Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
6°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
6°C

New York Skateboarding, avagy a gördeszkás stílus reneszánsza - VÉGRE!

2016. június 22. 11:19
A gördeszkások által képviselt divatirányzat legnagyobb értéke mindig a megújulás volt. Egy-egy elemet ellopva egy teljesen új vonalat tudtak elindítani. Ilyen volt anno a börtönlakóktól és szépreményű feka rapperektől ellesett túlméretes nadrágok viselete.

Amikor már mindenki ezeket hordta, váltottak a profik a Levis 501-re, ami az akkori utcai divatból épp kikopott (cca 1995). Ezután sok váltakozás volt, de a legutóbbi trend már nagyon régen tartja magát.

Szűk nadrág, tornacipő és szűk vagy közepes póló.
Mivel azonban ezt a vonalat a BMX is birtokolja (praktikus okokból és sokszor erősen túldimenzionálva), és az utcai divat is elment ebbe az irányba, a gördeszkás divat mára unalmassá és az utca emberének öltözékévé vált, majd a divat még inkább elvitte a hárombetűs tucatbolt felé az embereket.

De az alapvető felállás csak kicsit változott. Minden háundemmboj rettenet szűk nacit hord feltűrve, bazi nagy pólót (ami az arab öltözködésből szivárog be a divatba Franciaország legújabb kori történelmének következményeként – hogy ne is foglaljak állást itt erről) és kefe hajat hord…. vagy szépen ápolt arcszőrzetet, ha az eggyel kifinomultabb kategóriába tartozik – és van neki.

A gördeszkás társadalom ismét megelégelni látszik a dolgot. Érdekes, hogy mindig olyan stílusjegyeket tart meg, amik egyébként is jelen vannak, de azokat mindig máshogy alkalmazza.

Tehát az új recept:

New York style – vagy közelítés feléje!

Stílusjegyek:

Chinopant (ez a régi munkás nadrágforma, vágott zsebekkel és finom, sztreccs vagy nagyon erős - legtöbbször 65-35 %-ban - műszál és pamut keverék anyagból). Ez eleinte lehet szűkebb, de nem skinny. Aztán hajrá! Mehet a Dickies klasszikusa, a 874-es modell. Szigorúan magasra feltűrve. Bokalengősen, hogy ne legyen kedve a Zsuzsi fiúknak így hordani.

Ehhez egy normál szabású póló dukál azért enyhén túlméretesben. Lehet vékony vagy vastag, akár a Thrasher vonal BOXFIT pólója, aminek széle, hossza majdnem szó szerint egy.
A pulóver ugyanilyen, ha kell - lehetőleg szintén Thrasher vagy egy másik „true” márka.
Cipőben egy autentikus és kevéssé harsogó tornacipős megoldás – lehetőleg a pro riderek jelszavával egyezően: FEKETE!!!
Ehhez persze kell a hosszú szárú fehér zokni és tenkgád újra feltűrve.(Most egy néma meghajlás Matt Hensley előtt, aki 1990-ben arra inspirált, hogy amerikából hazakönyörögjek egy full fekete VansChukkaBoot-ot és hozzá nagyon klassz fehér zoknit.)

Elmentünk egy kicsit fotózni Auréllal. A naci még túl szűk, de majd javítunk rajta! Ősztől már Dickies nacival J, addig marad ez a DRIFTER SLIM CHINO az ExpeditionOne-tól és ennek a bővebb testvére DRIFTER chino néven. Ezekkel könnyebb is megbarátkozni, mint a sprőd Dickies modellel. A Drifter és testvére, a DrifterSlim erősen sztreccs anyagból készül, hihetetlen komfortot adva ezáltal.

A sapka a gördeszkások egyik kötelező kelléke.
A 5-panel hullám nem igazán öntötte el Magyarországot annyira, mint Amerikát, így itt tartja magát a deszkásokon , de már érezhető itt is az új fuvallat: az UNCONSTRUCTED, azaz a normál 6 paneles felépítés, de nem keményített első résszel. Ettől az egész kicsit 5-paneles lesz, de mégis új…

Na ennyit mára, a cikkben szereplő egyik cipőről, a Vans Gilbert Crockett PRO fekete verziójáról és testvér modelljéről ITT olvashattok!

Még több modellért és információért látogass el honlapunkra: www.steg.hu

Jassek Balázs

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.