Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Az információ és a tudás nem ugyanaz

2016. május 30. 15:00 // Forrás: Mindennapi Pszichológia
Az internet és a mobil technológiák már régen beférkőztek életünk legintimebb szféráiba is. Egyre többen ismerik meg és élik át a fomo (fear of missing out) érzését, vagyis rettegnek attól, hogy ha csak egy órára is kizárják életükből a közösségi oldalakat és az információáramlást, akkor lemaradnak valami fontos eseményről.

A szorongás oka a végtelen mennyiségű információ, amely már nem a tudásunkat növeli, hanem épp ellenkező hatást ér el: kiszolgáltatottá és bizonytalanná tesz minket.

Bár a modern ember kétségkívül kényelmesebben és jobb feltételek mellett éli világát, azt is számításba kell vennünk, hogy a 21. század társadalma rengeteg olyan problémát is kitermelt, amit nagyszüleink még elképzelhetetlennek tartottak.

A mai ember állandó döntéshelyzetben találja magát, hisz már az olyan alapvető kérdések is, mint például, hogy „hol ebédeljünk?”, vagy „melyik mosóport válasszuk” számtalan lehetőséget nyitnak. A felgyorsult életmódunk mellett már csak elvétve engedhetjük meg magunknak az állandóság megnyugtató érzését: állandó változásokra, újdonságokra és vívmányokra kell reagálnunk. A régi, tönkrement, megunt dolgainkat többé nem javíttatjuk meg, hanem újra cseréljük. Gyakran még az emberi kapcsolatainkat is.

Forrás: Huffington Post Forrás: Huffington Post

Ugyanakkor az állandó változást feltartóztatni épp olyan kilátástalan, mint megváltoztatni egy folyó sodrási irányát. Nosztalgiázni tehát nem érdemes, de elgondolkodni a jelenlegi állapotokról annál inkább.

A modern élet legfőbb jellemzője a változások gyorsasága, illetve a felfoghatatlan mennyiségű információ, ami ellep minket. Szinte napról napra változnak meg életünk feltételei, új szokások, intézmények, celebek és divatok jelennek meg a semmiből. A fejlett nyugati országok polgárai szinte mind ugyanazokkal a civilizációs betegségekkel küzdenek: stressz, kimerültség, depresszió, kiégés. Az evolúciós pszichológusok és az agykutatók egybehangzó véleménye alapján ez azért van így, mert az agyunk képtelen feldolgozni a túl nagy tömegben és túl gyorsan érkező információhalmazt, így az nem tudássá válik, sokkal inkább állandó zajjá a fejünkben. Egy zajt pedig csak más zajokkal lehet háttérbe szorítani.

Forrás: EmazeForrás: Emaze

Manapság szinte rögtön értesülünk arról, mi folyik épp a világ másik szegletében, mit visel kedvenc celebünk, üzenőfalunkat ellepik ismerőseink élményei, gondolatai, véleménye. Ezek a beérkező infók azonban nem állnak össze egésszé. Bár gyakorlatilag mindenről tudunk, a világról mégsem kapunk egész képet.

Az információtömeg nem tudássá válik, hanem a szórakozás és a leskelődés forrásává – vagy szorongató és fenyegető tényezővé, ami elől nem tudunk kitérni. Az információ túltermelése és az egész hiánya között kínzó feszültség jön létre.

Az információval nem csak az a gond, hogy túl sok, hanem, hogy gyakran nincs is közünk hozzá. Az áradó képek, videók és hírek virtuális világa valójában egy olyan idegen világ, ahol bárnikor bármi érdkessé válhat, hogy aztán ugyanolyan gyorsan el is tűnkön a süllyesztőben. Mégis egyre inkább a virtuális világ válik az otthonunkká és itt próbáljuk megvalósítani önmagunkat. Elrejtjük, amit el akarunk és kidomborítjuk a jó tulajdonságainkat.

Forrás: Fast CompanyForrás: Fast Company

Ám mégsem puszta csalásról van szó, már ezen is túllépünk. Napjainkban a Facebook már egy második világgá avanzsált ahol minden valódinak megvan az alternatívája: virtuális barátok, kapcsolatok, események, közösségek.

Bizonytalanságunk oka tehát az, hogy nem vagyunk otthon a világban, nincs rálátásunk, eleven kapcsolatunk a tudásra. Tehát rengeteg dologról van információnk, de arról nincs fogalmunk, hogyan használjuk fel ezt az információt, hogy értelmes életet építsünk fel.

Állandóan szorongunk, nehogy elmulasszunk valamit és folyton keresünk valamit: azt hisszük, hogy az információt, de valójában az egész mélyén a biztonság, az állandóság és a nyugalom hajszolása rejlik.

Ullman Tamás írása alapján

Szabó Virág
további cikkek
Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Valamikor réges-régen egy királynő ült az ablakánál, varrogatott és közben nézte, hogy hullik a hó. Megszúrta az ujját, és pár csepp vére az ablakpárkányon gyűlt hóra esett. Míg a vért nézte a havon, azt kívánta, hogy bárcsak olyan gyermeke születne, akinek bőre fehér, mint a hó, az ajkai pirosak, mint a vér, és a haja fekete, akár az ében.    2024. április 14. 22:06 A vegán életmód és a fogadtatása Eszter A vegán életmód és a fogadtatása Nem, ez nem egy táplálkozási tanácsadás lesz arról, miként érdemes jó és megfelelő tápanyagú termékeket a szervezetünkbe vinni, csupán azon tapasztalatokat osztom most meg, amelyekkel egy kezdő, félig vegán szembesülök az elmúlt időszakban, ami a környezet reakcióját illeti. 2024. április 7. 22:50 A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak Avagy hogyan hat a szezonális településszépítés az ott lakókra.   2024. március 31. 21:20 Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Gyorsan szögezzük le, hogy azoknak az információknak, amik a cikkben szerepelnek nagyrésze csak teoretikus, ahogy a logikai eszmefuttatás is, aminek a végén eljutunk addig, hogy az egyik legnagyobb magyarnak kikiáltott történelmi személyünk talán nem is volt akkora magyar. A belé vetett hit viszont megkérdőjelezhetetlen, amit óvni kell. De minden áron? 2024. március 17. 22:51

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.