Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Népszerűbb a Pannon Egyetem, mint tavaly

2016. július 27. 15:55
A Pannon Egyetem 2016-os rendes felvételi eljárásáról tartott sajtótájékoztató keretein belül ismertették a felvételi eredményeket.

"Országos szinten 4%-kal több egyetemi hallgató kezdi meg a felsőoktatási tanulmányait a 2016/2017-es tanévben, a Pannon Egyetemen ez a növekedési arány 12%. Az intézményünk vonzereje egyértelműen növekedett" – ismertette az adatokat Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora. Hangsúlyozta azt is, hogy az intézménybe túlnyomórészt olyan diákok jelentkeztek, akik helyesen mérték fel képességeiket, és be is tudtak kerülni a választott szakra.

Szeptembertől összesen 1959 hallgató kezdi meg a tanulmányait a Pannon Egyetemen, 1150 fő alapképzésen, 388 fő mesterképzésen, 421 fő pedig felsőoktatási szakképzésen.

1572 hallgató állami ösztöndíjasként tanulhat az intézményben. Az alapszakok közül a turizmus-vendéglátás, a vegyészmérnök és a programtervező informatikus szak hódít leginkább, a mesterszakok közül a tanári, a fordító és tolmács, illetve a vezetés és szervezés mesterszakra adták be legtöbben a jelentkezésüket.

dr. Gelencsér András (archív)dr. Gelencsér András (archív)

A legnehezebb dolga annak volt, aki gazdálkodási és menedzsment alapszakra jelentkezett, itt volt a legmagasabb a követelmény: 476 pontra volt szükség a felvételhez.

A Pannon Egyetem jó megítéléséhez nagyban hozzájárulhatott, hogy az intézmény a tavalyi felsőoktatási intézmények országos ranglistáján az előkelő 6. helyet szerezte meg, a fővárosi nagy egyetemek után szinte azonnal a veszprémi következik.

Sokak számára vonzó lehet a nemzeti kiválósági program is, amely tekintélyes összegű ösztöndíjakhoz juttathatja a kiemelkedő teljesítményű hallgatókat. A helyi gazdasági szereplők –előadásokkal, gyakornoki programokkal - szintén igyekeznek minőségivé tenni a hallgatói életet.

Július 28-tól, csütörtöktől augusztus 7-ig jelentkezhetnek pótfelvételi eljárásra azok, akik elszámolták magukat és egyik szakra sem nyertek felvételt, vagy egyetlen intézményhez sem adták be jelentkezésüket. Azonban akik ezt a lehetőséget választják, már csak önköltséges képzésre jelentkezhetnek.

A Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram keretében 55 külföldi diák kapott meghívást a Pannon Egyetemre. Számukra már zajlik a vízumigénylés és egyéb szükséges dokumentumok kiállítása.

A felsőoktatási intézmény igyekszik minden segítséget megadni a hallgatóknak, hogy minél eredményesebben végezhessék el az egyetemet, de természetesen így is van bizonyos fokú lemorzsolódás. A rektor szerint ennek nem csak az az oka, hogy túl nehéz egy adott szak.

Közrejátszhat az is, hogy a fiatalok nem tudják kezelni a hirtelen jött szabadságot és a hiányzások miatt nem tudják megszerezni a krediteket vagy nem tudják fizetni a tandíjat és az egyéb költségeket. További tényező az ipari elszívó erő is. Sokan már az egyetem mellett is munkát vállalnak, egyetemi tanulmányaikat pedig a háttérbe szorítják.

Szabó Virág
további cikkek
'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' 'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' Hatalmas az érdeklődés a Pannon Egyetem Humántudományi Kar szakjai iránt, olyannyira, hogy az ősztől induló pszichológia alapképzést több mint százan jelölték meg első helyen. Ennél is népszerűbb az óvodapedagógia alapképzés, s mindemellett nemrég a terület- és városfejlesztés mesterszakot is sikerült engedélyeztetni az Oktatási Hivatallal. Navracsics Judit, a HTK dékánja úgy fogalmazott: örül a váratlan sikernek, ami azért annyira mégsem váratlan, hiszen évekig dolgoztak azon, hogy a fiatalok ilyen széles spektrumú képzéskínálatból választhassanak. 2024. március 23. 21:21 Február 21-ig lehet jelentkezni a középiskolákba Február 21-ig lehet jelentkezni a középiskolákba Február 21-ig lehet jelentkezni a középiskolákba - közölte az Oktatási Hivatal (OH) csütörtökön. 2024. február 8. 10:43 A legek időszakát éli a Pannon Egyetem – hamarosan új rektorral folytathatja továbbra is az élmezőnyben Pannon Egyetem A legek időszakát éli a Pannon Egyetem – hamarosan új rektorral folytathatja továbbra is az élmezőnyben 2023-ban mintha még a csillagok is szerencsésen együtt álltak volna a Pannon Egyetem fölött, a veszprémi felsőoktatási intézmény sorról sorra döntötte meg a saját rekordjait. 2024. február 2. 11:30 Petőfi Sándor, vagy Lázár Ervin műveit elemezhetik a ma érettségizők Petőfi Sándor, vagy Lázár Ervin műveit elemezhetik a ma érettségizők Hétfő reggel a magyar nyelv és irodalom írásbelikkel folytatódnak az érettségi vizsgák. Ebből a tárgyból középszinten 72 569, emelt szinten pedig 1771 tanuló ad számot tudásáról. 2023. május 8. 11:23

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.