Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C

Gyűlik a búza a Magyarok Kenyerébe

2016. július 27. 11:21
Búzagyűjtő napot tartottak szerdán Nemesvámoson: az összegyűjtött gabonát a Magyarok Kenyere programban rászorulóknak ajánlják fel.

A Magyarok Kenyere jótékonysági kezdeményezés keretében a Kárpát-medence magyarlakta részein élő adományozóktól összegyűjtött búza egy részét liszt, a másik részét pedig kenyér formájában osztják szét a határokon innen és a határokon túl a magyar gyermekeket segítő szervezeteknek.

dr. Radovits Tibordr. Radovits Tibor

Nemesvámoson dr. Radovits Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Veszprém megyei elnöke köszönte meg a felajánlásokat. Elmondta, hogy az alapanyagot a kamara tagjai, a mezőgazdasági termelők állítják elő, ahogy az azt megőrlő malmok és a kenyeret megsütő pékek is a kamara alá tartoznak – ezért nem is kérdés, hogy a NAK a kezdeményezés mellett áll. Veszprém megye – annak ellenére, hogy nem nagy búzatermelő terület – a maga szerény eszközeivel kiveszi a részét a jótékonysági adományozásból.

Sövényházi BalázsSövényházi Balázs

Sövényházi Balázs, a település polgármestere megköszönte a gazdáknak, hogy a nehéz körülmények ellenére is felajánlották búzájukat. Hiszen bár mennyiségben nagyon jó az idei termés, akinek azt az időjárás miatt nem sikerül időben learatni, az már csak takarmányként tudja majd értékesíteni az alacsony sikértartalma miatt.

A polgármester elmondta, hogy Erdélyben a mai napig nagy becsülete van a kenyérnek, még a húsleveshez is azt esznek. Arról is beszélt, hogy az imádságban foglalt kérés: „mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma” is jelzi, mennyire fontos a búza, és hogy abból kenyér készülhessen, ami az egész Kárpát-medencében eljuthat a rászoruló gyerekeknek.

A szerda délelőtti rendezvényen a Nemesvámosi Lencseszemek Asszonykör és a Nemesvámosi Borostyán Népdalkör szórakoztatta az egybegyűlteket.

Schöngrundtner Tamás

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.