Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

’Vagyunk olyan bölcsek, hogy eldöntsük, kiket látunk szívesen’

2016. szeptember 20. 13:45
Porga Gyulát, Veszprém polgármesterét kérdeztük arról, hogy mit gondol az illegális bevándorlásról, a kormány tevékenységéről, és az ellenzék álláspontjáról.

- Több mint egy éve folyamatosan téma nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában az illegális bevándorlás. Mit gondol erről a jelenségről?

- Veszprémi polgármesterként nyilvánvalóan európai belpolitikai ügyekkel nem kell foglalkozom napi szinten, és nem is vagyok kompetens, de az biztos, hogy az a probléma és válsághelyzet, ami lassan másfél-két éve nyomasztja nem csak Magyarországot, hanem az európai belpolitikát, egy elhibázott stratégiának a következménye.

Sok európai politikus szerint az a megoldás, hogy betelepítjük a migránsokat, holott ez további számos problémát szül. Véleményem szerint az egyetlen járható út, hogy ott kezeljük a migránsválságot, ahol a kiváltó probléma fennáll.

Van számos egyéb nehézség Európában, és Magyarországon is, aminek a kezelése elég komoly kihívás elé állítja a kormányokat, amiket valamilyen módon kezelni kell.

Hadd mondjak egy példát! Számos lakossági fórumot tartottam, ahol a nagyjából ezer veszprémi rendszeresen 8-10 hajléktalanra panaszkodik a Haszkovó lakótelepen. Sokszor ennek a kezelése is komoly feladat elé állít bennünket. Azt gondolom, hogy az a migránsokkal kapcsolatos problémák, amiket hallunk és tapasztalunk szerte Európából, az ilyen helyi problémáknak a többszörös megjelenése lenne a betelepítés következtében. A lakosokban ezért van nyilvánvalóan egy félelem.

- Ön szerint hogyan érintené Veszprémet, ha megvalósulna a betelepítési kvóta Magyarországon is?

- Veszprém számos szépsége és előnye mellett az egyik legnagyobb kincse a nyugalom és a biztonság, amit a város sugall. Ez egy óriási nagy érték. Polgármesterként elsődleges feladataim közé tartozik, hogy ezt a biztonságot, és nyugalmat továbbra is fenntartsuk. Bármi, ami ezt veszélyezteti, az ellen felszólalunk.

Az természetes, hogy akik háború elől menekülnek, azoknak segítséget kell nyújtani. Én sem hiszem, hogy a menekültek mindegyike veszélyes Európára. Azonban több alkalommal bebizonyosodott, hogy vannak köztük olyanok, akik kihasználva ezt a helyzetet, nem beilleszkedni és munkát vállalni akarnak, hanem más szándékkal érkeznek.

- Hogyan értékeli a magyar kormány tevékenységét a migrációs válsággal kapcsolatban?

- A magyar kormány volt az első Európában, aki határozott lépésre szánta el magát. Nagyon sokan próbálták kicsinyíteni és elhallgatni a problémát, és az ezzel járó feszültségeket. Sok kritika is érte az országunkat a gyors és határozott fellépésért, de azt látom, hogy Magyarországon ma viszonylagos nyugalom van, ellentétben például Németországgal.

Az ország nagyjából 3200 önkormányzatából pedig 2000 külön felkérte a kormányt - köztük Veszprém is -, hogy álljon ki amellett, hogy a magyar városokba ne telepíthessenek migránsokat.

A kormány következő lépése pedig az, hogy népszavazás útján a magyar lakosság számára is biztosítsa a lehetőséget, hogy kinyilváníthassák erről a véleményüket.

- Mi a véleménye az ellenzék állásfoglalásáról? Többen azt hangoztatják, hogy távol kell maradni a szavazástól, míg mások az igenre buzdítanak.

- Fontos megérteni, hogy ez egy nemzeti ügy és nem pártpolitikai csatározás. A demokrácia ünnepe az, amikor szavazunk. Azt meg tudom érteni, hogy az igen és a nem között vérmérséklet és szociális beállítottság szerint döntenek. Számomra azonban érthetetlen, hogy politikai szervezetek és pártok azt képviseljék, hogy ne menjenek el szavazni az emberek. Ezzel nem tudok azonosulni.

Az, hogy vannak olyan pártok, akik azt mondják az embereknek, hogy ne menjenek el szavazni, és nem fontos a véleményük, szerintem becsapják a választókat és méltatlanok a demokrata jelzőre.

- Van olyan álláspont, miszerint a népszavazás másik tétje, hogy az EU tagjai maradjunk-e.

- Erre azt tudom mondani, hogy el kell olvasni a szavazólapon lévő kérdést, amin nem ez áll. Fontos azonban, hogy a népszavazás mégiscsak a függetlenségünkről szól. A magyar történelem során mi megtapasztaltuk, hogy milyen az, amikor mások mondják meg, hogy mit gondoljunk. Azt gondoltuk, hogy a rendszerváltás idején megszűnt az, hogy nekünk bárki megszabja azt, hogy mit kell csinálni. Az, hogy Brüsszelben mondják meg, hogy kit fogadjunk be, abszurd. Szerintem van a magyar lakosság olyan bölcs, hogy el tudja pontosan dönteni, hogy ki az, akit szívesen lát és aki mellett együtt tud élni.

- Mit vár a veszprémi népszavazástól?

- Nemrég voltam a megyei jogú városok önkormányzati konferenciáján, ahol Szita polgármester úr (Kaposvár polgármestere - a szerk.) azt mondta, hogy ez 3200 önálló népszavazás (Magyarországon kb. 3200 önálló önkormányzat működik – a szerk) lesz. Nekünk itt Veszprémben arról kell dönteni, hogy egyetértünk-e azzal, hogy, európai bürokraták mondják meg azt, hogy kötelezően kiket kell befogadnunk, és kikkel éljünk együtt.

Nagyon fontos, hogy ez nem pártpolitika, hanem egy nemzeti ügy. Fontos, hogy a veszprémiek elmenjenek szavazni, és elmondják a véleményüket. Ez amellett, hogy a veszprémiekről is szól, a gyerekeink és az unokáinkról sorsa szempontjából is meghatározó.

Azt tapasztalom, hogy a veszprémiek felelős és tudatos választók, akik bátran elmondják a véleményüket. Bízom benne, hogy ezt a népszavazás is bizonyítani fogja.

Ge. Á.
Domján Attila
további cikkek
Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28 Nehezen, de sikerült megegyezni: összeállt az Adamecz-Gerstmár páros a választásra választás 2024 Nehezen, de sikerült megegyezni: összeállt az Adamecz-Gerstmár páros a választásra Hétfő délelőtt hivatalosan véget ért az a több hónapig tartó politikai egyezkedés, aminek a végén Gerstmár Ferenc LMP-s baloldali önkormányzati képviselő az Adamecz Zoltán nevével fémjelzett Együtt Veszprémért civil összefogáshoz csatlakozott. Ezzel együtt nyilvános lett az a tizenkét fős lista is, amivel elindulnak a júniusi önkormányzati választáson. 2024. április 15. 19:20 Megvolt a helyezkedés a sakktáblán, nyilvánosak az ellenzék képviselő-jelöltjei Veszprémben választás 2024 Megvolt a helyezkedés a sakktáblán, nyilvánosak az ellenzék képviselő-jelöltjei Veszprémben Felléptek a politikai színtérre a veszprémi ellenzék képviselőjelöltjei is, miután szerda délután hivatalosan is bejelentették, hogy a város tizenkét egyéni választókerületében kik indulnak. A sakktáblán a helyezkedés lezajlott, a jelöltek közt több régi és néhány új név is szerepel, egy közülük pedig az országos politikából nyergelne át a veszprémi városháza padsorába. 2024. április 11. 9:57 Veszprémi politikus is felkerült a Fidesz-KDNP EP-listájára választás 2024 Veszprémi politikus is felkerült a Fidesz-KDNP EP-listájára Kiderült, hogy a kormánypártok mely politikusai szerepelnek majd a listán a június 9-ei európai parlamenti választásokon. A listavezető Deutsch Tamás, a huszonegy fő között pedig egy veszprémi politikus is van. 2024. április 11. 14:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.