Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Vérbe fulladt a török puccskísérlet

2016. július 16. 7:14 // Forrás: BBC
Hatvan halott, több mint ezer sebesült és több száz letartóztatás a péntek éjszakai ankarai puccskísérlet mérlege.

Tayyip Erdogan török államfő élő televíziós nyilatkozatban, az őt támogató tömeggel körülvéve jelentette be, hogy a puccskísérlet megbukott, azt árulásnak minősíti, és a történtek után meg kell tisztítnai a hadsereget. A puccskísérlet vezetőit terroristáknak nevezte. Binali Yildirim miniszterelnök kijelentette: a kormány ura a helyzetnek. A kormányfő utasította a hadsereget, hogy lőjenek le minden légi járművet, ami a puccsisták kezére jutott. Mindeközben Hulusi Akar tábornok, a török hadsereg főparancsnokának tartózkodási helye továbbra is ismeretlen, a hírek szerint őt a lázadó csapatok túszul ejtették.

Elszórtan még a reggeli órákban is jelentettek lövöldözéseket a nagyobb török városokban, ugyanakkor a lázadók egyre több helyen teszik le a fegyvert Erdogan rendőrsége előtt. Élőben mutatták a televízióban, amikor a Boszporusz egyik hídját elfoglaló mintegy hatvan fős csapatot bekerítették az államhű katonák és rendőrök. Isztambul fő reptere, az Atatürk a reggeli órákra a hadsereg irányítása alá került, és ismét menetrendszerűen indítja és fogadja a járatokat.

Közleményében a török külügyminiszter kijelentette: "a puccskísérletet a török nép egysége és kiállása felőrölte. Kormányunk és elnökünk ura a helyzetnek. A Török Fegyveres Erők nem voltak teljes egészében a puccskísérlet résztvevői, azt egy a fegyveres testületeken belül kialakult klikk vezette le, akik méltó választ kaptak nemzetünktől." Azt egyelőre nem tudni, ki vezeti a puccsistákat, és mekkora támogatást élvez.

Az éjszaka során a lázadók megtámadták a parlamentet, és robbanásokat lehetett hallani az isztambuli Taksim téren is. A péntekről szombatra virradó éjszaka összecsapásai hatvan halálos áldozatot szedtek a hivatalos tájékoztatás szerint - közülük sokan civilek voltak - írja a BBC. A CNN arról tájékoztatott, hogy e cikk megjelenéséig a rendőrség 754 embert vett őrizetbe. A sebesültek száma Ankarában és Isztambulban összesen meghaladja az ezret.

Az utolsó katonai puccskísérlet 1993-ban volt az országban, amikor a lázadók a kurdokkal kötendő békemegállapodást akarták megakadályozni az államhatalom megdöntésével. Állítólag akkor a puccs áldozata lett a váratlanul elhunyt államfő, Turgut Özal is, akit megmérgeztek.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.