Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Az akaraterő győzelme

2016. július 28. 20:13
Mind ismerjük a kitűnő tanuló két típusát: az egyiküknek csak oda kellett figyelnie az órán és színötös volt, míg a másik éjszakákon át tanult, ismételt és gyakorolt. Na de ha mindketten kitűnők lettek, számít, hogy hogyan? Kerri Strug 1996-ban aranyérmet nyert Amerikának az atlantai olimpián. Az ő „hogyanja” még ma is legendás.

Az akkor 19 éves lány csak a véletlennek köszönhetően került be az olimpiai keretbe. Testalkatra és mozgásra is esetlen volt, nem az, akire azt mondja az ember: szerre született. Versenyein is rendszerint a középmezőnyben végzett.
Az akaratereje viszont emberfeletti volt. Egy minneapolisi versenyen kulcscsonttörést szenvedett, az orvosok és a szakma is leírta. 2 hónap múlva már újra edzett. Két álma volt az életben, hogy Károlyi Béla eddze, és hogy aranyérmet nyerjen az Egyesült Államoknak.

Károlyi fel is figyelt a mindenre elszánt kislányra és behívta az olimpiai keretbe az egyik sérülést szenvedett sztár helyére. Károlyi Béla addigra már világszerte elismert edző volt, nem csoda hát, hogy az amerikaiak számára is országos üggyé tette az olimpiát, hiszen a kontinensnek végre esélye volt tartani a lépést a szuperfavoritnak számító orosz és román csapattal.

Az utolsó szer a szekrény volt, Kerri Strug halálra vált arccal készülődött. Rajta múlt minden, 9.75-öt kellett ugrania, hogy Amerika győzni tudjon. Első ugrásánál azonban megtörtént a baj, rosszul érkezett és elszakadt a bokaszalagjai. A szervezők már leírták a kislányt, riasztották az orvosokat, Károlyi Béla azonban átverekedte magát a kordonokon, ölébe vette a kislányt, letette a szőnyegre és fojtott hangon beszélni kezdett hozzá. Kerri csak rázta a fejét, majd lassan megkeményedtek a vonásai és felállt a második ugrásához.
A kolozsvári sztáredző így emlékszik vissza a pillanatra:

Azt kértem tőle, hogy nézzen a szemembe. Kérdeztem, hogy emlékszik-e a hosszú-hosszú évekre, amikor hajnalonta és éjszakába nyúlóan csinálta a gyakorlatokat, akár ötvenszer is egymás után. Hogy gondol-e arra, hogy apja, anyja, egész Amerika őt nézi, és azt várja, mi fog most következni. Erre megkérdezte: miért, mi fog most következni? A második ugrás, feleltem.

(Részlet Vujity Tvrtko és Károlyi Béla beszélgetéséből)

A csodálatos hetesként emlegetett tornászcsapatA csodálatos hetesként emlegetett tornászcsapat

Károlyi eufórikus hangulatban csak annyit üvöltött a lánynak: „You can do it!” (Meg tudod csinálni). Ez a mondat azóta ikonikussá vált, pólókra és sapkákra nyomtatják, még Clinton elnök is felhasználta a választási kampányában.
A lány pedig tökéletesen végrehajtotta a gyakorlatot érkezésnél pedig beleállt, mint a cövek. Egyetlen másodpercre, mert szinte azonnal összeesett, de a szabályok szerint ez elég volt. Amerika női tornacsapata pedig az olimpiák története során először olimpiai bajnok lett.

Nem kell, hogy elvegye a kedved, ha nincs istenadta tehetséged ahhoz, ami téged boldoggá tesz, hisz a kulcs úgyis az, hogy szeresd és élvezd, amit csinálsz. Ha ehhez még emberfeletti kitartás, akaraterő és szorgalom is párosul, akkor nagy baj már nem lehet.

Szabó Virág
további cikkek
Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar Hétvezér Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar A csattanót az elején lelövöm: minden korosztályt beleértve a magyarok átlagosan 4 óra 49 percet tévéznek egy nap. Ezzel hazánk a top 10-ben van világszinten, ami azért is furcsa, mert egyre többször hangzik el a mondat: „Nekem tévém sincs, vagy már rég felmondtam a kábelszolgáltatónál. Csak a Netflix van.” Akkor mégis hogyan jön ki a matek? Kik ezek a tévéfüggő emberek és mit néznek a fekete dobozban? 2024. április 22. 1:29 Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Valamikor réges-régen egy királynő ült az ablakánál, varrogatott és közben nézte, hogy hullik a hó. Megszúrta az ujját, és pár csepp vére az ablakpárkányon gyűlt hóra esett. Míg a vért nézte a havon, azt kívánta, hogy bárcsak olyan gyermeke születne, akinek bőre fehér, mint a hó, az ajkai pirosak, mint a vér, és a haja fekete, akár az ében.    2024. április 14. 22:06 A vegán életmód és a fogadtatása Eszter A vegán életmód és a fogadtatása Nem, ez nem egy táplálkozási tanácsadás lesz arról, miként érdemes jó és megfelelő tápanyagú termékeket a szervezetünkbe vinni, csupán azon tapasztalatokat osztom most meg, amelyekkel egy kezdő, félig vegán szembesülök az elmúlt időszakban, ami a környezet reakcióját illeti. 2024. április 7. 22:50 A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak Avagy hogyan hat a szezonális településszépítés az ott lakókra.   2024. március 31. 21:20

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.