Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A szárnyak repülés közben nőnek

2016. augusztus 15. 16:07
Bár a repülés csak kevesek hivatása, ez a kis csoport elhivatottságával, szakmai felkészültségével és emberi magatartásával nagyban hozzájárul a légierő feladatainak ellátásához. Augusztus 15-én, A légierő és a repülő fegyvernem napján előttük tisztelgünk.

Az esemény nem véletlenül esik egybe Nagyboldogasszony ünnepével, a magyar repülők ugyanis Máriát választották oltalmazójuknak és Védőszentjüknek.

Veszprémben, a Táborállás parkban áll egy emlékmű, amelynek jelentősége a legtöbbek számára ismeretlen. A szobrot a Magyar Veterán Repülők Egyesületének (a mai Magyar Veterán Repülők Szövetségének elődje) javaslatára civil segítséggel emelték 1993-ban a repülési feladatok közben életüket vesztett pilóták tiszteletére.

A Magyar Veterán Repülők Szövetsége együttműködésben a Veterán Repülők és Ejtőernyősök Veszprémi Egyesületével ezen emlékmű megkoszorúzásával, ünnepi beszéddel, valamint szentmisével tisztelgett azok előtt, akik életüket a repülésnek, a hivatásnak és a hazának áldozták.

Soós Lajos nyugállományú alezredesSoós Lajos nyugállományú alezredes

Hazánk légterének védelme, a kutató-mentő szolgálat, a szárazföldi csapatok támogatása olyan feladat, amely egész embert kíván. A légierő személyi állományának felkészültsége, kiképezettség, a bajtársiasságon alapuló felelőssége lehetővé teszi a feladatok minél pontosabb elvégzését.

Az emberiséget a kezdetektől foglalkoztatja a repülés gondolata, számos feljegyzés, történet és monda igazolja ezt. Nehéz meghatározni a repülés történetének nagy mérföldköveit, az azonban biztos, hogy rengetegen lelték halálukat a kísérleti repülések során.

Szabó György alezredes, tábori lelkészSzabó György alezredes, tábori lelkész

Ezen a napon nem csak a világháborúk légi csatáiban elhunyt katonákra emlékezünk, hanem a békekiképzés halottaira is. Békeidő lévén bizonyára egyetlen pilóta sem sejtette, hogy élete utolsó repüléséhez készülődik. Abban a reményben emelkedtek a levegőbe, hogy a feladatukat legjobb tudásukhoz mérten végrehajtják, este pedig szeretteik körében hajtják álomra fejüket.

A második világháborútól számítva napjainkig Magyarországon békeidőben a repülőkatasztrófák 250 áldozatot követeltek.

Szabó Virág
Zatkalik Dániel

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.