóbbiak pedig elméleti és gyakorlati feltételeit is megteremtették annak, hogy a milleniumi emlékévhez kapcsolódva, 1896. október 1-jén megnyithasson Veszprém első, máig működő vízmű üzeme.

A vezetékes ivóvíz szolgáltatás megvalósításával egy 120 éves történet vette kezdetét, melyet a biztonságos, kiszámítható, folyamatos vízszolgáltatás, a fejlődésre és a legjobb minőségre törekvés jellemzett, idővel pedig a szennyvíz elvezetése és tisztítása is megoldódott.

Igen jelentős 120 éve ez Veszprémnek, ám fontos leszögeznünk, ma, a jubileum alkalmából nem egy épületet, a technikai rendszert ünnepeljük, hanem annak létrehozóit és működtetőit – mutatott rá Porga Gyula a jubileumi ünnepségen tartott köszöntő beszédében. – A BAKONYKARSZT Zrt. jelmondata szerint „A vízkincset nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön”, mi unokák pedig elmondhatjuk, hogy elődeink jól sáfárkodtak vele.

A polgármester hozzátette, reméli, majd a mi utódaink is hasonlóképpen ítélnek meg bennünket, ezt az elismerést megelőlegezve pedig Pro Meritis-díjat adott át a vízszolgáltatásért felelős BAKONYKARSZT Zrt. vezérigazgatójának, Kugler Gyulának.

Az 1962-es, ajkai születésű Kugler Gyula már fiatal kora óta a szakmára készült: a győri Vízügyi Szakközépiskola elvégzése után a BME Építőmérnöki Kar vízépítő mérnöki szakán okleveles építőmérnökként diplomázott, majd ugyanitt vízellátási­csatornázási szakmérnöki oklevelet is szerzett. Első szakmai tapasztalatait a Veszprém Megyei Víz­ és Csatornamű Vállalatnál szerezte meg, ahol az Ajkai Üzemmérnökség műszaki ügyintézőjeként kezdett dolgozni, majd 1994-től a pápai Üzemmérnökséget vezette, később a cég műszaki igazgatója lett. 2007 óta a BAKONYKARSZT Víz­ és Csatornamű Zrt. vezérigazgatója. Kezdetektől részt vesz a MaVíz munkájában, melynek 2008 óta elnökségi tagja, emellett vezeti a szövetség Szennyvízszakmai Testületét is. A Magyar Hidrológiai Társaság Veszprém Megyei területi szervezetének elnöke, valamint tagja az MTA Vízgazdálkodás­tudományi Bizottság Vízellátási és Csatornázási Bizottságának.

A vízmű jogutódjának számító BAKONYKARSZT Zrt. ma már Veszprém megye 122 településen összesen 210 ember ivóvíz ellátásáról gondoskodik, 88 településen pedig a szennyvíztisztítást is elvégzi.

Az egyik legfontosabb szolgáltatásért felelnek, hiszen ahogy Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokét felelős államtitkára levelében és dr. Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora beszédében emlékeztetett: a víz maga az élet. Ennek nyomait kutatjuk legelőször az idegen bolygókon is, és mindhárom halmazállapotban való jelenléte teszi lehetővé az emberi életet is. A víz erőforrás, ezt mégis hajlamosak vagyunk elfelejteni. Szerencsésnek érezhetjük magunkat, mert a megyénkben, Magyarországon kevésbé érezzük a hiányát, a klímaváltozás negatív hatásait, de jobb felkészülnünk, mert a jövő nem fogja pótolni azt, amit elmulasztunk.

A BAKONYKARSZT Zrt. éppen ezért jó példát mutatva szélesebb körű szakmai, szakmatörténeti ismeretterjesztést is vállal, s emléket állít a vízszolgáltatás szakmai elődeinek – mondta el Kugler Gyula.

Ennek megnyilvánulása a közadakozásból, közösségi munkával létrejött, a Kittenberger Kálmán utcai régi gépházban és a mellette fekvő, használaton kívüli trafóházban kialakított víziközmű múzeum, melyben egy víziközmű-szolgáltatással kapcsolatos kiállítás kapott helyet. A kiállításon muzeális jellegű tárgyak, relikviák, a szolgáltatás területén használt berendezések és technológiák láthatók.

A projekt részeként jelent meg egy jubileumi kiadvány is, valamint a korábbi Bolgár Mihály emléktáblát pótolandó egy új táblát helyeztek el és avattak fel csütörtökön a felújított gépház homlokzatán.

Utolsó 2 fotó: Gáspár Gábor

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. ma 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28 Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Javában zajlik az a munka, amely során frissítik a város közbiztonsági és bűnmegelőzési koncepcióját. Az erre létrehozott munkacsoport vezetője, Pálinkás Roland hétfőn számolt be a legújabb fejleményekről. 2024. április 16. 13:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.