Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
11°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
11°C

Veszprémben főz a vidéki vendéglátás krémje

2016. június 14. 13:23
Debrecen, Pannonhalma és Palkonya után idén szeptember 11-én a veszprémi várba érkezik a vidéki vendéglátás színe-java, hogy egy nap alatt mutassák meg, mit gondolnak a vidéki vendéglátásról.

Mint ahogy arról már tavaly novemberben elsőként beszámoltunk, Veszprémben tartja éves gasztronómiai csúcsrendezvényét a vidéki vendéglátást népszerűsítő szervezet, a Stílusos Vidéki Éttermiség, azaz a SVÉT.

A kedd délelőtt tartott hivatalos veszprémi sajtótájékoztatón a szervezők beszéltek a sorban már nyolcadik ilyen rendezvényről.

Mi az a SVÉT?

A 2012-ben alapított Stílusos Vidéki Éttermiség nevű csoportosulást olyan csúcsgasztronómiában jártas éttermek alkotják, melynek tagjai egytől-egyig a szívből jövő vidéki vendéglátásban hisznek. A minőségi alapanyagokat használó éttermek a helyi, kulináris hagyományok figyelembe vétele mellett nagy hangsúlyt fektetnek a haladó szellemiségű konyhatechnológiára is. Az éttermek rendszeresen részt vesznek a legnevesebb hazai gasztronómiai fesztiválokon és rendezvényeken, legutóbb épp a szakács-világbajnokságon, vagyis a Bocuse d’Or európai döntőjén főztek a több ezres közönségnek- mondta el a szervezetről Ruprecht László, SVÉT elnök, a szervezet egyik alapító tagja, a házigazda Chianti Étterem kreatív séfje.

Tavaly ellátogattunk a Pannonhalmán rendezett SVÉT-re, hogy megnézzük, milyen is valójában egy ilyen program:

A sorban már a nyolcadik SVÉT rendezvény helyszíne a veszprémi várban, a Szentháromság téren lesz szeptember 11-én vasárnap, ahova a SVÉT tagokon kívül két másik illusztris veszprémi étterem, az Oliva és a Villa Medici is meghívást kapott- fejtette ki Martonosi Zsolt, a Chianti Étterem ügyvezetője. Hozzátette, az egynapos rendezvényen a legtöbb gasztro-fesztiváltól eltérően nem a papír és a műanyag adja a tányérok és poharak alapanyagát, hanem stílusosan a porcelán és az üveg.

Kiemelte: Az egynapos fesztivál ingyenes, de a megfelelő minőségű és mennyiségű fogások előkészítése miatt regisztrációhoz kötött. Augusztustól tehát érdemes lesz majd a svet.hu és a veszpreminfo.hu oldalát böngészni, ugyanis ekkortól lehet majd feliratkozni. Nagyjából 1500 embert várnak.

Porga Gyula és Ruprecht LászlóPorga Gyula és Ruprecht László

Porga Gyula polgármester a sajtótájékoztatón a SVÉT 8-ról elmondta: Veszprém szívesen fogad be olyan rendezvényeket, melyek a városra amúgy is jellemző magas minőséget képviselnek. „Abban vagyunk érdekeltek, hogy ami Magyarországon minőséget és értéket ad, annak mi is otthont adjunk.” Felhívta a figyelmet, hogy a veszprémiek mindig számíthatnak arra, hogy a városvezetés támogatását adja azokra a programokra, melyek a kultúrát vagy a gasztronómiát előre viszik.

Mint minden ilyen eseménynek, a veszpréminek is lesz egy alaptémája, mely köré a résztvevő éttermek felépítik menüjüket. A szeptemberi SVÉT az „örökségünk és kreativitásunk” jelszót kapta, melynek értelmében az éttermek egy tradícionális magyar fogással, valamint egy modernebb étellel jelentkeznek. A borokat a Balatoni Kör borászainak válogatása adja. A délben kezdődő rendezvényen nem csak a kulináris élvezeteknek hódolhatunk, ugyanis a hangulatfestésről Kalló Zoli és Cigányzenekara, a Kredenc Sound System és a Szakál Norbert Duó gondoskodik majd egészen este hat óráig. Ezen a napon a várban található összes múzeum kedvezményesen látogatható majd.

A veszprémi várban az alábbi SVÉT éttermek vesznek részt:
Anyukám Mondta (Encs); Baricska Csárda (Balatonfüred); Chianti Étterem (Veszprém); Erhardt Étterem és Panzió (Sopron); Gusteau Kulináris Élményműhely (Mád); IKON Étterem (Debrecen); Kistücsök Étterem (Balatonszemes); Macok Bisztró és Borbár (Eger); MANDULA Étterem és Bor-Bár (Villány); Nomád Hotel (Noszvaj); Rosinante Étterem (Szigetmonostor); Viator Apátsági Étterem (Pannonhalma); Walter Vendéglő (Perbál)

Vendég éttermek:
Oliva Étterem (Veszprém); Villa Medici Étterem (Veszprém); Jankovich Kúria(Rácalmás); Kővirág Panzió és Étterem (Köveskál)

Ge. Á.
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.