Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

'Mindig azt fogom mondani, hogy itt kezdtem el zenélni'

2016. július 26. 10:38
A felsőörsi Snétberger Zenei Tehetség Központ udvarán a program három diákjával beszélgettünk.

A 19 éves debreceni Horváth Rebeka és a 17 éves nyíracsádi Maczó Alex már tavaly is részt vettek a programban, míg a 21 éves tárnoki Rozbora Ádám elsőéves. Először őt kérdeztük arról, hogy érzi magát az első néhány hét után, illetve zeneileg milyen irányba szeretne indulni? Ösztönzőnek tartja a környezetet, „nagyon jó srácokkal kerültem össze” – vallotta társairól, és a tanárokat, a zenekari gyakorlatokat is dicsérte. Jazztrombita művész – trombita tanár szakon tanul: elsőéves a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, jövőjét tanárként képzeli el. Ott, az egyetemen hallott először a Snétberger Központról egy osztálytársától.

Rozbora ÁdámRozbora Ádám

Hogy Ádámnak milyen segítséget jelenthetnek a Felsőörsön töltött hetek, arról leginkább Rebeka és Alex tud mesélni, akiknek már egyéves tapasztalatuk van a központ programjáról. Rebeka arról számol be, hogy rengeteget fejlődött azóta, hogy először átlépte a központ kapuját: azelőtt énektanára sem volt, éppen ezért a felvételi meghallgatáson nem is bízott abban, hogy bekerülhet a képzésbe. Alex sem a zenetanári felkészítésnek köszönhetően jutott el Felsőörsre: másfél éven át édesapja otthon tanította gitározni, zeneelméletben viszont az alapfogalmakkal sem volt tisztában. Ezen a téren is óriási előrelépést ért el a kurzusnak köszönhetően. „Egy év alatt rengeteget lehet itt fejlődni” – vallja, hozzátéve, hogy ehhez persze egyéni szorgalomra is szükség van.

Maczó AlexMaczó Alex

A Snétberger Központ azonban nem csak a képzésben segít: fellépéseket szervez a fiataloknak, és összetartó közösséggé kovácsolja őket. Alex egy nagy családként írja le a kurzusban résztvevőket, aminek nemcsak a diákok, hanem a tanárok, animátorok is a részei. Erre a gondolatra reagálva Rebeka hozzáfűzte, hogy azért is óriási élmény itt tanulni, mert az ország legjobb művészei adják át tudásukat a diákoknak. A központon keresztül önkéntes feladatokat is vállalhatnak: Rebeka Németországba készül, ahol zeneterápián keresztül segítene menekült gyerekeknek.

Horváth RebekaHorváth Rebeka

Amikor a tanulmányaikat követő „nagybetűs életről” kérdezzük őket, Rebeka elmondja: a zenei képzettsége mellett egy másik szakmát is szeretne elvégezni: óvónőnek készül, de nem hanyagolná el a zenét sem, saját zenekarral, saját számokkal lépne fel. Alex a zenéből szeretne élni – ő jövőre érettségizik, aztán OKJ-s képzésen, majd a Zeneakadémián csiszolná tovább tudását, hogy gitártanárként, gitárművészként érvényesülhessen. Azt is fontosnak tartja, hogy valamilyen formában segítse majd a Snétberger Központ működését – tanárként, animátorként, ahogy az élet hozza. Ezt Ádám is fontosnak tartja, ő egyébként minél magasabb szinten szeretne zenét tanítani, illetve saját formációval, saját darabokkal állna színpadra.

Abban egyetértenek, hogy a Snétberger Központ az életük meghatározó része lett. „Akármilyen nagy művész is váljon belőlem” – mondta Alex – „mindig azt fogom mondani, hogy itt kezdtem el zenélni.”

Bertalan Melinda
Schöngrundtner Tamás
Ge. Á.
további cikkek
Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. tegnap 22:32 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. tegnap 1:47 Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken 2024. augusztus 1-3. között ismét sokszínű zenei élményekbe borul a Balaton-felvidéki jazzfalu: 12. alkalommal rendezik meg a már nemzetközi hírű butikfesztivál, a Paloznaki Jazzpikniket. 2024. április 17. 17:07 Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Különleges, zenés gyerekelőadással készül a Kabóca Bábszínház 2024 tavaszán: a Piroska és a Farkas című operilla bemutatója 2024. május 11-én 16 órakor lesz a Deák Ferenc utca 13. szám alatt.  2024. április 16. 15:42

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.