Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
9°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
9°C

Észtország és Tartu ízei

2016. augusztus 28. 21:58
A Finnugor Kulturális Főváros rendezvénysorozathoz kapcsolódóan az Oliva Étterem Veszprém észt testvérvárosának legjobb éttermét, a Polpo-t látja vendégül szeptember 1. és 4. között.

A Polpo által összeállított speciális észt étlapot Mario Johanson, a Polpo chefjének vezetésével készítik majd el a vendégeknek.

Mario Johanson a fiatal észt chef gereráció egyik legtehetségesebb képviselője. 2008 óta dolgozik chefként, Parnu városában töltött 4 évet.

A Polpoban, Tartu és Észtország egyik legjobb étteremében Mario a 2012-es nyitás óta dolgozik. Tehetsége, kreativitása és érdeklődése, szorgalma hamar a sous-chef (másodszakács) pozícióba, majd 2015 telétől a Chef des Cuisine , a főszakács pozícióba röpítette. A Mario által vezetett konyha - nyilvánvalóan a szimbolikus név, az olasz Polpo - polip - utalásra építve - a tengeri és helyi alapanyagok, valamint a skandináv konyha kereszteződésében található; egy innovatív, kreatív, modern konyha képviselete.

A POLPO évek óta Észtország legjobb 50 étterme között van, nem véletlenül.

- Most először mutatkozik be az Észt gasztronómia Veszprémben, Tartu, Veszprém testvér-városából érkeztek, hogyan határoznád meg az észt konyha fő jellemvonásait?

- Ha két szóban kellene meghatároznom a legfőbb jellegzetességeket, akkor azt mondanám, hogy a természtesség és a letisztult egyszerűség. Észtország mezőgazdasága magas színvonalú, és általánosan elterjedt a magas színvonalú alapanyagok használata.

Egyre több étterem törekszik arra, hogy a környékbeli, kontrollált, ellenőrzött, magas minőséget előállító termelőktől vásároljon, akik friss termékeket tudnak szállítani. A legnépszerűbb hús még mindig a disznó, ugyanakkor a bárány és a marha aránya évről évre növekszik a gasztronómiában. Az észt konyha egyre inkább visszafordul a népi hagyományokhoz, gyökerekhez, tradíciókhoz, ugyanakkor ezt egy modern, kreatív megközelítéssel teszi.

- A tartui Polpo, a város legjobb étterme, évek óta őrzi magabiztosan a helyét a legjobb 50 észt étterem között. Itt vagy főszakács tavaly óta, hogy jellemeznéd a Polpo konyháját?

- Ahogy mondtam, egyrészt a tradícionális észt konyhára építünk, de egy kifejezetten erős dél-európai, mediterrán hatással keresztezve. Az a la carte étlapunk és az itallapunk is egyszerűségre és érthetőségre épül, nem a mennyiségre gyúrunk, viszonylag rövid ételsorral megyünk, ahol nagyon alaposan megfontolva választjuk ki a legjobb alapanyagokat, amik elérhetőek, és ezekre építkezünk.

- Mi lesz az a kínálat, amivel az Olivában a veszprémi közönség találkozhat?

- Egy észt étlapot állítottunk össze, mint amilyet otthon is kínálunk, előételekkel, levessel, főételekkel, és desszerttel, lehetőséget szeretnénk adni a vendégeknek hogy végig kóstoljanak egy komplett menüsort, ahol a friss, és hazai alapanyagokra építünk, mint otthon. Tényleg igyekszünk azt csinálni, és azzal várni a vendégeket, mintha hozzánk jönnének be Tartuba, Észtországban, ebben a pár napban.


Észt napok
2016. szeptember 4-5-6.

Előételek:
Észt kecskesajt céklával, mézzel
Estonian goat cheese
1.890.-

Zöldborsó leves kenyérchipsszel, olajos magvakkal
Green pea soup
990.-

Sózott fehérhal kaviárral és tejföllel
Salted whitefish
1.890.-

Főételek:
Rizottó rókagombával
Chanterelle risotto
1.990.-

Fogasfilé kelkáposzta tekerccsel, rókagombával, vajmártással
Pike perch
3.690.-

Császárhús narancsos répakrémmel, sült hagymával
Pork belly
3.590.-

Borókás sertéskaraj céklával, paradicsommal
Juniper pork rack
3.390.-

Desszertek
Sült alma fenyőmaggal
Oven apple
990.-

Kakaóhab céklachipsszel, répakrémmel
Cocoa foam
990.-

vehir.hu
további cikkek
Az érzelmeket vették célkeresztbe a Veszprémi Petőfi Színháznál. Eltalálták. Petőfi Színház Az érzelmeket vették célkeresztbe a Veszprémi Petőfi Színháznál. Eltalálták. Pénteken délután hivatalosan az első napjával, valójában a nulladik nap után már a másodikkal vette kezdetét a Veszprémi Petőfi Színház Lélektől Lélekig Fesztiválja. Magyar kuriózumként a veszprémi teátrumnak ezúttal is sikerült a programjával a színházat tágabban értelmezni a színjátszásnál, olyan társadalmi üzenetek közvetítőjeként léptek fel, amelyek mindenkit érintenek, nemtől, kortól, vallástól, szociális helyzettől függetlenül. ma 9:00 Operalegendák egy színpadon Operalegendák egy színpadon Varga Róbert kulturális újságíró nagyot álmodott, amikor kitalálta, a veszprémi Agórában olyan nagy neveket ültet le egy asztalhoz, mint Rost Andrea, Pitti Katalin, Kalmár Magda és Miller Lajos. tegnap 14:20 Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal. tegnap 11:40 Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. 2024. április 18. 22:32

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.