Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A Nagy-korallzátony északi részén a korallok harmada elpusztult

2016. május 30. 14:53 // Forrás: hirado.hu
Ausztrál kutatók hétfői bejelentése szerint a tömeges mértékű kifehéredés a Nagy-korallzátony északi és középső részén a korallok több mint harmadával végzett, míg a déli részen élők kisebb károkkal megúszták.

A 2300 kilométeres képződménynél több hónapig légi és víz alatti megfigyelést végző kutatók feltárták, hogy a középső és északi szakaszon a korallpolipok mintegy 35 százaléka elpusztult vagy haldoklik. Bizonyos részeken a korallok több mint fele kifehéredett.

A megfigyelések alátámasztották a korábbi légi felvételeket, miszerint a Nagy-korallzátonynak mintegy 93 százalékát érinti a kifehéredés.

Kifehéredésre akkor kerül sor, amikor a korallpolipok túl hosszú ideig vannak kitéve magas hőmérsékletnek, ami stressz alá helyezi őket: ennek folytán elűzik a nekik energiát szolgáltató színes algákat. Ha a magas hőmérsékletek továbbra is fennállnak, a korall elpusztul, és teljesen befedheti a tengeri hínár.

Ha viszont a víz hőmérséklete gyorsan visszatér a megfelelő tartományba, a korall regenerálódhat, szimbiotikus algáját is visszaszerezheti.

Erre számítanak a kutatók Cairnstől délre, ahol a korallpolipoknak csak 5 százaléka pusztult el, és a víz alatti vizsgálatok szerint a további 95 százalék a következő néhány hónapban visszanyerheti színét.

Terry Hughes, a felmérés vezetője szerint 18 év alatt ez a harmadik alkalom, hogy a Nagy-korallzátony a globális felmelegedés folytán tömeges kifehéredést szenved el, a jelenleginek mértéke ráadásul jóval szélsőségesebb a korábban mérteknél.

A zátony regenerálódását nehezíti a vízszennyezés mértéke is. Egy néhány hete megjelent vizsgálat szerint 10 milliárd dolláros befektetéssel jelentősen csökkenteni lehetne a szennyezés mértékét, ezáltal erősíteni a zátony regenerációs képességét.

A Nagy-korallzátonyt érintő kifehéredés egy globális eseménysorozat része, amely részben az idei igen súlyos El Niñónak és a klímaváltozásnak eredménye.

Fotók:AP

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.